" /> vosvos weblog: April 2004 Archives

« March 2004 | Main | May 2004 »

April 30, 2004

Союз нерушимый

Союз нерушимый республик свободных
Сплотил навеки Великий ЕС.

Na ar jau prisigėret? Ne !? o jau reikėtų... Prieš einant į svečius pas nepažįstamus geriau iš anksto prisigerti, nes kitaip linksma tikrai nebus... Sakote einat su senais draugais? draugais !? Ar tikrai jais pasitikite? Ar tai ne tie draugai, kurie jums pirmi užvoš, kad tik įtikti vakarėlio šeimininkui? (nėra šeimininko? šeimininkas visada yra). Geriau prisigerkite... Blaugiausiu atveju gausite į akį...

April 28, 2004

“Clear location bar” vs Paksas

Ankstesniame laiške apie "clear location bar" mygtuką, daviau nelabai gerą pavyzdį, kodėl jis reikalingas ir svarbus. Taigi pabandysiu dabar paaiškinti.

Naršyklė turi būti maksimaliai patogi ir aiški naudotis visiškai žaliam vartotojui. Tokiam paprastam vartotojui ji ir yra "Internetas". Tokie paprasti vartotojai yra didžioji Lietuvos rinkėjų dalis. Dabar informaciją jie gaudavo iš susitikimų su Paksu, tačiau nenuginčijamai geriausias informacijos šaltinis yra Internetas.
Kaip toksai paprastas žmogus supranta kompiuterio įvedimo įrenginius?

Klaviatūra skirta – rinkti tekstui.
Pelė skirta – klikinimui (negi neturite spam’o filtruose įsivedę "click it"?).

Viskas. Ir to turėtų pilnai užtekti, kad pradėti naudotis Internetu – pradėti gauti naujas žinias. Visa kita: klaviatūros shortcut’ai, drag&drop, double-click, right-click – paprastam žmogui yra "black magic". Netgi klavišas "delete" jam yra svetimas, jis bijo kažka ištrynti (sugadinti).
Dabar pateikiu paprastą gyvenimišką pavyzdį:

Gilioje provincijoje gyvenantis jūsų brolio draugo Petras1, laikraštyje "Paprasto žmogaus patarėjas" užtinką interneto nuorodą http://www.kodėlpaksasblogai.lt. Ši nuoroda jį sudominą, jis ją nusirašo ant popieriaus ir eina į artimiausią biblioteką, kur jau yra Internetas (apie tai skelbia aukščiau minėtas laikraštis). Bibliotekoje jį pasodina prie "Interneto". Petras nedrąsiai nuspaudžia keletą klavišų. Ir štai ką mato:

labaiblogai.jpg

Truputi išsigandęs jis kviečia pagalbos - šviesuomenės žiburį, bibliotekininkę Mariją Zoofiljevną. Ši taip pat pamato aukščiau pateiktą "Interneto vaizdą", ir pasiunčia Petrą ant tryjų raidžių. Kelyje žinioms gauti tiek toli nuėjas Petras nepasiduoda, skambina jums ir klausia ką daryti? Ir jūs jam atsakote:

1. Pelės pagalba užvesk rodyklę ant žalio paveikslėlio su kryželiu ir spustelk.
2. Klaviatūroje nuspausk raides atitinkančias tas, kurios yra tavo nusirašytoje nuorodoje.
3. Spustelk kreivą klavišą.

Ir ką mato Petras?

paksasblogai.jpg

Ko pasekoje sekančiuose Prezidento rinkimuose Petras jau žino ko reikia Lietuvai ir jam:

paksasVStaksas.jpg

12003 metų Prezidento rinkimuose balsavo už kandidatą Rolandą Paksą.

April 27, 2004

Page 23, Line 5

1. Grab the nearest book.
2. Open the book to page 23.
3. Find the fifth sentence.
4. Post the text of the sentence in your journal along with these instructions.

Prisidedu prie bloginių akcijų:) Šita man atrodo pakankamai įdomi. Gerai kad savaitgaly apsitvarkiau ir susidėjau visur išmėtytas knygas į lentynas. Taigi knyga pakliuvo iš lentynos, kuri yra grindų lygyje ir joje sudėtos labai retai vartojamos knygos. V. Pekarskas "Diferencialinis ir integralinis skaičiavimas I dalis". Knyga lietuviška, bet tikrai nebloga. Likusi iš tų laikų kai studijavau Fiziką. O sakinys pasirodė visai padorus:

Aibė A vadinama baigtine, kai A~In. Priešingu atveju ji yra begalinė.

Sakiniai gavosi du, bet nesinori sudarkyti apibrėžimo:)
(via Caterina.net) nors ne iš pirmo blogo pasidaviau šitai provokacijai:)

Mozilla Firefox add-on

clear_location_bar.jpg Konqueror naršyklė turi tokį mygtuką "clear location bar" ir prie jo labai lengva priprasti (kas man ir nutiko). Nemačiau, kad kitos naršyklės jį iškart turėtų, o gaila... Tačiau visoms Mozilloms yra add-onas, kuris suteikią šią būtinybę maloniam naršymui:) Dabar man jo dar trūksta google:)

April 24, 2004

midi rock opera

Vakar buvau midi rock operoje. Įspūdis labai geras. Puikus garsas, puikus apšvietimas (šito jau buvau pasiilgęs, nes pastaruoju laiku lankiausi tik koncertuose vykusiuose Molen Ruže, o ten ypač apšvietimas būdavo tragiškas). Rock operos siužeto nesupratau, bet vistiek visi atlikėjai labai gerai pavarė:)

April 23, 2004

KDE 3.2

Susidėjau šiandien KDE3.2, vaizdelis pastebimai pagerėjo ir pagreitėjo. Konqueror tapo panašus į normalią naršyklę ir jį beveik jau galima naudoti nesikeikiant. Tik "Tab Browsing" by default yra visiškai nevykęs. "Tab Browsing" settinguose, varnelėmis pažymėjus "Open links in new tab instead of in new window" ir "Open new tabs in the background" jis tampa panašus į Firefox (galima smagiai klikinti vidurinį pelės klavišą:). Tikėjausi, kad jau veiks mano naudojamas bloglines.com su Konqueror, dėja... tam dar teks naudoti Firefox. Galvojau dar įsidėti GIMP2, bet dependencies listas mane atbaidė:

error: failed dependencies:
gtk2 >= 2.2.2 is needed by gimp2-2.0.1-1suse90
pango >= 1.2.2 is needed by gimp2-2.0.1-1suse90
fontconfig >= 2.2.0 is needed by gimp2-2.0.1-1suse90
gtkhtml2 >= 2.0.0 is needed by gimp2-2.0.1-1suse90
librsvg >= 2.2.0 is needed by gimp2-2.0.1-1suse90
libwmf is needed by gimp2-2.0.1-1suse90
libexif.so.9 is needed by gimp2-2.0.1-1suse90
libgailutil.so.17 is needed by gimp2-2.0.1-1suse90
libgsf-1.so.1 is needed by gimp2-2.0.1-1suse90
libgtkhtml-2.so.0 is needed by gimp2-2.0.1-1suse90
librsvg-2.so.2 is needed by gimp2-2.0.1-1suse90
libwmf-0.2.so.7 is needed by gimp2-2.0.1-1suse90
libwmflite-0.2.so.7 is needed by gimp2-2.0.1-1suse90

Aišku aukščiau paminėti package'ai išmes irgi ne ką mažesnius dependencies listus... Jau turbūt pasileisti Photoshop'ą po Wine užtruks trumpiau ir suteiks mažiau galvos skausmo...

April 18, 2004

nemokamas C++ kompiliatorius

Microsoftas sukūrė command line toolkit'ą skirtą Visual C++ ir leidžia jį nemokamai atsisiųsti. Kad tai nebūtų Microsofto produkto reklama tai dar pora win-kompiliatorių linkų: C/C++ Borland Command-line Tools.
Na ir mano mėgstamiausias C kompiliatorius windowsams: lcc-win32.
taip pat ten guli ir Windows API dokumentacija (A must have for any serious windows programming).

Mayhem ++

Vakar buvau Mayhem koncerte. Be jų dar grojo japonai Defiled ir estai Manatark. Į koncertą su kolėga atėjom apie 21 val ir jau grojo pirma grupė. Pagal programą galvojome, kad pirmi gros Defiled ir netgi sugebėjome įžiūrėti tuo metu grojusių estų veiduose japoniškų bruožų:) (be to virš scenos kabėjo didelis užrašas "Defiled") Aš jau net pagalvojau, kad metalas gali iš japono padaryti europietį. Mažumėlę apsirikom.

Taigi estų black metal atstovai man skambėjo prasčiau nei įrašuose ir nepadarė jokio įspūdžio, jau pradėjome bijoti, kad garsas visą laiką liks toks pat prastas. Įkvėpėm gryno oro, kolega nusipirko alaus, pradėjo groti japonai Defiled. Na ką galiu pasakyti, pikti vyrukai:) Geriausiai jų grojamą muzika apibūdina sekanti citata:

Defiled plays progressive death metal with guttural vocals, hysteric guitars, insane bass and hyper-blasting drums, with a lots of tempo changes. Their style is very unique, twisted and technical.

Gaila, kad pagrojo labai trumpai. Dabar pertraukėlė laukiant sekančios grupės... Mayhem'ų tiek garsas tiek ir apšvietimas buvo nepalyginamai geresnis už ankstesnių grupių. Tik labai jau neaktyviai chebra tūsinosi ir Mayhem'ai vis stengėsi ją išjudinti. Na matyt daugelis buvo ir dieną prieš tai vykusiame Vader koncerte ir šį vakarą jau neturėjo jegų. Mayhem'ai grojo super:) Klausant prieš tai grojusias grupes jau buvau nutaręs daugiau neiti į Mulen Ruže vykstančius koncertus, nes labai jau man nepatinka šios įstaigos aplinka. Tačiau grojant Mayhem'ams aplinka tapo px ir stebėjau tik grupės pasirodymą. Na čia išryškėja ir didelis daugelio lietuvių grupių trūkumas, kad atlikėjai tik nykiai stovi scenoje ir visai nedirba publikai.

April 14, 2004

robotai Japonijoje

aibo-fetish-s.jpg

japonų foot fetish žvaigždė traiško robotą aibo
Robotų integravimas į visuomenę Japonijoje tikrai toli pažengė. Čia Europa smarkiai atsilieka:)

April 12, 2004

deviantart

Retkarčiais (dažniausiai netyčiom:) užeinu į kokio nors deviantart mianininko tinklalapį ir visad stebiuosi lankytojų paliekamais komentarais. Keletas jų:
"Thanks for the comment"
"heh thanks for the kompliments"
"Thank you for the kind words "
"thanks for the fav"
"Thank you for watching"
Baisu... Joks save gerbiantis lietuvis niekad nepaliks tokio komentaro. Kaip galima dėkoti už kokitais komentarą ar sušiktus komplimentus?:) Na bent art.scenoje tokių cūdų niekad nemačiau:) Tačiau galima ten aptikti ir artimesnių lietuvio širdžiai komentarų:
"Never comment my works again you darn fool. I can bear criticism, but shit isn't criticism. And I can not imagine that this comment was suitable."

midi futbolas

Atsakyngai pareiškiu, kad po pralaimėjimų midi futbolo turnyre, palieku komandos kapitono postą. Futbolą dauguma komandos narių spardė po 3-5 metų pertraukos ir netgi alaus vartojimas nepadėjo mums praskinti priešininkų vartus (tikrai labai keista). Toliau midi krepšinis.

April 11, 2004

blog redesign

Defaultinis MovableType templeitas yra gerai nes: juoda ant balto + likusios spalvos malonios mano akiai ir jų nedaug. Žodžiu webui jis gėdos nedaro ir betkuris blogas su juo atrodo geriau nei 99% tinklalapių. Blogai jame yra: linkų stulpelis kairėje pusėje (atėjus į blogą žvilgsnis krenta ne į blogo įrašus, bet į kalendorių), blogo įrašų stulpeliui nurodytas plotis 70% (prie didelių rezoliucijų teksto eilutės tampa labai ilgos ir jas nepatogu skaityti), kliktelėjus ant komentarų, iššoka popupas (terrible). Taigi pašalinau šiuos trūkumus: old | new.

April 10, 2004

Gurus v. Bloggers

Visų gerbiami dizaino ir usability guru iš kurių knygų ir straipsnių mes mokomės, dažniausiai patys neranda laiko apsikuopti ir "tinkamai" susitvarkyti savo web pašiurių. Ką ir pademonstravo pirmas Gurus v. Bloggers susišaudymas:)

April 8, 2004

pirmas pasivažinėjimas

Pagaliau susiruošiau išriedėti iš Vilniaus dviračiu. Taigi per lietų ir purvą šiandien numyniau į Trakus. Buvau nustebęs, kad ant ežerų vis dar yra ledo. (o prieš savaitę ruošiaus važiuoti maudytis:) Važiavimas užtruko 2:36 min, nuvažiuota 59km, vidutinis greitis 22.6km/h. Pakeliui prisiragavau įvairių langų ploviklių (varuotojai nepagailėjo)

April 1, 2004

NATO apribojimai

fortran.pngGalime džiaugtis, kad įstojome į NATO ir tapome saugesni. Tačiau negalime nepastebėti tos naštos kurią užkrauna NATO reikalavimai. Man kaip programuotojui aktualu tai, kad nuo šiol prekiaudami programine įranga su kitomis NATO šalimis turėsime vykdyti NATO Software Engineering konferncijoje primtus reikalavimus. Nuo šiol norėdami parduoti programinę įrangą pavyzdžiui Latvijos įmonei, turėsime gauti notaro patvirtinimą, kad ši įranga parašyta viena iš NATO aprobuotų programavimo kalbų. Deja tarp jų nėra tokių kalbų kaip Java, Python ar Perl. Abejoju ar Lietuvoje atsiras daug PL/1, Bliss ar Algol 68 programuotojų. Be to abejoju ar Lietuvoje atsiras notarų kurie atskirs Java nuo C++. Gera žinia tai galėtų būti nebent seniems Fortran programuotojams, kurie dabar praktiškai neturi darbo.