« 15 minučių spermos | Main | Vilniaus dienoraščiai »

apie PhD duoną

Kažkur internetuose paskaičius kelių žmonių eksperimentus apie buitį ir išlaidas, sumaniau padaryti ir saviškį. Tiesa, kiek iš kitos pusės ir galbūt su kiek radikalesnėmis išvadomis.

Mano tyrimo hipotezė: doktorantams iš stipendijos pragyventi neįmanoma.

Tyrimo priešistorė.

Pernai stojant į doktorantūrą per interviu gavau klausimą ar dirbu. Nelabai supratau jo esmės, tik paskiau vyresni kolegos paaiškino, kad čia universitetas mėgdžioja visokius mandrus universitetus JAV ir UK, kur studentams griežtai draudžiama dirbti.

Taip, aš manau, jog dirbti ir studijuoti vienu metu yra šūdas. Na, nebent tavo darbas ir studijos labai glaudžiai susiję.
Galbūt kažkam darbus ir studijas išeina derinti puikiai, bet man - nea. Kai dėl krizės-pizės praradau visus darbus ir chaltūras bei likau tik studentė, mano vidurkis šoktelėjo dviem balais. Taip, dviem, ne po kablelio, o visais dideliais dviem.

Taigi, doktorantams mokama stipendija (1075) atrodo visai neblogai. Ji duodama tam, kad būtų galima visą laiką skirti studijoms ir vergystei universitete (sėdėjimas koliokviumuose ir t.t.).
Kartais doktorantai veda seminarus: įdarbinami asistentais prie stipendijos prisiduria dar porą šimtų. Kai kuriuose universitetuose doktorantai seminarus veda ir paskaitas dėsto be jokių papildomų priemokų.


Tyrimo aplinkybės.

Kadangi mano hipotezė surišta su stipendija, tai eksperimentas vyko nuo stipendijos iki stipendijos. Stipendiją gavau vasario 27 d., o sekanti atėjo kovo 25 d. Taigi, nepilnas mėnuo.

Tyrimas vyko šildymo sezonu metu, todėl išlaidos būstui ir mokesčiams didesnės.

Visą mėnesį gyvenau viena, todėl asmenines išlaidas skaičiuoti buvo gana paprasta.

Kaip tyčia mėnuo buvo nesėkmingas: turėjau susimokėti telefono sąskaitos skolą už pokalbius Izraelyje, perdegė beveik visos lemputės, užsikimšo kanalizacija, sugedo fotikas, katrą naudoju darbui ir dar buvau peršalusi, todėl išlaidos taip pat šoktelėjo viršun.


Tyrimo rezultatai.

Prieš pradėdama tyrimą, draugams uždaviau klausimą: kam daugiausiai išleidžiu - maistui, byčkei ar katei?

Teisingas atsakymas - maistas.

Maistui
išleidau 291,45 lt. 96 litus pravalgiau ne namuose, dažniausiai maistas tapo susibūrimo su draugais priežastimi ir laisvalaikio leidimu. Likusius ~200 išleidau maisto produktams, kuriems per daug netaupau - ieškau akcijų, bet stengiuosi pirkti kokybišką maistą, valgyti kuo daugiau šviežių vaisių, daržovių, riešutų. Taigi, fair enough.

Antroje vietoje - byčkė.
Pragėriau 173,09 lt. 114,5 - kabakuose per 9 kartus. Vėlgi kaip social activity. Likę pinigai - du vyno buteliai, sugerti su chebra namie/svečiuose ir egzaminų varikliuku tapę 8 alaus skardinės. Pastarųjų tikrai tikėjausi daugiau : )

Katė liko trečioje vietoje su 59,72.

Be abejo, didžiausią išlaidų dalį sudaro nuoma ir mokesčiai - šį mėnesį - 649,18 lt. Mano nelaimei, daugiau nei 170 lt to sudarė telefono bėdos. Mokestis už internetą neįskaičiuotas, nes tuo rūpinuosi ne aš : )

Kita „galinga“ išlaidų sfera - buitis ir higiena, suvalgiusi 81,05 lt. Į šią sumą įeina tiek visokios dušo želės, tiek elektros lemputės, nes be abiejų nelabai. Kaip jau minėjau, pagal visus kiaulystės dėsnius keičiau dvi lemputes (perku tas mandras taupiąsias), dar kelias nupirkau netinkamo dydžio, taip kad pinigai į balą. Užsikišusi kanalizacija (dar vienas Vilniaus pankų palikimas po Padaigos paieškų :) taip pat suvalgė 30+ litų.

Netikėtai daug išleidau sveikatai - 133,14 - vos pradėjusi eksperimentą - apsirgau ir neturėjau jokių vaistų, tai apsišopinau. Taip pat mano visokioms lėtinėms ligoms gydyti skirtiems vaistams buvo taikoma gera akcija, tad užsipirkau į priekį.

Kitoms keistoms išlaidoms - dovanai, knygoms (katros skirtos ne man, bet turėjau nupirkti, nes per pristatymus gi gerokai pigiau), kačių ėdalui labdarai, fotoaparato remontui (fuckin 95 litai), kartonui protestui (yay!) išleidau 279,64 litus.

Mokslas ir darbas atsiejo kuklius 41,19 litų. Pirkau spausdinimo popieriaus, pildžiau rašalą ir pirkau tris dėvėtas knygas.

Transportas kainavo 16,8 lt, už ką turėčiau dėkoti savo LSP. Į Vilnių sykį gavau ride'ą, o grįžau autostopu.

Pramogoms
išleidau NET 12 litų : )) 10 už koncertą ir už 2 pirkau loterijos bilietą, nes noriu namuko su daržu, kuriame galėčiau auginti pomidorus!

Mažiausia išlaidų dalis teko drabužiams - 11,5 litai. Na, ką jau čia, visi žino, kad nesirengiu nei dolčėm, nei gabanom : )

Galų gale, rezultatas toks: išleidau 1748,76 litus.

Taigi, mano išlaidų pasiskirstymas atrodo maždaug taip:

Nuotrauka%20i%C5%A1%202014-03-25%2021%3A14%3A11.png

O dabar kiek analizės grįžtant prie hipotezės. Taip, pagal išlaidų kiekį, galima konstatuoti faktą, jog iš tiesų vien tik iš doktoranto stipendijos išgyventi neišeina. Stipendija išseko kovo 14 d., jei gyvenčiau vien iš jos, tai dešimt dienų būčiau badavusi.

Išlaidas sumažinti buvo galima atsisakius byčinimo, tačiau iš esmės tai nieko nepakeistų. Mažiau praėst? Galbūt, bet mėgstu skaniai pavalgyt ir rūpinuosi savo sveikata (na, iš tos pusės, kad reikia gauti visų medžiagų, visokių B12 ir t.t.), taip kad NO. Beje, greta šito eksperimento vykdžiau ir čipsų atsisakymo eksperimentą - per visą mėnesį suvalgiau vos vieną pakelį. Taigi, kalbant apie junkfood'ą - iš tų veik 300 lt - „šlamšteliu“ tegali vadintis tas pats pakeliokas čipsiukų bei vienas hesburgerio bulvyčių maišelis.
Beje, neįsivaizduoju, kaip gyvena full-time dirbantys žmonės. Ėda sumuštinius vs. kasdien kavinėse pravalgo kosmosą?

Šlykščiausia išlaidų dalis visgi yra buto. Už mažytį studio flat geroje vietoje dviese mokam sąlyginai nedaug, juolab kai vartau skelbimus, panašu, jog kainos tik auga ir už tokią pačią sumą galėtumėm gaut kokį apskurusį butuką su bobutės baldais rajone. Vienam pragyvent „oriai“ praktiškai neįmanoma. „Oriai“, nes mano studijų ir darbo vieta yra namai, todėl dalintis butu su krūva žmonių ar bendrabutis nebėra išeitis.
Taip pat neįsivaizduoju, kaip už stipendiją mėgina gyventi vilniečiai, kur viskas yra brangiau.
Ir dar pikta, kad prisiklausius visokių pop-socialistų apie affordable housing, irgi pradedu apie tai galvoti. Nes, oh, the irony, kažkada pažaidus su paskolų skaičiuokle sužinojome, jog už savą (kad ir įkeistą) būstą tektų mokėti dvigubai mažiau nei už nuomą.

Kas dar?

Gyvenimas iš stipendijos, trumpai tariant, noup.
Nebent valgai bomžpakus ir gyveni pas tėvus.

Nes dabar tik belieka džiaugtis, kad nereikia taisytis dantų, pirkti naujų batų ar palto.
Ir kad turiu studentiškas nuolaidas transportui bei neturiu automobilio.

Manau, jog stipendijos turėtų augti, kad ir kartu su minimaliu atlyginimu, arba būti sudaromos sąlygos doktorantams įsidarbinti pagal specialybę / studijas derinti su darbu.

Ir šiaip, labai norėčiau kokio challenge, kuriame koks mandras profesorius, pisantis protą apie tai, kad pagrindinis doktoranto darbas yra būti doktorantu, pragyventų mėnesiuką už tuos pačius 1075 litus.
Anyone?..

Comments (5)

Anksčiau dokt. stipendija buvo didesnė (bent jau ten, kur mokiaus). Pragyvendavau iš jos. O kai jos neliko, pasirodė, kad uždirbti tiek pat būtų gan sudėtinga.

nin:

pas mane šildymas už sausio mėn. buvo 1150lt. Tai ką tada? :)

ugne:

Wow, 1150... įspūdinga. Mes džiaugiamės max 250, kad ir namas senas... Bet tai su tokiom sąskaitom rimtai tik kokius narkotikus šiltam bute augint ir pardavinėt, ir that is fuckin sad. Ir jei dar pagalvoji, kad kai kurie žmonės gyvena iš minimumo, ir dar vaikus augina, dar labiau sad, nes net ir gana kukliai gyvenant neįmanoma neperžengt 1000 ribos.

nin:

ugne:

Wow, 1150... įspūdinga.

jo, aš tiek nematęs niekada. Iš dalies dėl to, kad namas nenaudojamas ir mokestis pagal didesnį tarifą iki 500 m3. Gerai, kad visi kiti mėnesiai žiemos šilti, tai kažkaip išsidėlioja, bet kitos žiemos ten neleisčiau turbūt vis vien.

ktb:

neištvėriau:
http://blog.hardcore.lt/katiba/archives/011256.html

Post a comment

(If you haven't left a comment here before, you may need to be approved by the site owner before your comment will appear. Until then, it won't appear on the entry. Thanks for waiting.)

About

This page contains a single entry from the blog posted on March 25, 2014 9:20 PM.

The previous post in this blog was 15 minučių spermos.

The next post in this blog is Vilniaus dienoraščiai.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.35