" /> ejik: January 2006 Archives

« December 2005 | Main

January 17, 2006

Pradžios pabaiga

Užsidarom. Arba bent jau išeinam ilgų atostogų.
Ларёк закрывается. Dešros neturim kitam skyriuj.

January 5, 2006

How to invent your own bicycle

Nežinau, kiek jau laiko prabėgo besikrapštant prie vieno gana keisto projekto. Darbas vyksta su commradėm iš didžiųjų imperialistinių šalių. Bendraut sekasi visai neblogai, tik ne visad mano baltieji draugai supranta mano socialistinės santvarkos paveldą: įvairiausius giminystės ryšių vardinimus ir lytinių organų aprašymus, analizuojant tam tikras projekto detales. Kartą iš vieno šviesuolio gavau tokio turinio laiškelį:

Why are you writing your own - ... {cut} ... is very powerful and costs less than you charge for 2 hours of programming. Do you think there is something you need that isn't currently available?

Ir tikrai, pamaniau sau, negi aš toks kvailas (tarptautinis ISD-10 ligos kodas E00, ISD-9 kodas 243), kad konstruoju savo dviratį?

Iškart apsivyniojau galvą šiltu rankšluoščiu ir apsikabinau internetą dviems paroms.

Kruopščiai patikrinau visas rastas nuorodas didžiosiose paieškos sistemose, kurios bent kiek buvo susijusios su mano projekto specifika, ir po penkių valandų akių varvinimo padariau išvadą: kad jokio panašaus free projekto arba bent jau widget'ų, kurie bent 70 proc. atitinka nors kai kurias reikalavimų specifikacijos dalis - nėra.

Pasimėgavau free kava, kuri duodama ofise, už kurią netiesiogiai aš moku jos kaina - PVM + FAPM ir puoliau toliau. Jau turėjau paruoštą nuorodų sąrašą, kurios skelbė, kad neva po jomis slepiasi kažkiek įdomesni dalykėliai (widget'
ai) už 10-100 dolerių, iš kurių visgi kaip ir eitų sukonstruot kažką panašaus į tai, ko man reikia.

Tam sugaišau pusantros paros ir mano šviesioje galvoje pradėjo rikiuotis tokios mintys:

  • geras kažkoten programuotojas - dažniausiai prastas web dizaineris arba bent jau su keistu humoro jausmu. Daržniausiai norint puslapiuose ką nors surast (nors kaip ir kažkas reklamuojama pačioje pradžioje) būdavo kančia.Prisižiūrėjau ko tik norint. Mano galva programuotojų namų puslapiai pukiai galėtų būt skirti spec. tarnybų slaptos informacijos saugojimui - ten niekas apart jų pačių nesiorentuoja.
  • vidinė paieška puslapiuose tikrai nėra populiarus dalykas (pasivaikščiokit po co.uk domenus).
  • tos svetainės, kuriose būdavo gražiai surikiuoti puslapiai, dokumentacija, screenshot'ai, dažniausiai siūlydavo didesnį šūdą, negu "tikri" programuotojų saitai.
  • ir visgi. Jeigu ten kažkas ką nors parduoda tai why patingėt ir nedėt pilnos dokumentacijos ir demo arba geros screenchotų serijos. Negi taip baisu, kad kas nuplagijuos įdėjas?
  • Suportas. Heh. Perki "as is", galima ir net source included (aišku kaina kyla nežmoniškai), bet jeigu dar nori ir kad kas nors ant smūgio ką nors pataisytų,tai eini perki muilo ir virvės ir ieškais aukštesnio medžio.
  • Apmokėjimas. Kaip tik nori. Svarbu babkes nusiųst (tik kartais nepadorūs klausimai kyla: kaip tas babkes nusiųst į kokią Turkmėniją???). Gauni serial nr. ar ten kokį archyvo slaptažodį ir laimingas. Aha. O dėl viso pikto, kaip Lietuvoj, kaip ten su sąskaita-faktūra? (Jeigu norisi visai ramios mokesčių mokėtojo sąžinės).

Galvojau, jau nuleisiu rankas, bet ...

(To be continued, one more try)

January 3, 2006

I Used To Have A Pogo Stick Too!

To a man,
contained by lust
a pretty girl is always waiting,
never ending
always satisfied
pretty as a porn star
slutty as a co-ed
smarter than most small cap investors
Dreaming of a better day.

Resursai:
  [1] Eilėraščiai, pagaminti iš SPAM subject'ų

Top 5 thingies in my internet

Ponai kriause.com, maloniai dalinasi informacija, TOP-10 internetinių įvykių, kurie pakeitė pasaulį. Smagu, kad kažkas netingi verst ir publikuot IT naujienų lietuviškai. Lietuviškas, easy reading techninės literatūros, internetas kolkas labai sausas ir šiai dienai turiu labai mažai vilčių, kad kada nors, kas nors pagerės. Redaktoriai siūlo išrinkt penkis įvykius, kurie pakeitė/įtakojo lietuviškajį internetą. Tiksliai į temą netaikau, bet here i go - subjektyviai atrinkti, penki thingies (???) lietuvos/pasaulio internete, kurie 2005 metais kažkaip paveikė paprastą lietuvį:

#1 Palubinskas ir on.lt
Lithuania Online - seniausias ir smagiausias (bent jau man) elektroninis lietuviškojo interneto žinynas. Šiemet šiai svetainei sukanka dešimt metų. Buvo negi bandymų juos pavogt. Jūsų žiniai: „Lietuva internete“ niekada nėra gavusi jokių valstybės subsidijų, PHARE, ALF ar kitų nevyriausybinių fondų paramos. Lenkiu galvą prieš poną Palubinską už tikrai didelį darbą ir kantrybę.

#2 Blog'ai
Šiemet plūstelėjo blogų banga. Didžiausias lietuviškų blog'ų šaltinis, aišku www.blogas.lt. Blogint tapo madinga. Kas netingėjo, tas lėkė registruotis į blogas.lt, į msn.spaces, į blogspot'ą, blogger'į ar dar kur kitur. Turintys programavimo įgūdžių, puolė krapštyt klaviatūras, rašydami (išradinėdami) savo dviračius (blog'us) - kiti diegėsi WordPress'ą arba kokį MT. Nepatingėjo pasiblogint ir žymieji, kartu ir didieji, pvz.: Zuokas, Delfi, Finasta ir kit.

#3 RSS
Taip. Kas blogig'ina - tas RSS'us trėjo jau ir ankščiau. Kas neturėjo - tas įsigijo. Taip pat įsigijo ir keletas naujienų portalų: tas pats delfi, lrt, takas.

#4 Firefox ir Thunderbird
Taip lapė snapė ir griausmingasis paukštis vis populiarėja. Lietuvoje - turiu omenyje. Aplink mane.

#5 Spam
Taip. Jo vis daugiau.