« Apie lopšį katės. | Main | Tai prasėdėjau. »

Tai parašė.

Tai priešistorė šito įvykio maždaug tokia: Igno Klaipėdos laikraštis paklausė, iš kur toks keistas grupės pavadinimas.

--

Grupių pavadinimuose slypi beprasmybė

Į sceną lipa ir "Lipnūs Macharadžos pirštai", ir "Lagamino turinys"

AURELIJA KRIPAITĖ

"Ir štai dabar į sceną išeina grupė "Autizmas dvidešimčiai dienų", po jų – "33 procentai pakeliui į Vatikaną". Stebina? Taip pasivadinusios grupės iš tiesų egzistuoja Lietuvos muzikiniame pasaulyje. Įvairūs gyvūnų pavadinimai, kaip "Delfinai", ar vaisių, kaip "Mango", "3 apelsinai", prieš juos atrodo labai nekaltai.

Pasivadino pavarde

Daugeliui grupės pavadinimas "Kastaneda" skamba kaip bereikšmis, egzotiškas žodis. Kai kurie prasmę surado skiemenuodami pavadinimą – "Kas-ta-neda", taip gaudami atskirą sakinį. Iš tiesų Luko ir Kipišo grupė pasivadino Peru rašytojo Karloso Kastanedos pavarde. Lietuviškosios "Kastanedos" vadybininkas Vilius Survila dienraščiui sakė, kad pradžioje visas kolektyvas buvo sugalvojęs daugybę pavadinimų. Galiausiai pasirinktas vienas – "Kastaneda". "Iš tikrųjų tai padaryta neatsitiktinai, nes muzikantai truputėlį remiasi rašytojo netradiciniais kūriniais", - sakė jis. "Kastanedos" vaikinams dar neteko koncertuoti užsienyje, todėl nežinia, kaip ten būtų priimama grupė tokiu pavadinimu.

Žymaus žmogaus pavarde buvo pasivadinusi ir dabar jau nebeegzistuojanti uostamiesčio grupė "Pikaso".

Pavardės ar giminystės ryšius nurodantys pavadinimai – "Pusbroliai Aliukai ir sesutė", "Žentai" - mėgstami popscenoje, dar kartais vadinamoje sveikinimų koncertų klasika.

Gyvūnų mylėtojai

Lietuvos paaugliams žodis "delfinai" dažniau asocijuojasi su muzikine grupe nei su jūros žinduoliais. "Delfinų" lyderis Stano sakė dar vaikystėje susižavėjęs šiais gyvūnais, kai su tėčiu plaukiodavo po Juodąją jūrą. "Prisimenu, kaip mums iš paskos sekiodavo delfinai. Todėl, kai pradėjau galvoti apie muzikinės grupės kūrimą, abejonių dėl pavadinimo nebuvo", - dienraščiui pasakojo dainininkas. Jei grupė taptų populiari užsienyje, Stano ryžtųsi netgi išversti grupės pavadinimą į anglų kalbą.

Anot jo, grupės pavadinimas turi būti išskirtinis ir gerai skambėti. "Sesei, kai ji dar tik galvojo apie muzikinę karjerą, aš sakiau susigalvoti būtent tokį pavadinimą. "Mintyse" – neįprastas, skambus pavadinimas", - įsitikinęs Stano. Jį patį maloniai nustebino Geltonos pseudonimas. "Prisimenu, kad kaip tik tuomet išpopuliarėjo mūsų daina "Geltonas miestas", tai naujos dainininkės vardas skambėjo maloniai", - sakė jis.

Gyvūnus savo pavadinime mini ir klaipėdiečių grupė "Bugs band" (angl. – vabalų grupė). Šį pavadinimą grupei sugalvojo jos vadovo Edmundo Auglio dukra. Muzikantai tvirtino lengvai pripratę prie jo, o vabalai netgi tapo jų simboliu. Uostamiesčio grupė daug kam įsiminė, kai per nacionalinę atranką į "Eurovizijos" finalą būgnininkas pasirodė ant pakaušio išsiskutinėjęs vabalą.

"Grupės sėkmė nuo pavadinimo nepriklauso. Tačiau gerai, kai jis yra skambus ir lengvai įsimintinas. Man pačiam patinka "Saulės kliošo" pavadinimas", - pasakojo grupės vokalistas Artūras.

"Šiaip sau"

Lietuvos popscenoje besisukančių grupių pavadinimai daugelio jau nebestebina. O štai sunkiosios muzikos pasaulis išsiskiria pačiais įmantriausiais vardais. "Armatūra", "Girnų giesmė" – tik patys švelniausi variantai.

Ska muzikinio stiliaus grupės iš Vilniaus "Lagamino turinys" nariai sakė, kad pavadinimas neturi būti labai prasmingas, o nekomercinių grupių – turėtų atspindėti jų grojamos muzikos stilių. Daugiau nei prieš dvejus metus susikūrusi grupė pradžioje vadinosi "Taping Advisory". "Bet kai grupę ištiko pirmoji kūrybinė krizė ir nesutarimai, turėjome padaryti pertraukėlę. Po jos susirinkome kupini naujų idėjų ir nusprendėme keisti pavadinimą", - dienraščiui pasakojo grupės vokalistas Ignas. Repeticijų rūsyje muzikantai aptiko prieš tai ten muzikavusios grupės palikimą – sutrešusį lagaminą, apklijuotą pankrokiškais lipdukais. "Lagamino turinio" nariai, pradžioje kiek stebėjęsi nauju pavadinimu, laikui bėgant prie jo priprato.

"Lagamino turinio" muzikantams labiausiai įstrigo grupių "Verslo rizikos rezervas", "Lipnūs Macharadžos pirštai", kuri kadaise blogiausių grupių festivalyje buvo išrinkta linksmiausia grupe, pavadinimai.

Devynerius metus gyvuojančios grupės "Dr. Green" muzikantai sakė, kad pavadinimą sugalvojo visai netyčia. "Šiaip sau", - nukirto nekalbūs muzikantai. Kodėl būtent "green", o ne "blue", muzikantai taip pat nesugebėjo atsakyti. Jiems patiems labiausiai įsiminė kažkada nugirstas vienos grupės pavadinimas - "Per akį į smegenis".

Turi sudominti

Anot "Kastanedos" vadybininko V. Survilos, pasirenkant pavadinimą, labai svarbu į kokią rinką orientuosis grupė. "Tačiau jis turi būti įdomus, nenuobodus", - įsitikinęs jis.

Anot nekomercinės muzikos organizacijos "Dangus" vadovo Ugniaus Liogės, alternatyviosios muzikos pasaulyje pavadinimai dažniausiai nusako grupės kryptį. Čia populiaru pasirinkti senovės baltų kalbų žodį ir jį įmantriai užrašyti.

"Popscena jau seniai niekuo nestebina – dažniausiai paimamas tarptautinių žodžių žodynas ir išrenkamas skambiausias žodis. Man pačiam įdomus grupės "G&G sindikatas" pavadinimas", - pasakojo U. Liogė. Jis iki šiol stebisi grupės "I.R." pavadinimu, kai nežinia, kaip reikia skaityti: ar kaip angliškas raides, ar kaip jungtuką. Pasak jo, siekiantiems patekti į užsienio šalių rinkas geriau nesirinkti žodžių su lietuviškomis raidėmis. "Net neįsivaizduoju, kaip užsieniečiai išveblens pavadinimą "Ir visa tai, kas yra gražu, yra gražu", - sakė U. Liogė.

Comments

shudas ne straipsnis

Tai gerų straipsnių 'normalioj' spaudoj nelabai sutiksi tokiom temom.

jo, buvau labai nekalbus, ir bandžiau neverbališkai iškomunikuoti švelnų "o gal atsikabinkit, miela žurnaliste" :)