May 27, 2005

prieš ar už? politika / totalizatorius

Posted by v at 11:26 AM | Comments (5)
visų pirma, atsiprašau candycactus, jei užgavau ją kokiu komentaru priešpaskutiniame jos poste apie mokslų/visuomenės sistemą ir jos trūkumus. matyt kiekvienam būna nemalonu, kai sukritikuojama tavoji nuomonė ir gyvenimo būdas, bet burnoje seilės tam ir yra, kad spjaut ant "to visko" ir daryt kaip pats išmanai :))

o dabar totalizatorius. aplinkybės: gal žinot, gal nežinot, šį sekmadienį prancūzai balsuoja referendume dėl naujos europos bendradarbiavimo sutarties, kitaip vadinamos konstitucija. ir atrodo, kad greičiausiai nubalsuos PRIEŠ. bent jau aš manau, kad prieš. kaip manote jūs?

lietuvoje seimas ratifikavo jau prieš šimtą metų, mūsų ir nepasiklausę, ir galvą duodu, kad niekas jos net ir neskaitė, paėmė, nubalsavo ir pamiršo. tuo tarpu tai gan prieštaringas ir sunkokai suprantamas tekstas, su daugybe paslėptų kabliukų ir teigiamų, ir neigiamų - ir socialinių ir ultraliberalių. pats dar viso teksto neperskaičiau, prisipažįstu. bet toji konstitucija tokia kontraversiška, kad prancūzijoje į vieną stovyklą suburia ir komunistų, "attac", žaliųjų tipo kairiųjų socialistinius aktyvistus, ir fašistuojančius nacionalistus iš "Front National" kartu su monarchistais ir kitais ultradešiniaisiais. negana to per pusę perskelia netgi abi didžiausias politines jėgas, tiek kairiųjų, tiek dešiniųjų. baisiai įdomu.

dar įdomu, kas įvyks po to, kai(jei) prancūzija nubalsuos prieš? nieko? tarsis dėl naujos sutarties? nebesitars? pakeis keletą punktų ir vėl duos balsavimui? kas atsitiks, jei po prancūzų ir olandai po poros dienų nubalsuos prieš? europos sąjunga subyrės? nesubyrės? įdomu.

May 19, 2005

augen auf

Posted by v at 3:58 PM | Comments (1)
dabar visai apie ką kitą.

prieš dvi dienas prasidėjo kitokio spamo srautas į elektroninį paštą. spamas vokiškas ir aiškiai politinės/nacistinės/npd pakraipos. daugiausia linkai į įvairias knesofobines svetaines ar straipsnius apie auslaenderių nusikaltimus įvairiuose laikraščiuse. baisiai nemalonu. kitas dar paimtų už tikrą. ypač koks bedarbis vokietis. ironiška, kad tai ateina ir man - aš gi kuo tikriausias auslaenderis, šių atakų objektas. ir dar juokinga, kad mano pašto adresas irgi auslaenderis su vis dar vokiška galūne. bet tokios regioninio spamo tendencijos neramina. dar žinau, kurio iš pažįstamų kompiuteris apkrėstas, jo adresas figūravo ant vieno iš laiškų. plačiau galima pasiskaitinėti įvedus gūglėn ką nors panašaus į "german spam".

spread ze message, reikia gintis. žinutė žemiau skirta paprastiems windows vartotojams, nesugalvojantiems, ka daryti, kaip apsigint. turintys senesnius kompieterius neturėtų turėt bėdų - mano kompiuteris irgi jau senas (300Mhz, 160Ram, 4Gb)

ką aš darau (legaliai ir dykai) išvalyti ir apsaugoti asmeninį kompiuterį nuo tokio tipo atakų ir kirminų. atrodo sėkmingai, tai gal kam pravers:

1. Internetinė naršyklė "Mozilla Firefox":
www.mozilla.org/products/firefox/
(saugesnis naršymas)
2. El-pašto programa "Mozilla Thunderbird":
www.mozilla.org/products/thunderbird/
(puikiai veikiantys prisitaikantys spamo filtrai, išvalo piktybinių žinučių html kodą)
3. Firewall - interneto linijos apsaugai - "Kerio Personal Firewall":
www.kerio.com/kpf
(apsaugo interneto liniją ir kontroliuoja paleidžiamas programas, pastebi programų pasikeitimus)
4. Antivirusinė programa "AntiVir":
www.free-av.com
(daro viską, ką priklauso antivirusinei programai, dar yra versijos Linux, BSD ir Solaris sistemoms)
5. Atsikratyti reklamos ir jos šnipų "Ad-Aware SE":
www.lavasoft.com/support/download
(išvalo reklamos programas ir kitokius įvairius šnipukus)
6. Atsikratyti visokių kitokių šnipų, dialerių ir panašių brudų "Spybot Search&Destroy":
www.spybot.info
(yra ir lietuviška aplinka)

kaip sakiau, visos programos nemokamos privatiems naminių kompiuterių naudotojams.

tiek. tikiuos, gal kam pravertė, o jei ne, tai nors priminė saugotis.

viatges

Posted by v at 3:19 PM
1laivai.jpg
tolimos šalys vilioja vis toliau ir toliau. ūkanose skęstantys kalnai kviečia kilti kopti vis aukščiau ir aukščiau. ir kuo aukščiau kopi, tuo tolimesni atsiveria vaizdai. pakilus viršūnėn užmatai tiek daug ir taip toli, kad žinai, kad niekada gyvenime visko nepamatysi. bet tos tolumos it toliau vilioja leistis vėl žemyn, ieškoti kito kalno, kito vaizdo. kartais nusileidęs neberandi, ko ieškojai, tik išdegintą, be gyvybės žemę. bet žinai, kad pasukęs už kampo, perkopęs kalvelę er perėjęs mišką vėl aptiksi kažką nuostabaus ir verto pasilikti čia visą gyvenimą. bet nepasilieki, nes tolumos vėl nuvilioja tolyn. ir kuo toliau keliauji, tuo daugiau randi nuostabaus, ir tuo mažiau dykviečių.

kažkaip išmoksti juos aptikti, nujauti, kur rasti tuos nuostabius kampelius, dažnai pasislėpusius ir tykius. jie visur - vidury baisingų miestų šurmulių, tarp stypsančių kaminų ir žemėmis bešliaužiojančių vamzdžių, o kartais ir tie patys vamzdžiai ir kaminai būna nuostabūs. dažnai nuostabios užuovėjos būna dar įmantriau pasislėpusios. jos tyko jau ir taip gražiuose vaizduose, banguojančiose lygumose, gūdžių miškų glūdumoje, jūros pakrančių raibuliuose, saulėkaitoje ar lietuje.

visur. ir radus tai, sustoti, atsisėsti atsimerkti ir žiūrėti. ir klausyti. ir klausytis. jausti. ir šypsotis, nebūtinai veide - bent viduje.

May 11, 2005

jei "blogai" butu kalnas,

Posted by v at 1:36 AM
tai jau iki virsunes netoli. tikiuosi, kad netoli.

ir butu "gerai", jei sita ikalne nesibaigtu skardziu.