« februari 2007 | Main | april 2007 »

mars 31, 2007

pitoninis savaitgalis

šefas paprašė per savaitgalį išmoktį python naujam projektui. Tiesa, žodis "išmokti" šioje situacijoje yra ganėtinai releatyvus, bet apibrėžkime tai kaip sintaksės bei bazinių bibliotekų užkešavimą savo smegeninėje.

Jau kelias valandas leidžiu laiką programuodamas python naudodamas django karkasą. Keista, kad ieškant tokio egzotiško "hostingo" vien smėliadėžei, nereikėjo ilgai kankintis. Ačiū, SpX.

Programuojasi iš tiesų mielai, jeigu neskaitysime fakto, kad viskas vyksta per ssh .) nenorėjau vėl leistis į redaktorių ir programavimo aplinkų paieškas, nes vėl tektų parintis dėl light-weight sprendimo. Paprasta failų struktūra (kaip aš buvau išsigandęs, kai pamačiau RoR tuščią projektą), tiesa, nustebino aplikacijos ir projekto suvokimas šiame karkase - vienas projektas gali turėti daug aplikacijų/viena aplikacija gali būti keliuose projektuose.

Pradėjus programuoti iš karto pradėjau lyginti šį karkasą su Ruby On Rails. Štai keli dalykai kritę man į akis:

  • Kaip minėjau anksčiau - failų struktūros sudėtingumas. RoR karkase jis mane šiek tiek išgasdino ir landžiojau po katalogus lyg po tamsų mišką naktį ir neatidarinėdavau jokio neaiškaus failo nebent tai liepdavo koks nors tutorial'as.
  • Šablonizavimo sistema taip pat skiriasi nuo RoR. Na, greičiau RoR tokios sistemos iš viso neturi. Django tai primena smarty su asp gairėmis.
  • Duomenų bazės api (kaip gi be jos!) labai panaši į RoR. Kolkas pastebėjau tik vieną neesminį skirtumą nuo RoR ActiveRecord ieškant įrašų pagal sąryšį tarp lentelių.
  • Django maršrutizavimas šiek tiek lankstesnis dėl aplikacijos bei projekto sąryšio (aplikacija turi būti lengvai pernešama į kitą projektą kartu su savo maršrutais).

Tie, kurie bandė ar dirba su RoR, tikrai turėtų pabandyti šį karkasą. Tiesiog šiaip - gyvenimo paįvairinimui ,)

mars 30, 2007

firefox memory leaks

Projektų vadovas ir kiečiausias koderis užrodė būdą, kaip apsaugoti ugnialapę nuo didelio atminties vartojimo: This May Help Your Firefox Memory Leak. Pataisymo esmė: FF nukopijuoti iš operatyvios atminties į kietą diską tuo metu, kai FF langas yra minimizuojamas (ir vice-versa, kai jis yra atstatomas). Pasak autoriaus - tai nesukuria jokių stabdymų sistemoje. Tiems kas tingi skaityti - santrauka (en):

  1. Open Firefox and go to the Address Bar. Type in about:config and then press Enter.
  2. Right Click in the page and select New -> Boolean.
  3. In the box that pops up enter config.trim_on_minimize. Press Enter.
  4. Now select True and then press Enter.
  5. Restart Firefox.

Pasak autoriaus šitas pakoregavimas turėtų veikti ir ant Thunderbird, deja tik ant Windows platformos. Savaime aišku - tai galima pritaikyti ir visiems kitiems mozilla corp. produktams (Netscape, Mozilla ir SeaMonkey).

Tiems, kas nenaudojate Back mygtuko - galite browser.sessionhistory.max_total_viewers nustatyti 0. Ir žinoma - neužmirštame po to perleisti naršyklės. Tai uždraus FF istorijos kešavimą ir taip pat atlaisvins šiek tiek naudojamos atminties. Pats ką tik tai padariau. Žiūrėsiu ar bus rezultatų.

Savaime aišku dabar jaučiu, kaip Opera naršyklės vartotojai, skaitydami tai, glosto savo širdį, bet jei esate (ar norite tapti) produktyvus web-programuotojas, Operai iki FF tikrai dar toli.

Dar galėčiau pridėti, kad ta pačia proga (turbūt) buvo sukurtas ir plėtinys FF, kuris padeda plėtinių kūrėjams stebėti ar jų kuriamas produktas nesuvartoja perdaug atminties: Leak monitor.

mars 29, 2007

icfcp

Šefas davė nuorodą į vieno geek'o blog'ą, kuriame yra aprašyti įspūdžiaišio konkurso. Šiaip beskaitant iš tiesų tįso seilė sudalyvauti jame šiais metais. Kažkas visiškai naujo negu standartinės olimpiados. Manau, kad tai bus vienas iš vasaros planų punktų. Kas nori kooperuotis?

Tiesa, labai gaila, kad konkurso organizatoriai išėmė visą konkursinę medžiagą. Šiaip kol kas dar nebaigiau skaityti pirmosios dalies, bet įspūdis jau ganėtinai didelis. Kol kas patikusių teksto gabalų sąrašas iš atsakaitos pirmos dalies (Rep), tiek iš pačio konkurso aprašymo (ICFCP):


* За несколько дней до начала contest-а организаторы выложили на официальном сайте странный бинарный файл "codex.umz"(2 mb). Тщательное разглядывание файла показало, что внутри встречаются ссылки на всевозможные заговоры и мистификации - в частности, были найдены слова Fnord, "Paul is dead","so dark the con of man" и "societas eruditorium" и "Evan Chan was murdered".

* Вводная говорила, что codex - это древний манускрипт, найденный археологами, а спецификация описывает древний компьютер (под названием "Универсальная Машина", UM) с памятью на плитах песчаника, который может интерпретировать кодекс и раскрыть секреты тайного общества, существовашего в 200 г. до н.э.

*

Два часта пролетают, как пять минут, за чтением файлов, почты и изучением программ, найденных во всех открытых account-ах. Остается вопрос - что курили авторы? :)

mars 27, 2007

ITopia

Pagaliau paleidau paleidimą savo žadėto projektuko. Na vieną punktą iš pavasario planų galima beveik išbraukti. Tiesa, dirbti reikės dar daug ir įdomiai, bet paleidimas visada būna pats pačiausias ,)

Taip kad kviečiu visus nuo balandžio 2d. 12:30 į http://www.itopia.lt/

mars 24, 2007

The 23 Enigma

Tai vat, mielieji. Nuo pirmos valandos nakties pradėsiu gyventi tokius vat metus...

mars 22, 2007

rytinė kava

atgaivinau rytinės kavos ritualą. lyg intensyvėjantis katalizatorius rytinei nuotaikai bei funkcionalijai. kažkodėl dabar galiu teigti, kad tai net gi geriau už RedBull, kai poveikio reikia čia ir dabar (tm).

poveikis tikrai jaučiamas palaipsniui. pradžia - intensyvesnis ir smarkesnis klaviatūros klavišų maigymas. antra stadija - intensyvesnės muzikos ieškojimas, nes per naktį skambėjęs di.fm/chillout nė kiek nebetenkina lokatorių. ir šiaip di.fm pastaruoju metu pradėjo groti muziką ne pagal kanalo pavadinimą. kas nors dar žino gerų radio stočių?

beje. vienas geras žmogus (c) paskolino savo tiunintą žvėriuką ir pagaliau pavyko nutraukti agoniją. Įsisūnysiu Canon 350D. Chebrytė pakankamai užargumentavo, kad nepirkčiau 400D. Pigiau ir liks pinigų skoloms padengti.

[c/p] (c) gigmis

Iš senojo blog'o:

Vyksta pirmokėlių pamoka. Mokytoja paaiškinusi visą pamoka klausia ar vaikai turi klausimų. Klausimų iškilo tiktais vienam Petriukui.
- Nagi klausk, - pasake mokytoja
Petriukas būdamas labai smalsus vaikas paklausė:
- Ka reiškia žodis 'gigmis'?
Mokytoja labai supyko už jo tokį klausimą, sudaužė jam pirštus su liniuote ir tarė:
- Kaip tu drįsti taip kalbėti! Eik pasiaiškink pas direktorių ir būsi paliktas po pamokų visą mėnesį!

Petriukas nieko nesupratęs eina pas mokyklos direktorių. Atsisėda laukiamajame ir sėdi. Po kurio laiko išlenda direktoriaus galva iš kabinėto ir sako:
- O! Petriuk! Sveikas! Ką čia veiki?
- Na suprantate direktoriau... Mokytoja aiškino mums naują temą ir paklausė ar mes neturime klausimų. Aš turėjau vieną klausimą, paklausiau ir jinai mane už tą klausimą nuvarė pas jus ir dar visą mėnesį paliko po pamokų!
- Jo? O tai koks čia klausimas buvo? - paklausė direktorius
- Ką reiškia žodis 'gigmis'? - paklausė petriukas

Pradėjo rūstauti direktorius, daužyti savo kumštį į gražų savo raudonmedžio stalą ir kaip užrėks ant Petriuko:
- Kaip tu drįsti klausti tokių klausimų?! Dink staigiai iš mano kabinėto! Esi išmestas iš mokyklos!

Nuliūdęs Petriukas grįžo namo ir eina pas savo mamą guostis. Mama plauna indus virtuvėje. Priėjęs Petriukas pradeda guostis:
- Mama, mokytoja aiškino mums naują temą ir paklausė ar mes neturime klausimų. Aš turėjau vieną klausimą, paklausiau ir jinai mane už tą klausimą nuvarė pas direktorių, kuris mane už tą patį klausimą išmetė iš mokyklos...
- Vaje!! - atsakė mama - ir koks tai klausimas buvo?
- Aš tau nesakysiu - atsakė Petriukas - tu ant manęs supyksi!
- Ne, Petriuk! Aš gi tavo motina! Kaip aš galiu ant tavęs pykti? Jeigu tu nori ką nors sužinoti, tai klausk tiktais, aš tau būtinai atsakysiu!
- Na gerai, - atsakė petriukas - ką reiškia žodis 'gigmis'?

Mama pradėjo rėkti ant Petriuko už tokį klausimą, išdaužė visas lėkštes, puodukus, pradėjo metytis įrankiais ir liepė Petriukui eiti į savo kambarį ir dar pridūrė, kad jam namų areštas iki pat 18'to gimtadienio.

Susiparinęs Petriukas užlipo į savo kambarį ir įeidamas trenkė durimis. Išgirdo visą tėvas. Atėjo pas Petriuką į kambarį ir pradėjo šnekėtis su juo:
- Tai kas atsitiko, sūnau? - paklausė Petriuko tėvas
- Tėti, mokytoja aiškino mums naują temą ir paklausė ar mes neturime klausimų. Aš turėjau vieną klausimą, paklausiau ir jinai mane už tą klausimą nuvarė pas direktorių, kuris mane už tą patį klausimą išmetė iš mokyklos, o mama liepė eiti į savo kambarį ir pasakė, kad man namų areštas iki 18'to gimtadienio. Įsivaizduoji? Ir viskas tik dėl to, kad aš norėjau sužinoti tik vieno žodžio prasmę!!!
- Ir kokio žodžio prasmę norėtum sužinoti? - paklausė jo tėvas
- Ka reiškia žodis 'gigmis'?

Kaip pradėjo rėkti ant Petriuko jo tėvas, prilupo su diržų, viela, gumine šlanga ir dar išmetė jį per langą iš antro aukšto. Jau ašarose paskendęs Petriukas nusivalė visą purvą su krauju nuo savo alkūnių bei kelėnų, atsisėdo ant šaligatvio šalia savo namo ir verkia. Pro šalį eina policininkas. Tarp jų taip pat prasidėjo pokalbis:
- Berniuk, koks tavo vardas ir kodėl tu čia verki atsisėdęs? - paklausė policininkas.
- Petriukas mano vardas. O sėdžiu nuliūdęs ir verkdamas čia dėl to, kad mokytoja aiškino mums naują temą ir paklausė ar mes neturime klausimų. Aš turėjau vieną klausimą, paklausiau ir jinai mane už tą klausimą nuvarė pas direktorių, kuris mane už tą patį klausimą išmetė iš mokyklos, o mama liepė eiti į savo kambarį ir pasakė, kad man namų areštas iki 18'to gimtadienio. Negana to, sužinojęs apie tą klausimą tėvas prilupo mane iki kraujų ir išmetė iš mano kambario pro langą!!!
- Jo? Įdomu koks tai klausimas buvo?

Petriukas jausdamas, kad nieko blogesnio jau nebegali atsitikti pasakė klausima policininkui. Policininkas už tą klausima pripurškė Petriukui dujų į akis, sumušo su savo bananu ir uždarė į kalėjima 20 metų. Po 20 metų išeina Petriukas iš kalėjimo. Na jau visas Petras ir pamąsto, kad reikėtų nueiti į kaboką ir išgerti alaus. Jis vis dėl to jau suaugęs!!! Įėjęs į kabaką užsisako alaus, atsisėda prie baro ir geria. Trumpą laiką jį stebėjęs barmenas prieina ir paklausia:
- Klausyk, ar tu ne tas pats Petriukas, kuris iš mokyklos prieš 20 metų dingo paslaptingai?
- Jo, - atsakė petriukas
- O kas atsitiko? Sklandė įvairūs gandai, bet gal galėtum man viska papasakoti?

Petriukas papasakojo savo istorija:
- Viskas prasidėjo nuo to, kad mokytoja aiškino mums naują temą ir paklausė ar mes neturime klausimų. Aš turėjau vieną klausimą, paklausiau ir jinai mane už tą klausimą nuvarė pas direktorių, kuris mane už tą patį klausimą išmetė iš mokyklos, o mama liepė eiti į savo kambarį ir pasakė, kad man namų areštas iki 18'to gimtadienio. Negana to, sužinojęs apie tą klausimą tėvas prilupo mane iki kraujų ir išmetė iš mano kambario pro langą, o mentas už ta patį klausima man pripurškė dujų į akis, prilupo su bananu ir įmetė į kalėjima 20 metų. Vat ir visa istorija.
- Hmmz....o tai koks čia klausimas buvo? - paklausė barmenas

Petriukas žinodamas, kad barmenas nieko blogo nepadarys paklausė jo:
- Ka reiškia žodis 'gigmis'?

Barmenas iš karto puolė į isteriją, sudaužė visus bokalus, išvartė kėdes, apvertė stalus, išbėgo į gatvę ir gatvėje jį pertrenkė mašina.

Tai vat mano mielieji, šitos istorijos moralas yra tas, kad prieš išbėgdami į gatvę pažiūrėkite ar aplinkui nėra jokių mašinų

Ačiū už dėmesį, peace

mars 20, 2007

pasirinkimo agonija tęsiasi

Dabar ganėtinai argumentuotai mane įtikino imti Canon foto aparatą. Ir vėl klebu tarp dviejų modėlių: Canon 350D ir Canon 400D. Ironiška yra tai, kad abi kameros turi didesnį MP kiekį bei mažesnes kainas. DPReview didesnius įvertinimus bet kokiu atveju rodo tik Nikon'ui.

Pagrindiniai argumentai dėl Canon'ų yra šie:
* Mažesnė įrangos kaina;
* Didesnis įrangos pasirinkimas vietoje;

Ačiū visiems, kas mane susirado per visur ir nepasidrovėjo įkišti savo trigrašį. Laukiu tolimesnių atsiliepimų apie šiuos du .)

D40 vs. D70s

Artėja mano tortadienis. Aš taip pat sprendžiu kokį fotoaparatą pasiėmus. Skaitinėjaus aplinkui (žmonių, kurių galėjau pasiklausti apie tai - labai mažai). Ir besiskaitydamas nusprendžiau apsistoti ties dviem modeliais: Nikon D40 bei Nikon D70s.

Norėjau laukti D40x modelio, bet supratau, kad gauti daugiau MP - tas pats kas ir kompensuoti už kažko trūkumą. Pasiskaitykite čia. Turėtų įtikinti ir jus. Gaila, kad straipsnio autorius nerašo blog'o.

Ir šiaip jau supratau, kad prašyti kokių nors pasiūlymų ar atsiliepimų yra beprasmiška .P

mars 19, 2007

chillout ne tik miegui

Ką tik sužiūrėjau kolegės duotą "Grave of the fireflies". Dabar klausausi chillout muzikos iš čia. Tikiuosi, kad iki ryto spėsiu užmigti.

anime

Vakar su mergaite sužiūrėjome antrą mano nusipirktą (!!!) filmą. Pirmasis buvo "The Final Cut" (kuris, tiesa, nelabai sužavėjo).

Šiaip ar taip, tai buvo "Spirited away" animatoriaus darbas - "Haul's moving castle". Kaip ir buvo tikėtasi, vaizdai ir animacija - nerealūs. Siūlau visiems anime fanams parsisiųsti ir sužiūrėti, aišku, jeigu to nėra padarę anksčiau, nes mano apatija medijai pastaruoju metu buvo pakankamai didelė.

Be abejo - dabar atsirado stimulas paisdaryti Hayao Miyazaki darbų sužiūrėjimą. Peržvelgęs wikipedijoje jo darbų sąrašą supratau, kad šį savaitgalį bus žiūrima "Princess Mononoke" (taip, nežinomai, aš jos dar neperžiūrėjau .) Jeigu yra norinčių prisidėti su didele siena ir projektoriumi - visada laukiu pasiūlymų ,)

mars 15, 2007

dienos nemalonumai

Vakar supratau, kad namie atjungė šildymą. Išsigandau. Ne dėl savęs, o dėl 'sploito. Jis dar visai mažas, neturi savo terariumo (!kolkas!) ir gali sušalti, ko aš, žinoma, visiškai nenorėčiau. Šiandien atvežiau jį darban ir su visa dabartine "chata" patupdžiau į kolegės voro terariuma. Taip ir tupi dvi brachypelmos šiltai ir drėgnai.

Kitose naujienose - padariau netyčia ir, turbūt, nepagalvojęs, vieną nelaimę su svn'u. Dingo pusantros dienos darbas. Atstatinėti kolkas sekasi gerai. Vis viena esu piktas. Reikės, turbūt, per google alerts užsidėti priminimą, kad kiekvienos dienos darbą, vis dėl to, reikia siųsti į pagrindinę repozitoriją.

Kiek pamenu kažkur internete (ir mano ska.nio.se žymėse) mėtosi knyga apie darbą su subversion. Teks paskaitinėti... Kadanors (tm).

Beje, kolege, gražus dizainas ,)

mars 14, 2007

neiškenčiau (apie LBK 1.0)

Dabar tiesiog pasiduosiu cyber-bandos jausmui ir pradėsiu bloginti apie LBK. Nerašysiu jokių perlinių minčių išsakytų įvairių pranešėjų. Iš tiesų tikėjausi mažiau komercijos (nors omnitelio pakabukas man tikrai patinka).

nezinomas vis dėl to buvo teisus. Tik manyje nėra tiek daug pykčio iešmučiams. Šiaip yra be galo gražių panų. Gaila - nėra nuotaikos flirtui. Sesutė nepatingėjo užduoti kelis iš tiesų sudėtingus klausimus. Kažkaip stebina vieno iš organizatorių neišprūsimas ir nežinojimas nekurių paprastų tarptautinių žodžių.

Iš tiesų - pagarba visiems marginalams, kurie sėdėjo galiorkoje. Aš, turbūt, pabijojau ir likau tik stebėtojo pozicijoje, nors ne kartą norėjosi užduoti kokį nors kandų ar netgi piktą klausimą.

Dabar į temą - labai nuvylė užsieniečiai pranešėjai (estė ir lenkas). Antrojo net neiškenčiau - teko išeiti iš salės ir pabendrauti su kolegomis. Mano (ir manau, kad daugėlio kitų) nuomone geriausi du pranešimai - pukomuko ir dammit.

mars 12, 2007

žiauri profesinė gyvenimo tiesa

irc://irc.freenode.net/rubyonrails
111537 ( lisa ) I HATE THE BLOODY USERS! LOL
<...>
111702 ( TBSeraph ) lisa: Ah... the lives of a programmer. Submitting to the will of the lowest common denominators, heh

mars 8, 2007

LikIT

Na prisipažinsiu, stengiuosi naudoti lietuviškus IT terminus visur kur tik įmanoma. Iš nežinomų vabalų fermos užklydau į perl.lt, kur buvo nuoroda į www.likit.lt. Tiesiog neatsispyriau paskaityti neteiktinų žodžių žodyno:

* hostas (= pagrindinis kompiuteris);
* juodai baltas (=nespalvinis) - pas mane nespalvinis čiurkšlys;
* linkas (=saitas) - gal gali duoti saitą? užsaitink!
* pagal nutylėjimą (=numatytasis(-oji)) - keista. maniau, kad šitas yra taisyklingas by default;
* režimas (=veiksena) - net prajuokino...
* šortkutas (=šaukinys) - šitą galbūt ir panaudosiu... kada nors (tm);

Kas čia ne per seniausiai diskutavo apie IT terminus mūsų gimtojoje kalboje? Šiaip ar taip manau, kad žodį "kompiuteris" taip pat reikia pakeisti. Nes jis nėra lietuviškas ir kilęs iš žodžio skaičiuoti (en.: v. compute).

mars 7, 2007

ieškau kompiuterio

Ieškau senuko kompiuterio (PIII) su tinklo plokštėmis. Galite padovanoti arba parduoti (iki 400 LTL). Būtų smagu, kad kartu padovanotumėte ir klaviatūrą (pelės nereikia).

Siųsti viską į enc (taškas) conf (eta) gmail (taškas) com

mars 5, 2007

pirmadienio depresija

klausausi Alinos Orlovos šokinėjimų per langą ir naršau po pornografinius saitus. Viena iš randominių minčių - kodėl 90% panų nepatinka pornografija, o kitiems 10% reikia mėtyti durnus komentarus žiūrint ją?

jaučiu kaip kažkas spaudžia smegenis. iš trijų bandymų, nė viena atsitiktinė potenciali kalė nepasirašė ganoma...

mars 2, 2007

pavasario planai

spėju reikės profilaktiškai pradėti kelti sau sezoninius tikslus. manau, kad pavasaris ypatingai geras sezonas pačiai pradžiai.

šio sezono pirminiai tikslai:
- išmokti spausdinti kirilica be jokios fonetikos. nepripažįstu iškreiptų abėcėlės išdėstymų, kad ir ant kiek juokingai skaitytųsi kirilica užrašytas lietuviškas tekstas. minimalus našumas: 90simb/min;
- galų gale paleisti itopia.lt, nes gėda darosi ne tik prieš draugus, bet ir prieš patį save;

šio sezono antriniai tikslai:
- sumažinti alkoholio gėrimo kiekius. kadangi žinau, kad visiškai sustabdyti neįmanoma (o ir pats nežinau ar noriu), tad optimaliausias ėjimas būtų atitinkamas skysčių vartojimo slopinimas;

reikės dėtis į google kalendorių priminimus apie ataskaitų rašymą bei tikslų pasiekimo /(pro|re)gresą/.