« visuomenei naudingas? | Main | 3 būdai FreeBSD ipip tuneliui išgremžti »

kabeliai

kadaise parašiau į forumą, ten nugulė po dulkių sluoxniu, dar sykį pagalvojau, kad tegu būna ir bloge. be to, esu visai patenkintas rašinėliu :) taigi:

Doro pankrokerio įvadas į rokenrolo kabelių pasaulį

"džekas" dar vadinamas "pirštu" yra 6.3 mm skersmens pailgas kištukas. pilnas angliškas vardas yra 6.3 mm jack arba quarter inch jack (1" == 25.4 mm, 25.4 / 4 = 6.35. biškį sueina :)). atrodo štai taip:

t_mjplugs.jpg

toks yra mono džekas. jis dažniausiai kabinamas ant kabelio, kuriame yra viena izoliuota gija ir ekranuojanti viela. izoliuotas laidas (signalo laidas, bent aš taip kalbu :)) lituojamas prie kontakto, atitinkančio pati galiuką (tip), o ekranas ('masė', 'žemė') -- prie korpuso ar kontakto atitinkančio likusią "piršto" dalį (sleeve).
o stereo džekas atrodo va taip:

t_sjplugs.jpg

jame būna du izoliuoti laidai, kurie lituojami prie atitinkamų galiuko (tip) ir žiedo (ring) kontaktų. jei skirtinguose kabelio galuose skirtingai prikabinsi galiuką ir žiedą, tai stereo kanalai pasikeis vietom ir gal bus juokinga.

ausinių laidų galuose būna 3.5 mm jack. jie dažniausiai sutinkami stereo variante. lituojami taip pat, kaip ir 6.3 mm džekai, tik labiau nepatogūs :) atrodo va taip:

752_014.jpg

DIN dažniausiai vadinami "rusiškais" bo būdavo tarybinėje ar sovietinio periodo čekiškoje/vengriškoje/etc aparatūroje. čekų pankrokeriai iki šiol dafiga naudoja Tesla ir Vermona techniką su tokiais bjauriais lizdais. irgi būna mono (3 kontaktai) ir stereo (5 kontaktai) variantai. šiaip, DIN, kiek pamenu, kažkokių vokiškų standartų pavadinimas, taigi gali būti ir paslaptingesnių kištukų. anyway, čia kalba apie tuos, kurie naudojami audio technikoje.. atrodo va kaip:

s5.jpg

litavimas yra nepatogus :), bet nieko. prie 2 kontakto (pagal žemiau esantį piešinuką) lituojama ekrano viela, prie 3 kontakto lituojamas signalo laidas. patartina 1 ir 3 kontaktus užtrumpinti (prilituoti tarp jų mažutę vielytę), nes kartais aparatūra šnekasi su 1 kontaktu. jei laidas stereo, tai kitą signalo laidą reikia lituoti prie 5 kontakto, ir jį užtrumpinti su 4. piešinuke vaizdas iš to galo, kuriame lituojama:

5180.gif

mano mėgstamiausi (nes tvirtai susijungia, be to laidus su jais labai lengvai galima sujungti į vieną yyyylgą laidą) yra XLR kištukai, dar vadinami "kanonais" arba "mikrofoniniais". net jei mikšeryje ir yra skylės tiek XLR'ams, tiek džekams, vis tiek, labai rekomenduoju mikrofoniniams kabeliams prilituoti XLR'us, bo jų įėjimai yra jautresni. atrodo štai taip:

Xlr_f2.jpg XLR_M2.gif

po kairei yra "mamka" t.y. lizdas, po dešinei yra "papka" t.y. kištukas. ant XLR'ų kontaktai dažniausiai būna pažymėti skaičiukais. tradicinis litavimas -- masė prie 1, hot/signalas -- prie 2, cold -- prie 3. cold laidu gali eiti "phantom power" -- maitinimas vidiniam mikrofono stiprintuvėliui.

RCA kištukai vadinami "tulpėmis", dažniausiai sutinkami ant televizorių ir audio/video aparatūros subinių. dedami ant dvigyslių kabelių, ekranas -- prie korpuso, signalas -- prie kontakto, neįdomu su jais :) atrodo taip:

RCA_plug.gif

pastabos?

Comments

Faktas.
Jei kalbant apie kištukus - tai dar gan popiliaru naudot s-video (piešinio nebus). Praktiškai visa televizinė aparatūra turi 3-jų tipų įėjimus: digital (nepamenu kaip atrodo), s-video (turi panašumų su PS2) bei komponentinį - kurio kištukai panašūs į tulpes, tačiau turi spec fiksatorių tam kad laikytų tvirtai ir patikimai.

Dar apie litavimą prie "Džekų" - paprastai tai būna ne ką legviau prilituoti laidus prie džeko nei prie kokio seno rusiško DIN. Šlykštus reikalas. teko rankose laikyt džeką, prie kurio laidai ne lituojami, o prisukami mažais varžtukais (panašiai kaip prie anteninių kištukų, etc) - žymiai patogiau ir patikimiau. Čia šiaip pasebėjimas.

video: su rokenrolu nieko bendro. po bol'šomu, bent jau :)

džekų litavimas: piece of cake. dėl rankų kreivumo nėr ko skųstis. gal dar reikia parašyt odę laidų litavimui? :)

pyzdinsiu ir desiu i zina, tik dar reiks nupotkint arba nupie6t atidaryta jacka, nes tie visi kodenames gali but kitiem neaiskus.

odę laidų litavimui! sunkiam rytojaus rytui. prašau. :)

o ka daryt, kai notebook'o 3.5 jack'o lizdas sako "brgzhshr" ir neleidzia normaliai muzikos klausyti ar filmo ziureti?