" /> vosvos weblog: March 2004 Archives

Main | April 2004 »

March 31, 2004

ltv tutorialas (arba kaip pasirinkti gerą domainą)

Karts nuo karto prireikia aplankyti Lietuvos televizijos tinklalapį, tačiau man tai nevisada gerai sekasi. Taigi nutariau parašyti trumpą tutorialą:

1. bandome www.ltv.lt
rezultatas: leidžia norėti daugiau
2. bandome www.lrtv.lt
rezultatas: leidžia norėti daugiau
3. einame į www.google.lt ir parašome užklausą: "lietuvos televizija"
rezultatas: Bingo! www.lrt.lt

programavimas poromis

Esu klausęs XP kursą ir dėstytojas apie programavimą poromis, kalbėjo tik gerai: dalinamasi žiniomis, naujas darbuotojas greičiau įsijungia į darbą, kokybiškas kodas etc. Tačiau nenuostabu kad toks darbo būdas tinka ne kiekvienam. Kažkur skaičiau pasiūlimą turputi atitolinti vieną programuotoją nuo kito ir vienam leisti rašyti testus, o kitam rašyti kodą. Bet tai jau turbūt prieštaraus XP ideologijai?:)

Java mąstymas

Negaliu pasakyti, kad Java man nepatinka. Tačiau turiu sutikti su šiuo straipsniu, kad su Java paprastus, dažnai pasitaikančius dalykus dažniausiai tenka atlikti ne pačiu paprasčiausiu ir intuityviausiu keliu. Matyt tai yra dėl to, kad Javoje viską bandoma daryti "teisingai", o teisinga nevisada būna paprasta ir intuityvu. Perdėtas design patternų panaudojimas (jau kalbos lygyje) priveda prie to, kad ir Java programuotojai naudodami šią kalbą stengiasi pamėgdžioti tokį "teisingą" programavimo stilių. Man labiau priimtina kai paprastus dalykus galima atlikti be didelių pastangų, o laikas dokumentacijų skaitymui gaištamas tik norint gauti kažką įmantresnio.

March 28, 2004

it mados

Kiekvienas patyręs santechnikas ar elektrikas turi dėžę instrumentų, kurių pagalba galima išspręsti visas darbo problemas. Šie instrumentai dažniausiai būna nepatys naujausi ir nepačios geriausios išvaizdos, tačiau jie veikia. Ar programuotojo specialybė kuo nors skiriasi nuo aukščiau paminėtų?:) Manau, kad beveik ne... Didžiausią skirtumą matau tą, kad instrumentų kiekis yra nerealiai didelis. Visi "plaktukų" gamintojai ir jų vartotojų grupės šaukia, kad su jų įrankiu "vinį įkalsite" greičiau, patogiau ir teisingiau, be to su juo dar ir užpakalį galėsite pasikasyti. Taip atsiranda IT mados, kurios mus pastebimai ar nepastebimai įtakoja. Man kažkada irgi atrodė, kad XML'ą reikia pritaikyti visur kur tik galima, o Ant'o build.xml yra puiki idėja.

ps. Aukščiau paminėtam straipsnyje pralinksmino pastraipa:
Design pattern usage is often seen as an end in itself. Robin (intrepid co-author of this article) was once asked during a job interview: "What's your favourite design pattern?" What's the correct response to that? "Oh, Decorator every time! Yeah, I use it for everything!"

March 26, 2004

teksto redaktorius THE

Iš (emacs vs vi) fleimų kiekio, gali pasirodyti, kad daugiau nėra vertų dėmesio alternatyvų. Aš dažniausiai naudoju Emacs, bet nutariau išbandyti THE. THE, tai VM/CMS tekstų redaktoriaus XEDIT klonas. Jo Konfigūravimui naudojama Rexx programavimo kalba (kažkas labiau egzotiško nei Emacs lispas:). THE iškart turi C/C++, Cobol, HTML, make ir dar keleto kalbų syntax highlightingą. Kadangi pastaruoju metu dažniausiai programuoju Python'u, tai pasirašiau syntax highlightingą ir jam. Padariau screenshot'ą kad būtų aiškiau į ką panašus tas THE. Įdomus dalykas tai, kad THE leidžia žymėti ir kopijuoti tiek teksto eilutes tiek ir stulpelius. Kitas truputi labiau naudingas dalykas yra komanda "all /zodis" kuri leidžia rodyti tik tas teksto eilutes, kuriose pasitaiko duotas žodis. Pagrindinis THE minusas, kad jis neturi tokios vartotojų gausos kaip Emacs ar vi. Pagrindinis pliusas tas, kad jeigu jums kadanors prireiks programuoti IBM mainfreimą su VM/CMS tai tikrai nebūsite ten visai žalias:)

March 23, 2004

senas anekdotas

Slashdot'e nugirdau seną visiem gerai žinomą anekdotą apie informatiką ir oro balioną, tik tokia pabaiga man nebuvo girdėta.

A man is flying in a hot air balloon and realizes he is lost. He reduces height and spots a man down below. He lowers the balloon further and shouts:

"Excuse me, can you tell me where I am?"

The man below says, "Yes, you're in a hot air balloon, hovering 30 feet above this field."

"You must work in information technology" says the balloonist.

"I do," replies the man. "How did you know?"

"Well," says the balloonist, "everything you have told me is technically correct, but it's no use to anyone."

The man below says, "You must be a corporate manager."

"I am," replies the balloonist, "but how did you know?"

"Well", says the man, "you don't know where you are, or where you're going, but you expect me to be able to help. You're in the same position you were before we met, but now it's my fault."

March 20, 2004

bloginimas

Statistika rodo, kad 36% apklaustųjų blogerių turėjo nemalonumų dėl to, ką parašė savo bloge. Taigi galimas daiktas, kad po poros metų susitiksime televiziniame show, kurio tema bus "blogas sugadino mano gyvenimą" ar "prakeikiu tą dieną kai pradėjau bloginti".

March 18, 2004

alus - pavasaris


Tik ką išgėriau paskutinį iš Slovakijos Žemųjų Tatrų parvežtą alaus butelį. Dedu slides į šalį... Ryt persėdu ant dviračio. Man pavasaris.

March 17, 2004

sublogau

Pradedu rašyti. Pasistengsiu, kad mano įrašai būtų įskaitomi. Jeigu pamatysit, kad aš visiškai nepataikau į klavišus, blevyzgoju į dausas ar parašau naują įrašą rečiau kaip kartą per dvi savaites, tai sutikę mane gatvėje nepasidrovėkite pametėti gerą gniužtę ar įspirkite subinėn.