« Page 23, Line 5 | Main | Союз нерушимый »

“Clear location bar” vs Paksas

Ankstesniame laiške apie "clear location bar" mygtuką, daviau nelabai gerą pavyzdį, kodėl jis reikalingas ir svarbus. Taigi pabandysiu dabar paaiškinti.

Naršyklė turi būti maksimaliai patogi ir aiški naudotis visiškai žaliam vartotojui. Tokiam paprastam vartotojui ji ir yra "Internetas". Tokie paprasti vartotojai yra didžioji Lietuvos rinkėjų dalis. Dabar informaciją jie gaudavo iš susitikimų su Paksu, tačiau nenuginčijamai geriausias informacijos šaltinis yra Internetas.
Kaip toksai paprastas žmogus supranta kompiuterio įvedimo įrenginius?

Klaviatūra skirta – rinkti tekstui.
Pelė skirta – klikinimui (negi neturite spam’o filtruose įsivedę "click it"?).

Viskas. Ir to turėtų pilnai užtekti, kad pradėti naudotis Internetu – pradėti gauti naujas žinias. Visa kita: klaviatūros shortcut’ai, drag&drop, double-click, right-click – paprastam žmogui yra "black magic". Netgi klavišas "delete" jam yra svetimas, jis bijo kažka ištrynti (sugadinti).
Dabar pateikiu paprastą gyvenimišką pavyzdį:

Gilioje provincijoje gyvenantis jūsų brolio draugo Petras1, laikraštyje "Paprasto žmogaus patarėjas" užtinką interneto nuorodą http://www.kodėlpaksasblogai.lt. Ši nuoroda jį sudominą, jis ją nusirašo ant popieriaus ir eina į artimiausią biblioteką, kur jau yra Internetas (apie tai skelbia aukščiau minėtas laikraštis). Bibliotekoje jį pasodina prie "Interneto". Petras nedrąsiai nuspaudžia keletą klavišų. Ir štai ką mato:

labaiblogai.jpg

Truputi išsigandęs jis kviečia pagalbos - šviesuomenės žiburį, bibliotekininkę Mariją Zoofiljevną. Ši taip pat pamato aukščiau pateiktą "Interneto vaizdą", ir pasiunčia Petrą ant tryjų raidžių. Kelyje žinioms gauti tiek toli nuėjas Petras nepasiduoda, skambina jums ir klausia ką daryti? Ir jūs jam atsakote:

1. Pelės pagalba užvesk rodyklę ant žalio paveikslėlio su kryželiu ir spustelk.
2. Klaviatūroje nuspausk raides atitinkančias tas, kurios yra tavo nusirašytoje nuorodoje.
3. Spustelk kreivą klavišą.

Ir ką mato Petras?

paksasblogai.jpg

Ko pasekoje sekančiuose Prezidento rinkimuose Petras jau žino ko reikia Lietuvai ir jam:

paksasVStaksas.jpg

12003 metų Prezidento rinkimuose balsavo už kandidatą Rolandą Paksą.

Comments

o tai jei užsiimi black magic.
tai amen - balsuosi už paksą?
fak gal man nebesiartinti prie balsadėžių šiemet.

> Petras nedrąsiai nuspaudžia keletą klavišų.

o kokių?

Esmė yra tame, kad aš Naršyklei statau sekantį reikalavimą: aš telefonu sugebėsiu paprastam žmogui paaiškinti kaip atlikti elemenatarius veiksmus (nenusikeikius).

pkmk:nelaikau tavęs "paprastu" žmogumi(nes per TV sakei ŠŪDAS). Todėl nemanau, kad tau tai galima taikyti. Žinoma, kad aplink paksą buriasi įvairūs "burtininkai". Taigi susimastyti vistiek verta.

bertoletas:sunku pasakyti: paprastas kompiuterio vartotojas dažniausiai nesugeba paaiškinti kokius veiksmus jis atliko. Tačiau galima spėti, kad nuspaudė HOME mygtuką ar kažką iš "black magic" srities.