" /> ejik: November 2005 Archives

« October 2005 | Main | December 2005 »

November 30, 2005

Apie reliatyvumą

Iš tiesų post'as turėjo būt apie mano prieraišumą arbatai, bet paskambinęs buvęs grupiokas permetė mintis į visai kitą vietą. Kas ieško fizikos - tikrai nerasit, todėl toliau galit ir neskaityt.

Tai vat prisiminiau tokią istoriją: vieną dieną, vienos grupės (net ne mano fakulteto) studentai sėkmingai išlaikė egzaminą. Egzaminas buvo paskutinis, bet baisiai sunkus. Kaip ir privalo doras studentas, jie nutarė atšvęst tą įsimintiną įvykį. Kartu studentai išgert boulingo degtinės alaus ir brendžio pakvietė ir vieną garbų docentą. Docentas nepasikuklino ir prisijungė prie linksmos ir išmoningos studentų kompanijos.
Stipriai įsibėgėjus vakarėliui, gerbiamas mokslo šviesuolis nusigėrė kaip turi būt. Į tą vakarėlį aš užsukau tik trumpam, paimt vieno kolegos, kuris jau nusprendė traukt namo. Kol kolega susirinko savo rūbelius, telefoniukus ir kit. pasyviai stebėjau vieną iš vakaro vinių, anksčiau aprašytą docentą...
Kai, neapsikentęs, laukt kolegos išėjau į lauką, visai netyčia atsirado rūkymo kompanjonė, kuri matyt lauke vėsino martinio nuraudonintą veidą:
- Va, - kalbėjo apie docentą - visai savigarbos neturi. Atrodė padorus žmogus ir tiek prisigėrė.
- Kodėl? - perklausiau, ir puoliau gint vargšo - Kaip tai savigarbos neturi? Ar ne jis čia visiem iš eilės į snukį siūlė, savo garbę gynė? Turi savigarbos žmogus ir dar kupinas ryžto ją apgint.

Vat ir paprastas tiesos reliatyvumo pavyzdys. Tiems, kas nori ko nors rimtesnio - pasieškokit internete tarkim apie armėnus ir turkus. Moralas visgi paprastas - žmonės, sutaupo diskusijų laiką, kai požiūriai sutampa.

Resusrsai:
  [1] Albertas, kurį daug kas sieja su reliatyvumo teorija
  [2] Tas pats Albertas, tik lietuviškai
  [3] Vieta, iš kur galima pradėt ieškot docentų

November 29, 2005

[mobili|blogi]zmas + php tips {upd}

Užmečiau akis į kaimyno enc.conf postą ir, sugaišęs dvi cigaretes, siūlau dumb solution'ą.

Siuntinukai:
  [1] blog.hardcore.wml.tgz

Resursai:
  [1] Šiuo atveju taikyta programavimo metodika {Pukomuko: Programavimo pradžiamokslis}
  [2] Iš kur pavogta {PHP and XML: Parsing RSS 1.0}
  [3] Kaimyno enc.conf postas

Update:
- atnaujinau savo darbą, dabar netgi susiterlioja su lietuviškomis raidėmis.
- enc.conf: tau ir siūlys parsisiųst jei browseris nepalaiko wml

Nuoroda:
  [4] The Klondike WAP Browser for Windows

November 28, 2005

Teatras: Demonai. Nelabieji. Apsėstieji. Kipšai.

Demonai. Nelabieji. Apsėstieji. Kipšai.

Šeštadienį teko žiūrėt Vaitkaus ir Dostojevskio "Demonai. Nelabieji. Apsėstieji. Kipšai.". Penkios su kapeikom valandos teatro. Visai gerai. Vaitkus yra Vaitkus. Nelabai yra ką komentuot - verčiau pažiūrėt. Galima juoktis iš Kazlo, galima klausytis valdingosios Narmontaitės, galima žiūrėt į giminaitį Rumšą. "BeTabu" - Siaurusaitį, kitus selebričius. Beje, spektaklyje vaidina keturi daunai (čia liga tokia, o ne mano požiūris į žmogų). Dauniukai įspūdžio nepaliko, bet visgi - simbolis. Daug simbolių, nevisus tsakant ir supratau. Tik dabar perskaitęs recenzijas supratau, kad tyli mergaitė, pajuodusiais paaikiais, pinanti raudonus siūlus, visiems besimaišanti po kojom yra paskandinta Lebiadkinos dukra. Įdomu: spektaklyje laksto ir video kamera, kuri filmuoja ir rodo telike, spintoje ar kur nors kampe pasislėpusio, herojaus veidą. Tiek.

Resursai:
  [1] "Demonai. Nelabieji. Apsėstieji. Kipšai." recenzijos, komentarai #1
  [2] "Demonai. Nelabieji. Apsėstieji. Kipšai." recenzijos, komentarai #2

PhpConf2005 + php tips

Hm, šiandien ryte pervertęs http://lietblogs.net, sužinojau, kad prabėgo PhpConf2005. O aš ir nebuvau. Nu ir gerai, vistiek php jau 100 metų nebeprogramuoju :) Visgi pakrapštęs seną šiukšlyną įmetu kelis kodo pavyzdukus, kurie galbūt būtų naudingi kokiem nors arbatinukams.

Toliau nežiūrėkit - seno dumb php 4?? kodo blynai.

Tip #1

// kokia šito daikto paskirtis? - atspėkit

	function addslashes_r(&$input)
	{
		applyFunction($input, 'addslashes');
	}

	function applyFunction(&$input, $function)
	{
		foreach ($input as $k => $v) {
			if (is_array($v)) {
				applyFunction($input[$k], $function);
			} else {
				$input[$k] = $function($v);
			}
		}
	}

// naudojimo pavyzdys

        addslashes_r($_POST);
	addslashes_r($_GET);


Tip #2

Pasirodo net ir šiandien daug arbatinukų daro taip:
$query = "SELECT id,* FROM users WHERE login = '".$_POST['login']."' AND passwd = '".$_POST['passwd']."' ";

O jeigu
$_POST['login'] == 'admin\'--'


Resursai:
  [1] Lietuvos php bendruomenė
  [2] PhpConf2005

November 25, 2005

Iš seno os_linux@ archyvo

Kažkada, labai senai, išsakytos mintys (deja autoriaus jau nepamenu). Tekstas rašytas prieš kokius trejus, ketverius metus.
Ką aš pastebėjau iš savo patirties, kad visi seni geri sprendimai (ir ant senos aparatūros tarp kitko) - iki šiol tiesiog "skraido". O naujos madingos technologijos (NET, J2EE, ir t.t.) reikalauja tokiam pat "skraidymui" vis didesnių resursų, programavimo įgudzių, sąnaudu, RAM'o, MHZ'u. Ka gi - mes ju turime. Dabar programuotojo profesija tapo madinga, vis daugeja programuotoju, ir tuo tarpu vis didėja jų poreikis. Firmos, gaminančios hardwara, skatina resursus ryjantį programavimo stilių (kaip pavyzdys - M$ XP), o ir Linux distribucijos eina tuo pačiu keliu - jau nebesuinstaliuosi paprastai Linux'o be 16MB RAM'o. O jeigu kas prisimena ant kiek RAM'o instaluodavosi pirmos distribucijos? 2? 4? Taigi tai ne mada. Tai tendencija. O šią tendenciją valdo šiuolaikinis biznis, pinigai. Ir Tikriems Programuotojams (žr. Jargon File) čia nera vietos. Liudna, bet tai realybe. Belieka tiktai įlysti kad ir i Linux kernelio gilumas, ir likti ten visam likusiam gyvenimui. Bet ir ten jau matosi šiuolaikinio programavimo stiliaus purvini pedsakai.
Resursai:
  [1] Jargon
  [2] Konferencijos

ToDone

Tvarkydamas savo ToDo listą, prisiminiau vieno žmogaus žodžius:
"90% problemų nereikia spręsti - jos išsisprendžia pačios, kitų 5% - neverta, vistiek tu nesugebėsi jų išspresti ir tik likę 5% - darbai, kuriuos turi atlikti"
. Resursai:
  [1] Lifehacker
  [2] Madingoji David Allien knyga "Getting Things Done"
  [3] To pačio David Allien blogas

November 16, 2005

Išgėrimai

Hm, pasirodo ryt Beaujolais (Božolė) diena. Visai buvau pamiršęs. Nors man ir nėra labai jau skanus tas jaunas vynas, bet labai tikėtina, kad ragausiu. Tik vat, klausimas: kodėl tie varliaėdžiai prancūzai sumąstė gert ketvirtadienį? Jie ką - penkadieniais nedirba?

Resursai:
  [1] Vyno klubas
  [2] 10 Fascinating Facts About Beaujolais Nouveau

November 14, 2005

Spam accessibility

Nu tarkim aš kretinas turintis problemų su potencija ir noriu pirkt viagrą internetu. Štai vieną dieną gaunu super laišką, pasiūlymą, apgavusį visus mano spamfiltrus (spaudžiu programuotojams dešinę) ir žiūriu į šitą nuostabų masterpeace of genius mind: raudonas fonas - geltonos raidės. Mmm, dar antraštės žavi balta spalva. Atsispausdinu ir še tau: pilkas blynas ant pilko blyno su šviesiom dėmelėm (sorry neturiu spalvoto spausdeklio) ... :( Šit.
Bandymas Nr.: 2: bandau persiųst laišką savo kolegai taipogi kretinui ir impotentui. Rezultatas: visas gražusis html išsidraiko, visokie spacer.gif išsilaksto kur paklūva ... Viskas, nuleidžiu rankas. Nepirksiu viagros per internetą. Nors ne ne ne - iškeliu rankas į dangų: SPAMERIAI !!! pagalvokit ir jūs kartais apie vartotoją!!! Negi manot, kad išties niekas neskaito spamo???

Resursai:
  [1] Dive Into Accessibility
  [2] Ankstesnis mano postas apie lietuvišką spam'ą

November 12, 2005

Dangus

Man labai gaila Dovilės. Tikrai gaila. Ne nu, nemiegojus > dvi paras įsijungiu teliką penkiom minutėm, ir va tau - verkianti lesbietė. Šit. Aišku, lygiai taip pat gaila būtų bet ko kito. Why realybės šou režisieriai nesugalvoja kokio padoresnio ir linksmesnio būdo atsikratyt dalyviais? Galima gi kažką miegantį uždusint pagalve arba nunuodyt. Suleist vaistų, duot baltų miltelių, paleist į mikrofoną daug elektros.

Resursai:

  [1] Oficialus Dangaus puslapis
  [2] Siūlau paskaityt šį tekstą tiems, kam užkliuvo žodis "lesbietė"
  [3] Antano dienoraštis 1
  [4] Antano dienoraštis 2
  [5] Kitas Dangus, apie kitokią muziką