May 27, 2005

prieš ar už? politika / totalizatorius

Posted by v at May 27, 2005 11:26 AM
visų pirma, atsiprašau candycactus, jei užgavau ją kokiu komentaru priešpaskutiniame jos poste apie mokslų/visuomenės sistemą ir jos trūkumus. matyt kiekvienam būna nemalonu, kai sukritikuojama tavoji nuomonė ir gyvenimo būdas, bet burnoje seilės tam ir yra, kad spjaut ant "to visko" ir daryt kaip pats išmanai :))

o dabar totalizatorius. aplinkybės: gal žinot, gal nežinot, šį sekmadienį prancūzai balsuoja referendume dėl naujos europos bendradarbiavimo sutarties, kitaip vadinamos konstitucija. ir atrodo, kad greičiausiai nubalsuos PRIEŠ. bent jau aš manau, kad prieš. kaip manote jūs?

lietuvoje seimas ratifikavo jau prieš šimtą metų, mūsų ir nepasiklausę, ir galvą duodu, kad niekas jos net ir neskaitė, paėmė, nubalsavo ir pamiršo. tuo tarpu tai gan prieštaringas ir sunkokai suprantamas tekstas, su daugybe paslėptų kabliukų ir teigiamų, ir neigiamų - ir socialinių ir ultraliberalių. pats dar viso teksto neperskaičiau, prisipažįstu. bet toji konstitucija tokia kontraversiška, kad prancūzijoje į vieną stovyklą suburia ir komunistų, "attac", žaliųjų tipo kairiųjų socialistinius aktyvistus, ir fašistuojančius nacionalistus iš "Front National" kartu su monarchistais ir kitais ultradešiniaisiais. negana to per pusę perskelia netgi abi didžiausias politines jėgas, tiek kairiųjų, tiek dešiniųjų. baisiai įdomu.

dar įdomu, kas įvyks po to, kai(jei) prancūzija nubalsuos prieš? nieko? tarsis dėl naujos sutarties? nebesitars? pakeis keletą punktų ir vėl duos balsavimui? kas atsitiks, jei po prancūzų ir olandai po poros dienų nubalsuos prieš? europos sąjunga subyrės? nesubyrės? įdomu.
Comments

statyciau uz tai, kad visgi nepriims.
lietuvoje kazi ar atmestu tokia, jei butu balsavimas visuotinis, t.y. referendumas. kaip ir del stojimo - agitacija tik teigiama, o vieninteliai, atsiliepiantys neigiamai - pavadinkim - politiniai marginalai. kita vertus, pats referendumas galetu buti inicijuojamas (mano supratimu) tik kilus tam tikram visuomenes susidomejimui, isreikstam stipriais protestais, kelianciais kam nors gresme (kad ir valdanciajai daugumai). bet ir vel - kaip tu sakai - "seimas ratifikavo jau pries simta metu, musu ir nepasiklause". cia tikriausia del to, kad nebutu laiko kilti aistroms, organizuotis i judejima ir pan. nes po stojimo referendumo labai uzeskalavo agitacijos pliuralizmo tema. vengiant gresmes buvo skubiai susitvarkyta, kol nesureagavo visuomene.

menkai isivaizduoju padeti po prancuzu atsakymo. jis tam tikra rubikonas. jei jis neigiamas, imanoma, kad ir lietuvoj paastres diskusija ar susvyruos pasitikejimas ratifikuotojais. referendumas olandijoje, be abejo, bus tiesiogai veikiamas prancuzu sprendimo.

ar subyres - kazi, biurokratinis aparatas neturetu kur pasideti, bet itariu, kad mazu maziausia turetu prasideti rimti pokyciai. gal pradzia ir bus konstitucijos nuostatu keitimas. cia klausimas - ka tada pasirase seimas ir kas galios mums (atsiprasau del teisiniu ziniu spragu) - jau pasirasyta ar prancuzu sprendimu pakeista? jei pasirasyta - gavno, jei ne - dar labiau gavno, nes kokia tada verte turi "musu" balsas?

ir dar - ar jos apskritai reikia?

Posted by: kort at May 27, 2005 12:41 PM

Truputį išsiplėčiau, tad padariau naują postą adresu http://moxliukas.esu.as/index.pl?id=430

Posted by: moxliukas at May 27, 2005 1:04 PM

heh, numiro serveris. Backupiniai komentarai adresu http://www.blogas.lt/moxliukas/16224/

Posted by: moxliukas at May 27, 2005 1:41 PM

tai kurių galų valdžia reikalinga, jei dėl visko klausiama žmonių? čia gi komunizmas, kai melžėjos šalį valdė.valdžia tam ir skirta, kad priimtų tokius įstatymus, kokie liaudžiai palankiausi. į valdžią juk eina gudriausi visuomenės atstovai, kurie ir nuspres kas gerai, o kas blogai valstybei.

Posted by: Merė Raili at May 27, 2005 4:18 PM

na nelabai tikiu kad leis tai sajungai subyret, bu investicijos i ja jau padarytos-versliukas sukas, tai kazin ar ponai-premjerai-verslininkai leis savo firmele subyret i mazesnes nepriklausomas manufakturas.

Posted by: cinikas at May 28, 2005 5:08 PM