« OpenBSD ant Sharp Zaurus | Main | USB details »

at the gates

rimtai geras pokalbis su galvotu žmogusm: Revoliucija už vartų: pokalbis su Slavojumi Žižeku. Bernardinai | arka. [ via nin ir dar kažikur kažikas siūlė.

Gal kairieji jau nebeturi ko ieškoti?
Tai reikštų neišvengiamą ir visišką civilizacijos regresą. Prisiminkite kankinimus. Nuo pat istorijos pradžios kaliniai buvo kankinami. Būtų naivu manyti, kad kada nors kokioje nors sistemoje kankinimai neegzistavo. Tačiau jau seniai niekas nebuvo prisipažinęs, kad jie vyksta. Bet dabar JAV ar net Vokietijoje jau galima viešai klausti: "Kada kankinimai yra pateisinami?" Kankinimai jau tapo pilnavertė viešųjų diskusijų tema! Tai – naujos eros ženklas. Naujos tvarkos, kuri patyliukais, palaipsniui, daugumai mūsų nepastebint perima pasaulio valdymą. Seną tikėjimą besąlygišku žmogaus orumu keičia naujos vertybės. Pirmiausia – laimė.
Jūs esate prieš laimę?
Ne. Tačiau man nepatinka, kad kairės standartuose pagrindinę vietą užėmė narcisistiškai suvokiama laimė. Už ką šiandien kovoja kairė? Už homoseksualų vedybas, už teisę į abortus, už pagarbą kitokiems, už moterų lygiateisiškumą, už mažumų nediskriminavimą, už gyvūnų teises ir gamtos apsaugą. Aš ne prieš teisę būti kitokiam, ne prieš abortus ir homoseksualų vedybas, bet juk tai nėra svarbiausios šių dienų pasaulio problemos. Tai turtingos visuomenės viduriniųjų klasių problemos. Kairė veliasi į ginčus apie tapatybę ir multikultūriškumą, nes bijo stoti akis į akį su tikrais iššūkiais. Ji remia naują radikaliai individualistinės civilizacijos rūšį, kurioje elementaria teise tapo asmeninė realizacija, bet neišdrįsta užsiminti apie tuos, kurie pralaimi rinkoje. Kairė tapo kraštutinio narcisistinio individualizmo skleidėja, o šis eina koja kojon su pripažinimu, kad valstybė turi teisę naudoti įvairias ypatingąsias priemones – tokias kaip kankinimai ar sustiprinta policijos priežiūra. Kad tik apsaugotų malonumus tų, kuriems tie malonumai yra prieinami.

Comments

a, nu dar prie ninzdei komento pamirsau kad apie laime cia irgi prie pliusu, nors ir moteru teisiu tai gal ten ir nedeciau [bent jau be kazkokiu 'pasiteisinamu komentaru' aka patikslinimu]

labai taikliai.
dekui uz nuoroda.

sveiki,

nuorodos į Arka smagu :). Štai dar viena būtų.
Komentarai Valerija Novodvorskaja bei Slavoj Žižek mintims.

http://www.arka.lt/arka5/?q=node/75

/sarunas

Verta Zizek'a paskaityt. Biciulis meno istorikas izangai pasiule "Looking Awry", o is teoriniu - "Sublime Object of Ideology".