« Katibos arkadinėms gatvėms | Main | Knygos iš didelės dėžės »

Dar viena kiberpanko geneologinio medžio šaka

Tikriausiai nesuklysiu pasakius, kad dabar daugiausiai kiberpanko dvasios yra animiuose. O į animius jis atėjo iš mangos. Tačiau gimė kiberpankas ne japoniškuose komiksuose, bet... prancūziškuose! Tokias šaknis atkasė Viljamas Gibsonas kalbėdamasis su Ridliu Skotu. Manau, šiais draugeliais galima pasitikėti. ;)

Aišku, kiberpankas, kaip ir kiekvienas pamestinukas, sugalvojo sau daug tėvų. Tai ir tradicinė SF, ir slipstrymas, ir pats dėdė postmodernizmas, ir informacinės visuomenės koncepcija, ir šiuolaikinis ludizmas, ir... Ir nėra prasmės jų čia vardinti. Tačiau už tai, kaip atrodo kiberpanko pasaulis, turim dėkoti prancūzų komiksams ir juose perkurtai noir koncepcijai.

Įdomu, kad Gibsono "Neuromancer" ir Ridlio Skoto "Blade runner" vaizduojama aplinka yra beveik identiška, tačiau šie kūriniai gimė nepriklausomai vienas nuo kito. Gibsonas pasakoja, kad iš filmo premjeros pabėgo, sumišęs dėl to, jog atpažino savo dar neišleisto, bet jau sukurto romano pasaulį. Tik po kelerių metų paaiškėjo nesusipratimo priežastys. Abu studentavimo laikais po lovomis laikė prancūzų komiksų meistrų darbus :) Abu buvo Moebius gerbėjai.

Be dviejų dalykų nebūtų "Blade runner": be Diko pasakojimo apie elektronines avis ir be Moebius "The long tomorrow". Žemiau įdėti keli Moebius komiksų piešiniai.

The long tomorrow Taip atrodo "The long tomorrow" pasaulis
The long tomorrow "The long tomorrow" viršelis

John Difool
"John Difool"

John Difool
"John Difool"

John Difool
"John Difool"

John Difool
"John Difool"

Kiti komiksai
Kiti Moebius komiksai

Comments

uoj, ten ne sirdis. Bet visvien taip globejiskai atrodo:)

I'm back!:) niu jau, itariu, kad ne velnio daugiau uz tave nezinau:) as tik ziuriu..daug ziuriu..ir kritikuoju:)ieskau, kas cia negerai, ka cia pataisyt butu galima..:)tai patiko metrolopolis?:)man irgi toks mielas, klasikines mechos, geris ir visa kita.I ji grazu ziuret. Man patiko toks priestaringas poziuris i dirbtine gyvybe- mechu zmones nekencia, o ta mergyte,super being-dievina.Beje, cia idetas paveiksliukas su sirdim rankoje labai primena scena is metropolio.
IDEJA:prie info apie cyberpunka galima deti kuriniu interpretacijas.ir komentarus:)

Alisut, pati parašytum ką nors :) Įtariu, daugiau už mane žinai. Beje, dar kartą ačiū už Metropolį - išplėšiau valandėlę pažiūrėt: įspūdžiai prieštaringi, bet ojojoj! ypač gaisro scena :)

mano gilia asmenine nuomone, is visu NGE serijos geriausias TheEndOfEvangelion. Pats pats paskutinis filmas.Tiesiog graziu vaizdu daug:)didelis respect varzai, kad cia idejo apie cyberpunka.Tegu plinta jis po pasauli!:)

tai ka man dabar apie save galvoti, jei ash iki puses filmo nesupratau kas yra tos evos??? :]]]]>> :]]]] .. ka? >> vaizda del subtitru prarast kazhkaip gaila buvo, tai beveik ir neskaichiau ko nespejau>>> reiks dar karta pazet:)

nenene! tik nežiūrėk Evangeliono Genesis! tai, ką tu žiūrėjai, yra ne paskutinės serijos, bet OVA! savarankiškas, gana gražus kūrinys. O visas serialas pertemptas ir gana nuobodus.

ale achiu:] infa bajsiaj idomi.. kazhkotais pastaruoju metu po biski ant anime.. :]] tai pazhiurejau end of evangelion.. ir ka manai, ogi nieko nesupratau...:]]bet buvo grazhu...>> pasirodo zhiurejau paskutines kelias serijas ish 20 kazhkiektenais.. >> :]]

primena primena :) kur neprimins - tokie architektūriniai šedevrai :) bet tas "naujasis menas" dabar tokį puikų retro prieskonį turi!
ir dar kažkas iš Gibsono Gernsbeko kontiniumo (sorry, jei neteisinga transkripcija)
o komiksai tie jau tapę kolekcionavimo objektais, gaut galima tik aukcionuose ir už didelius pinigus :)) juokinga, kai pagalvoji

whoa, visai įdomu būtų tokius prieš miegą pavartyt. kažkodėl kinda primena art nouveau..