" /> ejik: December 2005 Archives

« November 2005 | Main | January 2006 »

December 21, 2005

Green Tree

Kalėdos (the saga ends)

Pasisukinėjęs paieškoje, prekybos centruose ir žinialapiuose nusprendžiau, kad Kalėdų internete nėra ko net ieškoti. Bet visgi? Greitai akimis permečiau kitus, mano galva galinčius kvepėt Kalėdom, puslapius.

Viltis, surasti šventės kvapą, nuvedė, pas tuos, kurie ir užsiima puslapių gamyba: e-zine.lt; Deja, ten ją (viltį) pasitiko, sušaudė, pripylė į triusikus žvyro ir dar privertė jaustis taip, lyg būčiau kankinamas Ryčio Cicino muzika. Smagu, kad yra vieta, kur Lietuviško interneto grandai giriasi savo chaltūrkėm, bet negi jiems taip sausa su gerais projektais. Čia kas kaltas? Negi tokie kvaili prolietarai užsakovai. Kalėdų, aišku ten nė kvapo.

Kita koja (kitu FF tab'u) žengiau į mūsų mieluosius pigių pokalbių lyderių puslapius. www.omnitel.lt - švenčių nė padujų. www.bite.lt - šūkauja, kad mes švenčiam jau dešimtas Kalėdas kartu su jais. Hm. Kas su jais, kas be jų, o kas jų net kvapo neragavo. (Tarp kitko, labai jau keistas pasirodė jų senelis šaltis su snieguole: ar tik man pasirodė, ar ten visai nesnieguoliška snieguolė tampo gerąjį dieduką už barzdos? Arba mielasis barzdočius pradėjo lakuotis nagus). He he, tele2.lt prisikijavo du slidinėjančius maumus. Smagu, aišku, žiema - slidės. Tik ką tai turi bendro su mobiliuoju ryšiu? Spėju dizaineris iš clipart'o ištraukė pirmą pasitaikiusę fotkę susijusią su žiema. O dėl Kalėdų - nope, net akcijos ypatingos nesišviečia.

Kas dar? telecom.lt? Puslapis, kaip puslapis. Padarytas ir pamirštas. Tik kažkas laikas nuo laiko įkelia naujienas.

Kiek pamenu, kažkur kažkada egzistavo domenai 2005.lt, 2004.lt (jeigu klystu dėl metų - paraisykit) - nebėra. Na ir nesvarbu. Metas man baigt gaišt laiką.

The end. Kalėdų lietuviškam internete nėra. Ir šeip geriau būčiau neieškojęs. Visgi nelaidokim vilties: nera Kalėdų - pasidarysim. Ne internete, tai intranete. Ne portalą, tai bent puslapį. Pasveikinkim bendradarbius, priminkit apie šventes, paspaminkit meilu. O aš parūkysiu. Tingiu kažkaip.

Ir pabaigai, gražus, šiuo atveju retorinis, eilėraštis:

Labas, seni, su barzda ir su medine lazda.
Ką maišely (tikslinga buvo keisti į "internete", bet nesirimuoja) galim rasti senas mielas mūsų drauge?

Titled too

Kalėdos (the saga continues)...

Kiek pamenu, kareivis Šveikas, žmonės skirstė į dvi grupes: į tuos, kurie geria slivovicą ir į tuos, kurie ne. Pabūsiu diletantas - pridėsiu dar dvi grupes: tuos, kurie skaito Lietuvos interneto žiniatinklius ir į tuos, kurie ne (obviously žmonių kategorijų yra daugiau).
Kiek iš savo patirties patyriau, lietuviški žinių portalai sugeba spausdint visokiausią šūdą, kad tik informacijos būtų daug ir kuo daugiau lankytojų kabėtų jų puslapiuose, skaitydami niekus. So, how about Christmas?

delfi.lt: vyrukai apkarstė savo logotipą seniais besmegeniais ir prikabino skyrelį "Naujieji metai". Daugiau iš jų ir nesitikėjau. Negi, kas apsiimtų keist puslapio dizainą ir konfusint vartotoją jei šio naujienpuslapio dizainas jau įaugęs visiem į panages. Daugiau tikėjaus iš visokiausių naujienų tarnybų ir įvairiausių įstaigų. Maniau svetainė sumirgės bulvarinėm antraštėm tipo: "Gintarė, kalėdoms depiliuojasi kojas", "lietuvos koncernas davė štūką litų kokios ten eglutės dekoracijoms". Nope. Kalėdom net nekvepia. Visgi užkliuvau už vieno tuščio, bet į temą, straipsnio:

Amerikiečiai Kalėdoms ruošiasi internetu: http://www.delfi.lt/news/economy/ITbussines/article.php?id=8302633

omni.lt: hm. Kalėdom dvelkia nebent orų prognozė. Čia jau visiška tinginystė, galėjo nors kokią snaigę savo puslapyje pakabint. Bulvarinių straipsnių irgi sausa.

takas.lt: wau. Turi netgi diedmorozą logotipe. Reklamuojasi kalėdinius atvirukus (!!!). Netgi straipsniuose nors ir skystai, bet kur ne kur išlenda užuominos apie šventes. Palyginus su kitais panašias portalais - takas turi daug Kalėdų. Ir netgi labai labai daug.

lrytas.lt: hm, o ko ten Kalėdų ieškot?

bernardinai.lt: kaip iš trupučiuką religinio portalo tikėjaus kažko daugiau (Kučių? Kalėdų?). Bet laimė man nusisuko nugara. Yra skyrelis apie Adventą, bet argi vartotojai neturi ruoštis Kalėdoms iš anksto? Susikaupimas ir ten dar kažkas. Labai religinga ir labai lietuviška. Gal ir neblogai.

Kagis, moralas labai paprastas: pamėginau švenčių paieškot internete ir derlius nebuvo gausus. Negi Kalėdos neateina į internetą? Ar ši taisyklė galioja tik Lietuvoje?

Bus dar daugiau (kur gi tos, velnio Kalėdos)...

P.S. Kątik ofise atlikau eksperimentą (grynai pasilinksminimo tikslais) ir buvau nustebęs jo rezultatais: žmonės visgi skaito! Esmė tokia: užgesinau tūliko šviesą, vienam bendradarbiui besimėgaujant amerikietiškos santechnikos teikiamais patogumais... Ir iš už užrakintų durų išgirdau šūksnį: "Ė, ***, taigi skaityt nieko nesimato!". Tai jeigu yra žmonės, kurie skaito, gal ir yra žmonės, kurie rašo? Gal net ir apie Kalėdas, gal net ir internete?

December 20, 2005

Untitled tree

Kalėdos (the saga continues)...

Pažįstu daug žmonių, kurie sako, kad VPM'as - fu, jie išnaudoja žmones (taip, jie muša prasikaltusius darbuotojus liniuote per delnus), "Norfa" - smirda žuvim, o "RIMI" - neverta pasitikėti, nes jų savininkų tėvynė nesidalina savo geru su ES. Nesvarbu. Perfrazuojant žymaus balso meistro Mikutavičiaus dainą: "ir aš ino pasaran skandavau, iškėlęs vieną pirštą į dangų laikiau", bet duoną, degtinę ir degtukus perku prekybos centruose, nes nemoku pasigamint pats. Ir, sąžiningai, nenoriu mokintis.
Pasmalsavau, ką gi gero internete prekybininkai paruošė Kalėdoms, mainais į mūsų smalsumą (btw: smalsu, lankosi kas jų svetainėse šeip???).

VPM'as: visgi negaliu susilaikyt ir nepaminėt triuko, kad kažkuriais metais šaunieji "kainų lyderiai", būrams lietuviams stumdė amerikietiškus kėnius kaipo eglutes :) Taigis: titulinis puslapis (beje kažkaip išsidarkantis su FF) džiugina akį eglišakiais, padabintais varpeliais, tačiau įlindus į vidų kalėdinės dekoracijos baigiasi. Nu gėda gi. Tiesa, dar paminėta, kad kalėdinėms dekoracijoms nuolaida 20%. Aha. Girdėjau, kad net "Kikoj" visi vėžliukai eglutes pasipuošė... Nors čia nesvarbu. Kalėdom net nekvepia.

RIMI: "Švęskime Kalėdas kartu!". Jie rimtai? Paklikinau ant banerio - niekas nevyksta. Kur ateit? Ką atsinešt? Palandžiojau po naujienas. Keičiasi ten valdžia pas juos. Švenčių nė kvapo. Bent jau jų firminė spalva, kaip Senelio Šalčio pižamos (juk jis ten su pižama dovanas vežioja ??? ... naktis ghm, pasnaudžia rogėse... ar aš čia man vienam neteko matyt padoriai apsirengusio šito selebričio?). Kumpiai ten visokie, petražolės (eglutės simbolis???) kaipo grafiniai elementai. "Pirkėjų erdvėje" išdygo flashiukas su Kalėdine akcija. Hm. Viskas.

IKI: orginalūs bičai - pirmas paveikslėlis - pyragėliai sniege. Vidiniuose puslapiuose - tie patys snieguoti pyragėliai, tik mažesni. Naujienos kaip naujienos. Akcijos kaip akcijos. Nykuma.

NORFA: heh, iš pat pradžių, maniau, kad jie bus vieninteliai išsipūtę nosį elniams ant ragų ir nusivalę rankas snieguolei į miniaką. Bet visgi ne, tik jiems pasirodo, svarbiau savaitės prekė, o šventes simbolizuoja tik vienas paveiksliukas su šventine akcija.

Moralas? Kaip ir niekinis, bet vistiek: prekybos centrai, kurie net kraujais viduriuodami plėšosi dėl rinkos, tuo labiau per Kalėdas (hm, spėju, kad Kalėdinė apyvarta sudaro trečdalį metinės apyvartos), savo prekybos vietas puošia eglutėm, kasos mergaites kepurėlėm, lentynas visokiausiais kakaliukais © (bandau mintyse primest kiek tai kainuoja) - visgi pagaili kokio tūkstantėlio kito pasipuošt savo internetinius vartus. Slabo? Ar niekam tas internetas nerūpi?

Bus dar daugiau (kur gi tos, velnio Kalėdos)...

Untitled too

Kalėdos ateina neišvengiamai kaip, kad kasmet ponas Valinskas įlenda į televizorių arba ponas Mamontovas įlenda į topus (aišku laikas bėga ir mes tikimės permainų, bet yra taip, kaip yra). Būdamas didelis interneto gerbėjas ir jo naršytojas bei šiukšlintojas, visgi sumąsčiau užmest akį kaipgi atrodo lietuviškasis internetas žiemą.

Kvaila, nykaus ir nuobodaus, internauto dvasia iškart liepė pasiraust po google.lt ir pasmalsaut, ką gi galima susišaudyt Kalėdoms. Ieškojau tik puslapiuose lietuvių kalba: žodis "kalėdos" pagamino 165000 paieškos rezultatų, pirmoje vietoje priklijavęs Matematikos ir Informatikos institutą (su nesutvarkytu puslapio encoding'u), bei day.lt. Čia ir sužinojau, kas yra Kalėdos:

Kalėdos - senoji Saulės grįžimo šventė, buvo žinoma daugelyje prieškrikščioniškųjų Europos tautų. Tai žiemos tamsybių nugalėjimo šventė, tarytum naujųjų metų pradžia. Nuo Kalėdų Lietuvoje diena pradeda ilgėti. Tamsiosios lapkričio ir gruodžio dienos, o dar tamsesnės naktys, eina prie pabaigos. Kai Saulės grįžimo šventė buvo pakeista Kristaus Gimimo švente, lietuviai ją priėmė su tokiu pat entuziazmu ir švęsdavo nemažiau iškilmingai. Tačiau dabartinėse Kalėdose nebegalime rasti daug senųjų papročių, ypač būrimų ir ateities spėliojimų.

Šaltinis: http://neris.mii.lt/CHRISTMAS/kaledos.html

Heh, kiek smagiau buvo ieškot žodžio "dovanos" - 198000 paieškos rezultatų. Pirmoje vietoje lobis.lt (netgi su kalėdinėm dovanom), toliau rodiklis.lt, o toliau, hehe, karotinas.lt; Niekad negalvojau, kad galima dovanot kam nors karotiną, bet nesvarbu. Dabar dovanosiu.

Žodis "šventės" buvo labai "derlingas" - net 311000 paieškos rezultatų. Pirmoje vietoje day.lt, o toliau visokios gėrybės: anonsas.lt, ipc.lt su mokyklų šventėmis, delfi.lt su savo kultūros skyreliu ir vėl MII :)

Taigis taigis, kaipgis © - naudos iš to kiek ir koks pasakėčios moralas? Išsižiojusiems asketams, Kalėdų nemačiusiems, informacijos internete yra (reikia tik mokėti naudotis savo naršykle - keist kodų lenteles). Dovanų, apart internetinių atviručių, - sausa. Jeigu atšvęst ką noras dūšią spaudžia - irgi nebėda, webas informacijos nešykšti. Bet didžiausia pamoka tokia: SEO specialistai dar turi Lietuvoje ką veikt. Tik mįslę mintiju: ar yra jau tokių?

Bus daugiau (kur gi tos, velnio Kalėdos)...

December 14, 2005

The power of thinking

Hm, kartais savo gyvenime susiduriu su pakankamai keistais ir mano skystu protu nesuvokiamais dalykais: ateinam į internetą, registruojamės tenkažkur, pildom anketą, name, nick, jūsų šuns vardas, gender; Do you want to subscribe to our newsletter? (yes, baby, that's why i'm here)... Uhu, puš, submit, subscribe, validate email, finish.
Ir šiandien gaunu tokį emailą: mielas ponas (-ia), mes .... What's wrong with you people???

December 8, 2005

Fishing in liveplasma

Fishing in liveplasma

Nors paskutiniu metu visiškai neturiu laiko mėgautis internete suslėptomis žiniomis apie visokiausią media, bet iš anksčiau užmesti tinklai kažką traukia. Laimikiai įvairūs - malonūs ir nelabai vartojami; būna sugyžusių, būna tokių, kurių užsimetus, apetitas pradeda augt.

Savu laiku lankydavaus dvejose žvejų parduotuvėse: allmusic.com ir imdb.com. Čia paknibinėdavau įvairiausiai sumegztus tinklus, laimikių giminystės ryšius, pasmalsaudavau kas su kuo kokiuose vandenyse plaukioja.

Šia dienai, mano žiniai, išdygo naujas cioskas (tariant, kirčiuoti i riestinis), kurio savininkai neva turi nemažų užmačių (kuklumas tik lietuvius puošia).

Prezentuoju: liveplasma.com;

Paišo tinklus ar ten žemėlapius. Galima nemokamai registruotis ir paišytis tinklus pačiam.

Resursai:
  [1] Internet Movie Database
  [2] Allmusic.com
  [3] Liveplasma: discovery engine

P. S. Paveiksliukyje, burbuliukas per vidurį: seni turbo pankai revolting cocks, kuriuos šiuo metu klausau. Rašyt apie juost jau šiandien tingiu, galbūt kažkiek minčių, asociacijų suteiks kaimynų vardai...

December 1, 2005

Hear the Wind Sing

"Why do you read books?"

"Why do you drink beer?"

I answered the Rat between alternating bites of pickled mackerel and salad, not even looking at him. This plunged the Rat deep in thought. It was five minutes before he opened his mouth again.

"The great thing about beer is you can piss it all out. One out, one base, double play. All over and done with."

Kaze no uta o kike, 1979, Haruki Murakami