« timeframe, blia | Main | kabeliai »

visuomenei naudingas?

LR Darbo Kodeksas, 98 straipsnis 2 dalis:

2. Nelegaliu darbu nelaikomi pagalbos (talkos) ir savanoriški darbai. Jų sąlygas ir atlikimo tvarką nustato Vyriausybė.

LR Labdaros ir paramos įstatymas, 3 straipsnis 2 dalis:

2. Paramos dalykai šiame įstatyme nurodytiems paramos gavėjams teikiami jų įstatuose ar nuostatuose arba religinių bendruomenių, bendrijų ir centrų kanonuose, statutuose ir kitose normose numatytiems šio straipsnio 3 dalyje nurodytiems visuomenei naudingiems tikslams, o biudžetinėms įstaigoms – jų nuostatuose nustatytiems uždaviniams ir funkcijoms įgyvendinti.
(paryškinta mano --ve)

klausimas blogosferai aka beehive intelligence: KAS YRA VISUOMENEI NAUDINGI TIXLAI?. brainstorm, beehive, viskas tinka.

Comments

pirma gal paaiskinkit normaliai, kas yra ta visuomene, bo cia irgi viena tokiu savoku, kurias visi valkioja, bet nezino, ka tuo apibrezia.

Taigi, kaip ir nurodyta, skaitom trecia trecio straipsnio dali. Cia v.n.tikslai yra graziausiai suvardinti blah blah blah:
3. Visuomenei naudingais tikslais šiame įstatyme laikoma veikla tarptautinio bendradarbiavimo, žmogaus teisių apsaugos, mažumų integracijos, kultūros, religinių ir etinių vertybių puoselėjimo, švietimo, mokslo ir profesinio tobulinimo, neformalaus ir pilietinio ugdymo, sporto, socialinės apsaugos ir darbo, sveikatos priežiūros, nacionalinio saugumo ir gynybos, teisėtvarkos, nusikalstamumo prevencijos, gyvenamosios aplinkos pritaikymo ir būsto plėtros, autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos, aplinkos apsaugos ir kitose visuomenei naudingomis ir nesavanaudiškomis pripažįstamose srityse.
man patiko "neformaus ugdymas" - neformalai gali but ramus, neformalu veikla yra iteisinta, ir jokis tau mentas nebegali prikibt, tipo tu narkomanas koks.. ne! tu esi visuomenei naudingas labdaros nesejas:) ir galu gale jei kas, jau visada gali prisitaikyt 'tarpusavio bendradarbiavima', 'kulturos ir etiniu vertybiu puoselejima', 'gyvenamosios aplinkos pritaikyma' ar tiesiog 'kita' visuomenei naudinga sriti :)
zodziu, positive istatymas.

Neformalus švietimas įstatymo prasme yra švietimas, kuris nėra formaliai įteisintas (t.y. ne mokykloje, ne universitete ar kitokioj ugdymo įstaigoje).

Tuo tarpu v naudojama žodžio "neformalus" reikšmė yra įstatymuose nenaudojama (tam matyt yra žodis "asocialus")

Be to Labdaros įstatyme parašyta:

Paramos dalykai šiame įstatyme nurodytiems paramos gavėjams teikiami jų įstatuose ar nuostatuose arba religinių bendruomenių, bendrijų ir centrų kanonuose, statutuose ir kitose normose numatytiems šio straipsnio 3 dalyje nurodytiems visuomenei naudingiems tikslams...

(Paryškinimas aišku mano)

Būtent įstatymai neturi apibrėžti labai smulkiai ar vienas tikslas yra leidžiamas labdaros rinkimui o kitas ne -- tam yra būtent fondų, religinių bendruomenių ir t.t. statutai, kurie turi būti tvirtinami Teisingumo miniterijoje. Būtent tuose statutuose ir apibrėžiama tiksliau labdaros objektai ir gavimo galimybės (jei Teisingumo ministerija mano kad statutas prieštarauja įstatymui, tai paprasčiausiai jis nebus patvirtintas Teisingumo ministro bei organizacija negaus juridinio asmns satuso ir jos veikla gali būti skaitoma kaip nelegali)

Čia IMHO viskas. IANAL.

gerai jau, gerai. neformalus ugdymas yra formaliai neiteisintas ugdymas. neformalai yra privatus asmenys, uzsiimantys formaliai neiteisinta veikla, kaip pavyzdziui pankroko baznycios apeigomis. neformalai gali buti asocialus, bet nebutinai. asmenys, uzsiimantys formaliai iteisinta veikla irgi gali buti asocialus, taciau irgi nebutinai.

koks nors veganiskas svietimas ir veganiskos kulturos puoselejimas nera formaliai iteisintas tavo universiteto ar mokyklos programose. veganas asocialus?

labdaringieji pankroko baznycios kanonai :)

Tai vat būtent "veganiškas švietimas" ir bus neformalus švietimas ir nieko čia tikrai asocialaus. Tik iš tavo sakinio:

man patiko "neformaus ugdymas" - neformalai gali but ramus, neformalu veikla yra iteisinta, ir jokis tau mentas nebegali prikibt, tipo tu narkomanas koks..

išskaičiau kad neformalus sulyginai su narkomanais ;) (o šnekamojo kalboj "neformalas" ir turi neigiamą atspalvį. tik šnekamoji kalba skiriasi nuo įstatyminės)

tai zinai, tik apsirengsi kitaip ar susisiausi koki dreda, tai bet kuris mentas tau pirstu durs ir sakys, narkomanas. o tu gal but ir narkomanas, bet gal but negeriantis nerukantis straitedzas. dabar, nors ir juokais, bet gali pasakyt, esu kanoniskai istatymiskai apipavidalintas :)

Ummph... na dar kartą pasikartosiu, kad tai nėra įstatymiškas "kitaip besirengiančių" ar dar ko nors apipavidalinimas. Čia tėra minima tik švietimo veikla kuri nebūtinai yra reglamentuota švietimo miniterijos ar kitų institucijų.

blet', kolegos, kokie jūs nykiai formalūs :( reglamentuota, chujamentuota, mentuota, blet'. KAS YRA VISUOMENEI NAUDINGA?

:)

Brainstorm. Start.

Visuomenei naudinga:

- tai kas naudinga daugumai
ir nezalinga didesnei daliai mazumu.

- tai kas jai padeda geriau zaisti zaidima pagal savo susidarymo taisykles.

- tai kas palengvina visuomenes ir mokslo planu igyvendinima [kelios valsybes pasitiki pozitivizmo idejomis]

- tai kas sutaria su vietine morale ir jos idealais

- tai kam gali nepritarti ve ir tarkime as, nes mes kol kas galime atstovauti tik mazas bendruomenes o tam, kad spresti apie nauda ir zala visuomenei ir itakoti jos pasirinkima, turime igauti visuomenes pasitikejima

- tai kas gali buti zalinga sitai visuomenei priesiskiems individams

- tai kas privercia patiketi kad tai yra naudinga

- tai kas yra is esmes nenaudinga, bet sukelia pritarima: tarkime altruizmas

metant salin nevykusius bandymus pajuokaut, manau visuomenei naudingi tikslai yra viskas, isskyrus vagima, plesima, musima ir zudyma. visuomene yra toks nevienalytis ir pastoviai kintantis statistinis matas, kad cia sunku ir nusakyti. prie sovietmecio buvo vieni visuomenei naudingi tikslai, dabar - visai kiti, nors zmones tai tie patys, o kur visa tai nuves, tai niekas dorai ir nezino, ir negali zinot.

www.mystical.xxi.lt