Main

July 29, 2003

Nesąmonės, bet gražu

"Nuo triukšmingų oro uostų ir entuziastingų tranzitinių keleivių bei keliaujančių asketų pereikime prie klajojančių po apleistas vietoves bastūnų. Bastūno figūrą randame Z. Baumano postmodernių gyvenimo strategijų tipologijoje (greta valkatos, turisto ir žaidėjo). Bastūnas pristatomas kaip piligrimo įpėdinis, gyvenantis fantazmų ir ryškių įspūdžių pasaulyje, režisuojantis klipą apie laisvąjį gyvenimą, kuriame pats vaidina pagrindinį vaidmenį. Baumano bastūnas mėgaujasi tipiškais miesto malonumais ir nevengia minios. Tačiau vartodami bastūno sąvoką turime omenyje tipą žmonių, praktikuojančių reguliarias keliones po apleistas vietas. Bastūnus viliojančios vietovės dažniausiai yra miesto pakraštyje ar už miesto: tai gali būti namai, gamyklos, sanatorijos, nebaigtos ir užmestos statybos. Industrinės vietovės laikomos patraukliausiomis. Po tokias vietoves keliaujantys žmonės bando nusakyti savo kelionių žavesį, kalbėdami apie postindustrinę korozijos ir rūdžių estetiką, romantiškus kerus, apokaliptinius įsivaizduojamą atominį karą išgyvenusio vienišo žmogaus jausmus. Galima įtarti, kad apleistų erdvių funkcija analogiška miško ar parko funkcijai tolkinistų žaidimuose – šios vietos yra kaip vaizduotę žadinančios dekoracijos.

Continue reading "Nesąmonės, bet gražu" »

June 10, 2003

Apie kiberpanką lietuviškai

Tiek metų praėjo: kiberpankas gimė, suviešėjo, buvo paskelbtas mirusiu, atgimė, gavo etiketę "post", išleido atžalas (pvz, stympanką). O Lietuvoje apie jį težino saujelė kompiuteristų ir hard-core fantastų bendruomenė. Kiberpanko klasikos neskubama leisti, ne ką rasime knygynuose. Ir pati sąvoka pateikiama negausiuose lietuviškuose Interneto šaltiniuose yra visai skysta. Pažiūrėkim...

CP city

Fantastams kiberpankas taip ir liko kažkokia taikomųjų komiksų atmaina. Jis ir apibrėžiamas per išorinius atributus, per dekoracijas. Baltosios angies "Traktate apie klišes":

"Kiberpanko kūriniai vaizduoja nelabai tolimos ateities pasaulį, gerokai pakeistą sparčiai besivystančių genetikos, informatikos ir kitokių technologijų. Valdžia sutelkta galingų korporacijų rankose. Tie, kas nepriklauso korporacijoms ar tarptautinėms mafijos grupuotėms, niūrios rytdienos pasaulyje - visiškai niekas, visuomenės atmatos. Pramoninis špionažas pasiekęs neregėtų aukštumų, vagiamos ne tik idėjos, bet ir žmonės, tas idėjas iškeliantys. Brangiausia prekė - informacija (Šitai mes suprantame jau ir dabar). Kiberpankui būdingas dinamiškas, agresyvus, trūkčiojantis pasakojimo stilius."

Continue reading "Apie kiberpanką lietuviškai" »

June 4, 2003

My mother? Let me tell you about my mother!

Neseniai prisiminiau komiksus. Ką gi, Moebius apsilankė "Blade Runner", bet ir "Blade Runner" buvo piešiamas bei perpiešinėjamas. Verta pavartyti.

Blade Runner

Peržiūrinėju filmą (jau kelintą kartą? beje, ačiū Alisutei) ir neatsistebiu, kiek čia visko susipynė. Jau pats terminas "blade runner" pasiskolintas iš slipstrymo meistro William S. Burroughs. Protingas ir gražus filmas, net iš konteksto ištraukti vaizdai nepraranda savo patrauklumo:

Continue reading "My mother? Let me tell you about my mother!" »

May 26, 2003

Pat Cadigan (tęsinys)

Oi! Reikia juk pabaigti! Visai pamiršau, kad dar gabaliukas yra išverstas.


Pat Cadigan
Mažasis lotynų Laris (4)

Iš pat pradžių jie pareiškė, kad visi yra grupės narių tiesioginiai kraujo įpėdiniai. Ir kad pirmą kartą jiems pavyko surinkti visų po vieną, t.y. vieną Lario įpėdinį, vieną – Pamišusio Louie, vieną - Sultingosios Lotynerės ir vieną - Geidulingosios Lotynetės. Ir jie net rado įpėdinį kažkokio tipo buvusio salėje, kai Mažasis Lotynų Laris ir kiti vėl susirinko kartu, kad pergalingai grįžtų į sceną.

Continue reading "Pat Cadigan (tęsinys)" »

May 22, 2003

Pat Cadigan (tęsinys)

Niekada nieko taip ekspromtu neverčiau. Visai linksma. Va, dar liko viena dalis - o toliau... Toliau net neskaičiau dar :)


Pat Cadigan
Mažasis lotynų Laris (3)

Na gerai, grįžkim prie reikalo. Lario žmonės patys atėjo pas mane. Ir man nerūpi, ką jie po to visiems tauškė. Kad aš juos vaikiausi po kalnus ir slėnius, ar pelnus ir slėgius, kad apieškojau kiekvieną užkampį. Pojūčių Sferos Teatras iš manęs atimdavo pakankamai laiko, kad nekiltų noras ką nors vaikytis. Žmonės seniai laužė galvas, spręsdami klausimus, susijusius su pojūčiais ir atsiminimais. Mano personalą tuomet sudarė trenktas padaras, vardu Ola: trijų su puse pėdų ūgio – dėl achondroplazijos – dalį savo smegenų jį laikydavo pagalbininko kūne ir periodiškai keisdavosi su juo vietomis. Niekada nežinodavai, kuris iš jų kuris. Toks elgesys nebuvo apgalvotas, tai nebuvo kažkoks manifestas ar panašiai. Ola tiesiog taip gyveno. Laimingas atsitiktinumas. Laimingas Olai. Na, susijungė ji su mašina, ir kas? Aš gal ir retro, bet ne tokia senamadiška. Juo labiau nebuvau tada.

Continue reading "Pat Cadigan (tęsinys)" »

May 21, 2003

Pat Cadigan (tęsinys)

Va. Toliau dedu vakarykštį vertimą. Nežinau, ar aš tą dalyką versti pabaigsiu, bet nors sudėsiu, kiek yra.


Pat Cadigan
Mažasis lotynų Laris (2)

Taigi, dar kartą, protokolui – nuoširdžiai pareiškiu, kad mažąjį lotynų Larį iš naujo atradau ne aš. Ir ne aš jį nužudžiau.

O kas tai padarė?

Bijojau, kad manęs to paklausi.

Iš pradžių išnagrinėkime visus faktus. Tiksliau visus faktus, kuriuos aš žinau. Atleisk, aš trumpam grįšiu į barą ir prisijungsiu kelis pagalbinius atminties modulius. Beje, šis rudas dalykas yra ezoterinis gėrimas “Senasis Ypatingasis”. Jis suteikia tokį jausmą, tarsi siaubingai prastą dieną susisuptum į jaukų apklotą. Man jį parodė Sąžiningoji Annie – tu jos turbūt nepažįsti, ji visada stengėsi likti nepastebima. O tas kitas, kur panašus, mm... tiesą sakant, į šlapimą, yra niekam tikęs šviesus alus. Tais laikais jį vadino pigiuoju, o populiarumą jam suteikė būtent maža kaina bei pats faktas, kad tai alus, jei supranti apie ką aš.

Continue reading "Pat Cadigan (tęsinys)" »

Pat Cadigan

Šiandien iš to nervo išverčiau porą lapų. Dedu pačią pradžią.

Pat Cadigan Mažasis lotynų Laris

Taigi! Pasidaryk sau kvapo ir prisėsk!

Jei pasuksi ten, tai rasi dar ir gėrimų barą. Žinai, metų metus aš tvirtinau sau, kad jo nėra, nors ir laikiau puikią šerių, vynų ar stipresnių gėrimų kolekciją. Aišku, sau pasiteisinčiau, kad visą tą samogoną saugau vien iš svetingumo.

Bet dabar aš susitaikiau su faktu ir tikrai nesijaučiu blogiau. Ar tik ne Elvis pasakė, kad “girtuokliai, kaip ir vargšai, visada bus tarp mūsų”.

O gal Dilanas? Turbūt – Dilanas buvo tikras pijokų žinovas, o ir mirė griovy. Bet bjaurybei ir sekėsi – vos už penkiasdešimties žingsnių liko “Pavargusio arklio” taverna, kurioje jis pasirodė su didžiausiais ir geriausiais savo kūriniais – “Visi nuilsę arkliai” (o taip!), “Beldžiant į Fern Hilo vartus”, “Pasirašiusiai rankai teks kažkam tarnauti” ir mano mėgstamiausia “Nepanirk į ilgesingą Viduržemio bliuzą”. “Pasipriešink, pasipriešink vadams, stebėk aikštelę...”

Continue reading "Pat Cadigan" »

May 18, 2003

Dar viena kiberpanko geneologinio medžio šaka

Tikriausiai nesuklysiu pasakius, kad dabar daugiausiai kiberpanko dvasios yra animiuose. O į animius jis atėjo iš mangos. Tačiau gimė kiberpankas ne japoniškuose komiksuose, bet... prancūziškuose! Tokias šaknis atkasė Viljamas Gibsonas kalbėdamasis su Ridliu Skotu. Manau, šiais draugeliais galima pasitikėti. ;)

Aišku, kiberpankas, kaip ir kiekvienas pamestinukas, sugalvojo sau daug tėvų. Tai ir tradicinė SF, ir slipstrymas, ir pats dėdė postmodernizmas, ir informacinės visuomenės koncepcija, ir šiuolaikinis ludizmas, ir... Ir nėra prasmės jų čia vardinti. Tačiau už tai, kaip atrodo kiberpanko pasaulis, turim dėkoti prancūzų komiksams ir juose perkurtai noir koncepcijai.

Įdomu, kad Gibsono "Neuromancer" ir Ridlio Skoto "Blade runner" vaizduojama aplinka yra beveik identiška, tačiau šie kūriniai gimė nepriklausomai vienas nuo kito. Gibsonas pasakoja, kad iš filmo premjeros pabėgo, sumišęs dėl to, jog atpažino savo dar neišleisto, bet jau sukurto romano pasaulį. Tik po kelerių metų paaiškėjo nesusipratimo priežastys. Abu studentavimo laikais po lovomis laikė prancūzų komiksų meistrų darbus :) Abu buvo Moebius gerbėjai.

Be dviejų dalykų nebūtų "Blade runner": be Diko pasakojimo apie elektronines avis ir be Moebius "The long tomorrow". Žemiau įdėti keli Moebius komiksų piešiniai.

The long tomorrow Taip atrodo "The long tomorrow" pasaulis

Continue reading "Dar viena kiberpanko geneologinio medžio šaka" »

May 16, 2003

David Langford

Šis apsakymas išverstas jau seniai - ir kur tik aš netrimitavau, kur nešūkavau: "Eikit, skaitykit!"... Bet ne: dulka tolimame serveryje, niekam nereikalingas :(
O vienišas internaute, pagerbk savo dėmesiu puikų kūrinį (ir mažiau puikų jo vertimą).


COMP.BASILISK FAQ

DAVID LANGFORD
Išspausdinta: Nature 402, 465 (1999m.); išversta: 2002m., Varzha.

Dažniausiai užduodami klausimai apie basiliskus.


1. Kokia šios naujienų grupės paskirtis?
Sukurti vietą diskusijoms apie atvaizdus-basiliskus (BLAT). Naujienų grupių vartotojams, norintiems gauti mažiau pranešimų, vertėtų skaityti comp.basilisk.moderated, kurioje skelbiami tik ypatingai svarbūs pranešimai ir naujų formų aprašymai.

Continue reading "David Langford" »