« Naujausias eilius | Main | Knygos kelias į Lietuvą »

David Langford

Šis apsakymas išverstas jau seniai - ir kur tik aš netrimitavau, kur nešūkavau: "Eikit, skaitykit!"... Bet ne: dulka tolimame serveryje, niekam nereikalingas :(
O vienišas internaute, pagerbk savo dėmesiu puikų kūrinį (ir mažiau puikų jo vertimą).


COMP.BASILISK FAQ

DAVID LANGFORD
Išspausdinta: Nature 402, 465 (1999m.); išversta: 2002m., Varzha.

Dažniausiai užduodami klausimai apie basiliskus.


1. Kokia šios naujienų grupės paskirtis?
Sukurti vietą diskusijoms apie atvaizdus-basiliskus (BLAT). Naujienų grupių vartotojams, norintiems gauti mažiau pranešimų, vertėtų skaityti comp.basilisk.moderated, kurioje skelbiami tik ypatingai svarbūs pranešimai ir naujų formų aprašymai.

2. Ar aš galiu siųsti dvejetaines rinkmenas į šią grupę?
Jei jums į galvą šauna tokie klausimai, jūs PRIVALOTE nedelsdami perskaityti news.announce.newusers, kur reguliariai skelbiamose žinutėse perspėjama, kad dvejetainės ir ypač atvaizdų rinkmenos jokiu būdu negali būti siunčiamos į jokias naujienų grupes. Daugelyje šalių už tokius veiksmus laukia neišvengiama mirties bausmė.

3. Iš kur atsirado akronimas BLAT?
Niekieno negedimo velionio daktaro Vernono Berrymano vizualiosios matematikos algoritmų sistema yra žinoma kaip Berimano Loginio Atvaizdavimo Technologija. Šis terminas atsirado iš originalaus straipsnio pavadinimo - "Apie mąstomąsias formas, atsižvelgiant į loginio atvaizdavimo technologiją" (V.Berrymanas ir K.Tiurneris, žurnalas "Nature", 2001m. Nr. 409, 340-342 psl.). Savaime aišku, kad dabar straipsnis yra išimtas iš apyvartos ir įslaptintas.

4. Ar tiesa, kad rašytojai fantastai iš anksto nuspėjo basiliskų atsiradimą?
Ir taip, ir ne. Pati mintis apie nebeišmąstomą informaciją, kuri "nulaužia" protą, mokslinėje fantastikoje turi ilgą istoriją, bet niekas nesugebėjo pakankamai teisingai suvokti, kaip tai vyks. Dažnai cituojamas kibererdvę išpopuliarinęs Williamo Gibsono romanas "Neuromantas" (1984m.) dėl jame aprašytos "juodojo ledo" programinės įrangos, kuri suduoda atsakomąjį smūgį hakerių protams, koncepcijos, tačiau čia buvo preziumuojama, kad yra tiesioginis nervų sistemos ryšys su tinklu. Basiliskai yra gerokai pavojingesni, nes jiems nereikalingas fizinis kontaktas.

Dar anksčiau Fredo Hoylo "Juodame debesyje" (1957m.) buvo iškelta prielaida, kad paslaugaus antžmogiškų protinių galių ateivio suteiktų žinių įkėlimas galėtų perpildyti ir išdeginti žmonių protus.

Stebėtinai netoli tiesos buvo J.B. Priestley "Miego pavidaluose" (1962m.) aprašęs archetipinius atvaizdus, kurie neišvengiamai iššaukia tam tikras emocijas, naudojamas reklaminiais tikslais.

Pierso Anthonio "Makroskope" (1969m.) aprašyta "Naikinanti seka", galaktinių komunikacijų privatumui apsaugoti naudojama tikslinga atvaizdų seka, kuri ištrina informaciją perimančiųjų protus.

Comp.basilisk grupės bendruomenė daugiau nebenori matyti jokių žinučių apie senų seniausiai žinomą sutapimą, jog "Makroskopas" pasirodė tais pačiais metais ir tą patį mėnesį kaip ir pirmoji Britų TV programos "Skraidantis Monty Pythono cirkas" serija. Joje buvo suvaidintas žymusis vaizdelis apie Juokingiausią Pasaulyje Anekdotą, kurį išgirdę žmonės miršta iš juoko.

5. Kaip veikia basiliskas?
Trumpas atsakymas būtų toks: mes neturime teisės apie tai kalbėti. Detalesnei informacijai suteikta slaptumo žyma yra net griežtesnė nei "Visiškai slaptai".

Plačiau atsakyti galima pasiremiant Berrymano parašytu mokslo populiarinimo straipsniu (žurnalas "New scientist", 2001m.), kuriame išdėstyta jo idėjų santrauka. Jis įsivaizdavo žmogaus protą kaip formalią deterministinę skaičiavimo sistemą - sistemą, kuri, kaip numato matematikoje naudojamos Gödelio teoremos variantas, gali būti "pakabinta" mintimis, fiziškai ar logiškai nepriimtinomis protui. Loginio Atvaizdavimo Technologija tokią mintį išreiškia per grynai vizualią formą - atvaizdus-basiliskus, kurių mūsų regos nervai negali nepriimti. Rezultatas katastrofiškas - tarsi į smegenis būtų prasmukęs programinis stels-virusas.

6. Kodėl būtent "basiliskas"?
Taip vadinosi mitinis padaras: reptilija, kurios vien žvilgsnio užtekdavo, kad žmonės virstų akmenimis. Anot senovinių mitų, saugiai žiūrėti į basiliskus galima per veidrodį. Kai kalbame apie šiuolaikines versijas, tai ne visai tiesa - nors kai kurių smarkiai asimetriškų basiliskų, tokių kaip B-756, tik neatspindėta arba tik atspindėta forma yra mirtina. Tai priklauso nuo vyraujančio aukos smegenų pusrutulio.

7. Ar tiesa, kad pirmasis basiliskas sunaikino savo kūrėją?
Beveik visa informacija apie incidentą, įvykusį Kembridžo IV superkompiuterių salėje, kur Berrymanas vykdė savo paskutinius eksperimentus, buvo nuslėpta ir priskirta neskleistinos informacijos kategorijai. Paprastai manoma, kad Berrymanas ir didžioji aptarnaujančiojo personalo dalis mirė.

Vėliau įvyko informacijos apie B-1 basiliską nutekėjimas, paplito jo kopijos. Šis atvaizdas plačiai žinomas kaip "Papūga", kurią ir primena pagal formą, įgyjamą suliejus kontūrus tam, kad į jį būtų galima saugiai žiūrėti. B-1 išlieka populiariausiu ginklu tarp miesto teroristų, kurie naudodamiesi aerozoliniais dažais ir trafaretais naktimis išmargina sienas basiliskų atvaizdais.

Tuo pačiu metu ir kiti plėtojo Berrymano hipotezes. Netrukus Lawrenco Livermoro Laboratorijoje buvo sukurtas B-2, o MITe, nelaimei, B-3.

8. Ar yra basiliskų Mandelbroto aibės fraktale?
Taip. Yra žinomos dvi simetriškai išsidėsčiusios grupės, kurios matomos nepaprastai padidinus vaizdą. Ne, mes nepasakysime jums, kurioje vietoje.

9. Kaip man gauti leidimą pateikti paveikslėlius savo Interneto svetainėje?
Šis klausimas turėtų būti užduodamas news.announce.newusers naujienų grupėje, bet vis išlenda čia. Trumpai: tai neįmanoma, nebent gautumėte labai retai vyriausybės suteikiamą licenciją. Trumpiausias kelias netekti savo tinklo paskyros yra panaudoti Interneto svetainėse arba elektroninėse žinutėse ką nors daugiau, nei grynasis ASCII tekstas. Mes visi jaučiame nostalgiją senajam spalvingajam žiniatinkliui ir televizijai, bet šiandienos pavojai yra paprasčiausiai per dideli.

10. Ar tiesa, kad Microsoft naudoja užmaskuotas basiliskų bombas tam, kad apsaugotų Windows 2005 nuo programinio kodo atkūrimo ir piratavimo?
Niekaip negalime pakomentuoti.

(Patikslinta 2006m. birželio 27)

Comments

Frazė apie patikslinimą irgi yra kūrinio dalis :)

Kada kada patikslinta? :)

pagerbiam :)