September 1, 2005

Garage Party! + Pics.

xdirtx bloge perskaičiau apie Garage Party, vykstančias užsieniuose. Ir lyg tyčia paskambina Ignas ir sako: 'atsilaisvinam viršų ir darom minikoncertą'. Sutikau. Susirinkom apie 1700. Užleidau The Specials - Live in Manchester. 2Tone garsų lydimi pradėjom tvarkyt garažą. Išsišlavėm, sunešėm kubus, padarėm daugiau vietos ir pradėjom laukt žmonių. Apie 1900 išėjom degalų vaikams. Kai grįžom, garažas jau buvo pilnas žmonių ir prikvėpuotas tiek, kad iškart pradėjo varvėti prakaitas. Šiek tiek pasigrojom bet ką, o paskui prasidėjo garage gigas. Pirmi lipo Lagamino Turinys. Pasireguliavom garsą ir pradėjom. Grot buvo achujena. Skankinosi draugeliai ir mes patys. Prakaitas tekėjo upeliais. Kojos pačios judėjo. Buvo super. Tada ėjo Sliver. Grojom tris gabalus. Po tų gabalų apėmė kažkokia kaipo nostalgija, nes paskutinis koncertas daugiau nei prieš pusę metų buvo. Baigėm grot, šiek tiek pasitūsinom ir po truputį skirstėmės: kas liko garaže, kas į Saulėtekį Bixų klausyt, kas šiaip kur nors. Esu purvinas ir laimingas. Oi! Oi! Oi!

Skank a lot!
IMG_0025.jpg
Rudeboy -- King of The Town!
IMG_0026.jpg
A Message To You, Rudie.
IMG_0029.jpg
2Tone Beat Master.
IMG_0031.jpg
Upbeat master.
IMG_0032.jpg
Publika.
IMG_0037.jpg
Horns.
IMG_0044.jpg
Let's SKA!
IMG_0045.jpg
The Drum and The Bass.
IMG_0051.jpg
Groovin'.
IMG_0058.jpg
Movin'.
IMG_0062.jpg
Drummin'.
IMG_0075.jpg

Pasisakė TaiVa, kai buvo 10:49 PM | Comments (4)

June 29, 2005

Tai parašė.

Tai priešistorė šito įvykio maždaug tokia: Igno Klaipėdos laikraštis paklausė, iš kur toks keistas grupės pavadinimas.

--

Grupių pavadinimuose slypi beprasmybė

Į sceną lipa ir "Lipnūs Macharadžos pirštai", ir "Lagamino turinys"

AURELIJA KRIPAITĖ

"Ir štai dabar į sceną išeina grupė "Autizmas dvidešimčiai dienų", po jų – "33 procentai pakeliui į Vatikaną". Stebina? Taip pasivadinusios grupės iš tiesų egzistuoja Lietuvos muzikiniame pasaulyje. Įvairūs gyvūnų pavadinimai, kaip "Delfinai", ar vaisių, kaip "Mango", "3 apelsinai", prieš juos atrodo labai nekaltai.

Pasivadino pavarde

Daugeliui grupės pavadinimas "Kastaneda" skamba kaip bereikšmis, egzotiškas žodis. Kai kurie prasmę surado skiemenuodami pavadinimą – "Kas-ta-neda", taip gaudami atskirą sakinį. Iš tiesų Luko ir Kipišo grupė pasivadino Peru rašytojo Karloso Kastanedos pavarde. Lietuviškosios "Kastanedos" vadybininkas Vilius Survila dienraščiui sakė, kad pradžioje visas kolektyvas buvo sugalvojęs daugybę pavadinimų. Galiausiai pasirinktas vienas – "Kastaneda". "Iš tikrųjų tai padaryta neatsitiktinai, nes muzikantai truputėlį remiasi rašytojo netradiciniais kūriniais", - sakė jis. "Kastanedos" vaikinams dar neteko koncertuoti užsienyje, todėl nežinia, kaip ten būtų priimama grupė tokiu pavadinimu.

Žymaus žmogaus pavarde buvo pasivadinusi ir dabar jau nebeegzistuojanti uostamiesčio grupė "Pikaso".

Pavardės ar giminystės ryšius nurodantys pavadinimai – "Pusbroliai Aliukai ir sesutė", "Žentai" - mėgstami popscenoje, dar kartais vadinamoje sveikinimų koncertų klasika.

Gyvūnų mylėtojai

Lietuvos paaugliams žodis "delfinai" dažniau asocijuojasi su muzikine grupe nei su jūros žinduoliais. "Delfinų" lyderis Stano sakė dar vaikystėje susižavėjęs šiais gyvūnais, kai su tėčiu plaukiodavo po Juodąją jūrą. "Prisimenu, kaip mums iš paskos sekiodavo delfinai. Todėl, kai pradėjau galvoti apie muzikinės grupės kūrimą, abejonių dėl pavadinimo nebuvo", - dienraščiui pasakojo dainininkas. Jei grupė taptų populiari užsienyje, Stano ryžtųsi netgi išversti grupės pavadinimą į anglų kalbą.

Anot jo, grupės pavadinimas turi būti išskirtinis ir gerai skambėti. "Sesei, kai ji dar tik galvojo apie muzikinę karjerą, aš sakiau susigalvoti būtent tokį pavadinimą. "Mintyse" – neįprastas, skambus pavadinimas", - įsitikinęs Stano. Jį patį maloniai nustebino Geltonos pseudonimas. "Prisimenu, kad kaip tik tuomet išpopuliarėjo mūsų daina "Geltonas miestas", tai naujos dainininkės vardas skambėjo maloniai", - sakė jis.

Gyvūnus savo pavadinime mini ir klaipėdiečių grupė "Bugs band" (angl. – vabalų grupė). Šį pavadinimą grupei sugalvojo jos vadovo Edmundo Auglio dukra. Muzikantai tvirtino lengvai pripratę prie jo, o vabalai netgi tapo jų simboliu. Uostamiesčio grupė daug kam įsiminė, kai per nacionalinę atranką į "Eurovizijos" finalą būgnininkas pasirodė ant pakaušio išsiskutinėjęs vabalą.

"Grupės sėkmė nuo pavadinimo nepriklauso. Tačiau gerai, kai jis yra skambus ir lengvai įsimintinas. Man pačiam patinka "Saulės kliošo" pavadinimas", - pasakojo grupės vokalistas Artūras.

"Šiaip sau"

Lietuvos popscenoje besisukančių grupių pavadinimai daugelio jau nebestebina. O štai sunkiosios muzikos pasaulis išsiskiria pačiais įmantriausiais vardais. "Armatūra", "Girnų giesmė" – tik patys švelniausi variantai.

Ska muzikinio stiliaus grupės iš Vilniaus "Lagamino turinys" nariai sakė, kad pavadinimas neturi būti labai prasmingas, o nekomercinių grupių – turėtų atspindėti jų grojamos muzikos stilių. Daugiau nei prieš dvejus metus susikūrusi grupė pradžioje vadinosi "Taping Advisory". "Bet kai grupę ištiko pirmoji kūrybinė krizė ir nesutarimai, turėjome padaryti pertraukėlę. Po jos susirinkome kupini naujų idėjų ir nusprendėme keisti pavadinimą", - dienraščiui pasakojo grupės vokalistas Ignas. Repeticijų rūsyje muzikantai aptiko prieš tai ten muzikavusios grupės palikimą – sutrešusį lagaminą, apklijuotą pankrokiškais lipdukais. "Lagamino turinio" nariai, pradžioje kiek stebėjęsi nauju pavadinimu, laikui bėgant prie jo priprato.

"Lagamino turinio" muzikantams labiausiai įstrigo grupių "Verslo rizikos rezervas", "Lipnūs Macharadžos pirštai", kuri kadaise blogiausių grupių festivalyje buvo išrinkta linksmiausia grupe, pavadinimai.

Devynerius metus gyvuojančios grupės "Dr. Green" muzikantai sakė, kad pavadinimą sugalvojo visai netyčia. "Šiaip sau", - nukirto nekalbūs muzikantai. Kodėl būtent "green", o ne "blue", muzikantai taip pat nesugebėjo atsakyti. Jiems patiems labiausiai įsiminė kažkada nugirstas vienos grupės pavadinimas - "Per akį į smegenis".

Turi sudominti

Anot "Kastanedos" vadybininko V. Survilos, pasirenkant pavadinimą, labai svarbu į kokią rinką orientuosis grupė. "Tačiau jis turi būti įdomus, nenuobodus", - įsitikinęs jis.

Anot nekomercinės muzikos organizacijos "Dangus" vadovo Ugniaus Liogės, alternatyviosios muzikos pasaulyje pavadinimai dažniausiai nusako grupės kryptį. Čia populiaru pasirinkti senovės baltų kalbų žodį ir jį įmantriai užrašyti.

"Popscena jau seniai niekuo nestebina – dažniausiai paimamas tarptautinių žodžių žodynas ir išrenkamas skambiausias žodis. Man pačiam įdomus grupės "G&G sindikatas" pavadinimas", - pasakojo U. Liogė. Jis iki šiol stebisi grupės "I.R." pavadinimu, kai nežinia, kaip reikia skaityti: ar kaip angliškas raides, ar kaip jungtuką. Pasak jo, siekiantiems patekti į užsienio šalių rinkas geriau nesirinkti žodžių su lietuviškomis raidėmis. "Net neįsivaizduoju, kaip užsieniečiai išveblens pavadinimą "Ir visa tai, kas yra gražu, yra gražu", - sakė U. Liogė.

Pasisakė TaiVa, kai buvo 4:06 PM | Comments (3)

November 22, 2004

S is for SKA and Sunday.

Vakar grojom visaip Green klube su Captain Everything. Labai smagybė didelė buvo, niekas nedaužė per mikrofonų stovus, dūdoriai liko sveiki ir stygos netrūko. Stalo futbolas, vynelis, kasetė iš kromelio. Toks, galima sakyt, tobulas sekmadienio vakaras. Ir dar anglai priėję pasakė 'Great show'. Baisiai malonu. Ir šiaip tikėjausi iš jų kažko blogiau, bet buvo labai gerai. Ir linksmai, ir greitai.
Ačiū: nepavargastantiems skankintojams, Ve už garso reguliavimą (viskas maloniai girdėjosi), mergaitei, kuri priėjo ir pasakė, kad dūdos nedera:).
Tikiuosi, kad ne paskutinis kartas.

Pasisakė TaiVa, kai buvo 11:53 PM | Comments (2)

November 20, 2004

Ska ir taip toliau.

Grupė Lagamino Turinys šįkart nuvyko į Vilniaus Licėjų.
45 truputį vėlavo, vos 12 minučių. Bet nieko. Atėjęs nusileidau žemyn ir netikėtai pamačiau rūsį. Nemažas rūsys. Scena, didelis mikšeris, grupė Made In April, grojanti profesionalų roką. Šiek tiek paklausau. Gerai.
Po visokių roko grupės Made In April soliakų ir panašiai, lipam ant scenos. Pasiderinam, pasižiūrim garsą. Saksofonas netikėtai pagarsintas, net nustembu, nes retokai taip būna. Grojam. Per antrą gabalą kažkas įsismarkavęs trenkiasi į mikrafo stovą, mikrofonas kala trimitininkui į dantis. Lūpa praskelta. Nežymiai, bet praskelta. Jau nebepirmą kartą įsitikinu, kad pusžemės scenos yra šūdas, bet iš kitos pusės smagu, kad žmonės arčiau. Tyliai keikiamės, bet grojam toliau. Visai gerai. Žmonės labai juda visaip, šokinėja nuo scenos. O ką jau kalbėt apie penkiametį strakalį-makalį-jaunąjį-rudebojų Petriuką:). Malonu.
Baigiam. Bisas.
Baigiam.
Paskui jau buvo stalo tenisas, skardinė, mandras autobusas ir miego norėjimas.
Gerai.

Pasisakė TaiVa, kai buvo 10:49 AM

November 6, 2004

Apie koncertą IV.

Dar vienas. 17.30 ateinu į netikėtai padidėjusį Intro. Sutinku bičiulius iš grupės. Darom soundčeką. Daug aparatūros, daug visokių monitorių ir taip toliau. Pasigrojam, pasigrojam. Viską pasidedam į didžiūūūūlį beksteidžą. Čekinasi grupė Sportas. Sulaukiu kitos grupės. Čekinamės. Prie būgnų nelabai ką girdžiu iš tų monitorių, bet sueina. Trūksta savojo solinuko. Paskui prasideda laukimas. Pravedu žmogų. Sužinau, kad grojam pirmi. 21.00 pradedam dėtis lėkštes, kaišiot laidus į kubus ir visa kita. 21.20 pristato mus. Pradedam. Vienas, du, trys. Eina gabalai. Tas, kitas, anas. Sugrojam. Vokalistas užkimęs. Bisas. Kartojam. Pakartojam. Papaloja, padėkoja. Malonu. Lipa grupė Sportas. Pamačiusios gitaristus (naujus), mergaitės spiegia neįtikėtinai garsiai. Grojami senieji šlageriai, kai kurie įgavę naują išvaizdą. Einam išsikeičiam alaus kuponus. Geriam. Su keliais bičiuliais bandom pajudėt, bet esam nuraminami barzdoto dėdės. Išlaukiam. Eianm į beksteidžą prasipūtinėjam. Dūdos šaltos ir aprasoję. Lipam ant scenos, ten vyksta kažkoks žaidimas su putoplastu. Daug baltų rutuliukų. Prožektoriai kaitina galvą. Vienas, du, trys --- skaaa. Grojam. Nutrūksta styga. Pakeičiama gitara. Toliau. Bisas, kartojam Nusipirk. Smagiai baigiam. Geras koncertas. Toliau išsikeičiam alaus. Žiūrim fanirot grojimą. Nežavi. Kažkoks televizorius. Paskui jau SC. Išsitaršę plaukai, prarėktas balsas, repas, screamai, birbynės ir visa kita gera. Achujenai. Leidžiamės žemyn. Groja Mountainside, apie kuriuos kažkodėl buvau geresnės nuomonės. Nepatiko man. Paskui lipo Bitės, kurios irgi kažkaip nevežė. Gal dėl nuovargio, nežinau. 02.40 parsirandu namo, skaitau Savickį. Po keturių valandų miego visas skaudantis traukiu į mokyklą. Reziumuoju: buvo zjbs. Tik širdį skauda, kad nemačiau Gameness.

Pasisakė TaiVa, kai buvo 2:06 PM | Comments (4)

October 23, 2004

Apie koncertą III.

Šįkart slyvinio funko grupė keliavo į Licėjų groti kartu su merginų funko grupe Jyuvelyrika. Buvau iki tol girdėjęs daug blogų žodžių apie šią grupę ir t.t. Tačiau vis tiek tikėjausi, kad bus gerai. Ir buvo.
1400. Juvelyrikos bosistės broliui į mašiną sukraunam būgnus ir einam daryt nieką. Paskui pavėluojam į autobusą. Paskui suspėjam į tą, kurio mums labiau reikėjo ir jau sėdim Licėjuj. Gaunam pasigrot. Pasigrojam. Dar kažkuris mokytojas įteiginėja, kaip grot ir dainuot. Neklausom.
Iki koncerto likusį laisvą laiką praleidžiam AKROPOLY. Tai bent smagu. ---
1840 būnam vietoj ir pradedam laukt.
1910 prasideda. Dar vienas trumpas Juvelyrikos pasičekinimas, į salę suleidžiami žmonės. Saksofonas ir visa kita. Malonu ausiai. Verčia kraipytis kaip tik išeina. Užkaistu. Gerai varo. Vokalistės sugebėjimai irgi pagirtini. Po kažkiek minučių baigia. Lipam mes.
Pradedam kaip ir vakar. Grojam. Smagu, karšta ir taip toliau. Viskas gerai. Grojam, grojam. Paskum jau gale išprašomas bisas, pakartojam Baladę apie slieką ir lipam nuo scenos. Gitaristas neįprastai daug kalba.
Dar pakalbam, gaunam pinigų mašinai nusisamdyt.
Nuvažiuojam iki garažo, viską sunešam į ketvirtą aukštą ir einam į afterpartį. Padarom tikras sxe išgertuves. Ištuštinam 2l citrinų Frisco limonado po čerką. Paskum darom d.i.y. gazirofkę ir kalbam niekus.
Einu namo su Tower Of Power ausyse. Man taip patinka.

Pasisakė TaiVa, kai buvo 1:00 AM | Comments (4)

October 21, 2004

Apie koncertą II.

Forumas burbėjo ir apie dar vieną gigą.
Diena nebuvo iš gerųjų. Ėjau miegot praeitą naktį 02.30, tad visas šešias pamokas ūžė galva. Parėjęs namo radau šį bei tą negero, bet nesvarbu.
Labai nekantravau ir išėjau kuo anksčiau, kad kuo greičiau prasidėtų visas smagumas. Susėdom ant vienos iš sofų ir laukėm. Tada atėjo Rum ir Spygla. Buvo juoko ir taip toliau.
Apie 1900 pradėjo rinktis aparatūros. Dar po kiek laiko prasidėjo ir bruzdėjimai. Ant scenos soundčeko daryt užlipo Bekešo Vilkai. Pasidarė, tada mikliai mes. Ir galiausiai grupė Frontalinė Dimetrija. Jie ir grojo pirmi. Pagrojo tokį pakankamai tradicinį rokelį. Man trūko stiprumo ar dar kažko, kas verstų trepsėt koja į taktą.
Bet žmonės vis tiek prašė: PA-KAR-TOT. Pakartojo. Atrodo, Smahing Pumpkins gabalą.
Tada jau lipom mes. Pradėjom nuo reperiško intro. Tada jau ėjo visi kiti gabalai. + novynos: Sveikas, Siena ir klubinės muzikos hitas Kaip gaunasi - taip išeina. Paskum įsismarkavo žmonės ir prasidėjo toks ganėtinai aršus pogo. Tas yra nelabai linksma. Bet buvo baisiai smagu. O kai atgrojom pusę visko, atėjo organizatorė ir paprašė, kad kaip nors greičiau baigtume. Pasistengėm. Žmonės prašė biso, tačiau nieko neišėjo.
Treti lipo jaunieji jimi hendrixai, doorsai ir james brownai - Bekešo Vilkai. Tai yra gerai. Tai yra labai gerai. Net labai labai gerai. Žmonės varo su grūvu. Tikrai smagiai. Prašokinėjau visą jų pasirodymą. Aišku, tas jų reprezentacinis gabalas (kažkas apie doors) yra super duper. Iš vis, dar po kiek metų bus jau labai labai gera grupė. Dar pakalbėjom su trombonistu apie Radiohead.
Viskas baigėsi ėjimu namo su dainom ir daug juokų.


Gerai.

Pasisakė TaiVa, kai buvo 11:57 PM | Comments (29)

October 19, 2004

Apie koncertą.

Forumuose buvo pradėta kalba apie koncertą.
Parėjęs namo radau sms su prašymais nevėluoti ir taip toliau. Buvo pranešta, kad soundčekas prasideda lygiai 1800. Paskubėjau. Ėjau per supistą lietų ir tik The Special ausyse ramino nervus. Atvykau į Intro. Pasirodo, vis dar vyksta spektaklis. Paskum po to spektaklio pakalbėjo bičas, kuris vaidino kritiką. Nejuokinga. Tada buvo atnešti būgnai.
1840 pradeda girdėtis kažkokie garsai.
Po dar kažkiek laiko sužinom, kad antrai dūdai mikrofono nebus, reikės grot į vieną. Džiūgaujam. O garsistas sako, kad jam taip buvo pasakyta.
Pirmi soundčeką daro Yonnica. Viską ramiai susireguliuoja ir eina gert-rūkyt-laukt_savo_eilės. Grojam pirmi. Soundčekas atliekamas kur kas greičiau. Ir jau tipo pradedam.
Scena - šūdas. Matosi, kad ne gyviems koncertams skirta, nėra nei kur pasisukt, nei ką. Užkaitina prožektoriai. Išmuša prakaitai. Grojam. Piršta šokinėja. Pavargstu laikyt saksą prikišęs prie mikrafo ir džiaugiuosi kiekviena gabalo vieta kur ne pragrojimas. Eina kažkaip gerai ir stipriai. Atgrojam savo 20 minučių programą su pakalbėjimais ir sulaukiam biso. Kartojam. Žmonės dainuoja kartu. Gerai. Lipam nuo scenos. Prakaitai žliaugia.
Kaip ir reikėjo įtarti, tai buvo vėl kažkas panašaus į kas geriau pagros; už ką daugiau žmonių nubalsuos. Prizas - kelionė limuzinu. Juokiuosi.
Ant scenos užlipa Yonnica. Girdisi stiprūs fūzai. Tada pagalvojau, kad neveltui laimėjo kažkur kažką kažkokiam (mietalistų) renginy. Paskum groja tuos gabalus, kuriuos jau teko girdėt įrašų pavidalu. Kai kurie prailgsta. Vokalistė ne tokia gera kaip įrašuose. Pusiau smagu. Dar pasėdim. Viskas baigiasi. Ir dainuodami traukiam namo.

Pasisakė TaiVa, kai buvo 10:04 PM | Comments (10)

June 24, 2004

Šitie.

Vakar buvo šitas. Smagu, nors pradžioj labai norėjau miego, važinėjo būgnai ir pedalas, kai grojau su šitais. O paskui ir su šitais buvo gerai. Tai tokios va joninės.

Pasisakė TaiVa, kai buvo 10:11 PM

May 15, 2004

Muziką į gatvę.

Išmetė. Iš rūsių. Kažkas gėrė, kažkas rūkė. Gaila, kad tie kažkas nesam mes patys. Vaikai turi kažkuo užsiimt po pamokų. Tai ir pagelbėkit jiems. Ne, nereikia. Per didelė atsakomybė. Dėl vienų į gatvę kiti.
+
Sabot grojimas. Ėhė, nerealus susigrojimas tikras jazzas su riebaus hardkoro priemaišom. Ut.

Pasisakė TaiVa, kai buvo 8:40 AM

April 25, 2004

Sekmadienio vakarą.

Diena prasidėjo sušiktai. Tęsėsi tas pats brudas. Paskui dar parkės su transportu. Būgnų ardymas, tampymas. Saundčekas. Trenktas garsistas(?), kuriam visada viskas per garsiai. Per gabalus nusukinėja garsą ir pan. Absurdas.
Pagroja grupė Sharge d'affaires. Smagu. Instrumentinis psychedelic/emo gabalas. Jėga. Paskui jau su vokaliste. Bet geras rokas. Malonus ausiai.
Mes pagrojam.
Balsų gaunam dvigubai mažiau. Px.
Jie pagroja.
Mes pagrojam.
Balsų dvigubai mažiau. Bet keturiais daugiau nei praeitą kartą.
Draugiški pasikalbėjimai ir nutarimas padaryt mini jam session'ą. Grojam. Įdomu. Trenkiant per solniką paskutinį kartą lazdelė lūžta per pusę. Ką jau padarysi.

Kitą sekmadienį tai, kas man tikrai patinka -- Bekešo Vilkai.

Pasisakė TaiVa, kai buvo 10:22 PM

April 2, 2004

Intuityviai.

Forumas prieš nemažai laiko papasakojo apie intuityvinės muzikos vakarą. Nutariau nuvykti. Įsimečiau dūdelę, vilkelį, saksą į rankas ir pirmyn. Muzikos ir meno biblioteka. Į trečią aukštą. Jaukus kambarėlis, super muzika, žmonės. Žmonių susirinko žymiai daugiau nei tikėtasi, todėl patraukėm į skaityklą. Labai įdomi paskaita su muzikos pavyzdžiais. Third Ear Band, Karlheinz Stockhausen, Greatful Dead. Pertraukėlė. Ir finalui: spontaniškas komponavimas. Grojo kas kuo galėjo: šakutėm, metalofonais, džiambėm ir t.t. Labai gerai viskas. Įdomu. Gera idėja. Ačiū organizatoriui (vardą pamiršau).

Pasisakė TaiVa, kai buvo 9:07 PM | Comments (7)

March 16, 2004

Garsai.

Šiandien tai įdomu buvo. Bandžiau kažką įdomaus pakurt. Išsitraukiau klarnetą, blokfleitas, magą, kuris galėtų įrašyt. Šiaip visai įdomu buvo iš chaotiškų-neritmiškų-nelogiškų-nederančių pragrojimų kažką lipdyt. Dar įrašiau tokį vaikišką žaislą - vilkelį, kurio ūžimas labai pritiko fonui. Garsas, išgaunamas, kai ištraukiamas iš įjungto mago laidas, irgi dieviškas. O klarnetas, uždėjus šiokį tokį filtrą ir reverbą, kartais nuskamba kaip smuikas. Garsų magija.
Įdomybės.

Pasisakė TaiVa, kai buvo 9:10 PM | Comments (2)