Main

tammikuu 6, 2006

Rudeninė miniatiūra

Būna, sėdžiu vienui viena savo celėje viršutiniame, kaip mes vadiname, namų aukše apsupta šaltai į niekur spoksančių porcelianinių lėlių. Už lango merkia šaltas vėlyvo rudens lietus. Pajuodusios plikos obelų šakos siūbuoja vėjuje, joms pritaria tolumoje linguojantys gluosniai. Žemė visai purvina ir ruošiasi miegui. Rudenį, nuo jos dvelkia mirtimi, ypatingai kapinėse rodos, kad ims ir išlįs kirmėlių apgraužti numirėliai iš po purios žemės.

Tomis dienomis aš galvoju tik apie vieną - savo į užjūrį išplaukusį tėvelį. Išplaukė jis prieš trejus metus nedidele škuna į Pietų Ameriką. Nuo to laiko iš jo negavome jokios žinios. Aš tikiu, kad jis gyvas. Jis lanko mane sapnuose, sako, kad išsigelbėjo ir pateko į negyvenamą salą kaip Robinzonas Kruzas...

Staiga mano svajones nutraukia stuktelėjimas į langą. Pakėliau akis ir dar spėjau išvysti į langą atsitrenkusį ir krentantį žvirblelį. Ant lango liko kraujo žymė ir keli prilipę pūkai, kuriuos jau plauna lietus. Rausva srovelė nutysta žemyn ir greit išnyksta. Tikiuosi, paukštelis ilgai nesikankins ir prasmegs į purvyną po mano langu, o pavasarį jo vietoje sužydės našlaitėlių krūmas.

joulukuu 6, 2005

rasos

Ir kaip kasnakt sėdžiu prie vos žibsinčios švieselės su knyga rankoje, užsikandu radioaktyvios duonos ir užsigeriu obuolių sultim. Obuolių sultys spaustos namie iš radioaktyvių obuolių, augančių sode. Skaitau "Nesibaigiančią istoriją". Ši knyga unikali tuo, kad ją spausdinant buvo naudotas ne švinas, o uranas. Apšvietus manąją knygą žalia liuminescencine šviesa, raidės švyti it mažyčiai jonvabaliai rasų naktį.

Aš per rasas einu į rasų kapines. Susirandu labiausiai apleistą kapą ir įsitaisau tarp piktžolių. Atsiremiu į paminklą ir klausausi. Klausau kaip išdunda traukiniai. Išdunda, bet nė vienas nepardunda. Vėliau einu į tuščią peroną ir su viltimi laukiu grįžtančio traukinio, bet kaip ir per kėkvienas rasas, traukinys negrįžta. Iš pakampių sklinda benamių juokas, skambantis tari pasiklydusių vėlių kikenimas. Jie juokiasi iš manęs. Guli kartoninėse dėžėse apsikabinę po rašalo butelį ir skleidžia šitą šmėklišką juoką, susimaišiusį su aimanomis, iš savo bedančių burnų.

Aš kaip ir per kėkvienas rasas išeinu iš stoties, pereinu Sodų skersgatviu, kuris išdidžiai pavadintas gatve, išlendu į Pylimo gatvę, neriu pro pirmą bromą į tamsų kiemą. Apgraibomis griūdama einu link bažnyčios, kurios varpai skamba kiekvieną vakarą be penkiolikos penkios. Nežinau kas tai per bažnyčia, taip pat nežinau kas skambina jos varpais. Toji bažnyčia seniai stovi apleista užkaltais langais. Aš lendu pro plyšį užmūrytam rūsio lange į tamsų požemį, o varpai vis dar skamba. Nukrentu ant šlapių akmeninių grindų ir nebegaliu pajudėti, o varpai vis dar skamba. Jaučiu kaip nuo jų skambesio virpa akmuo po manim. Pradedu ir aš virpėti. Kaip per kėkvienas rasas.

Henrikas Radauskas - Stoties viršininkas
The Cure - The Funeral Party

marraskuu 27, 2005

Winter Ambient Sessions

Rami vėsi pilnaties naktis. Po kojom traška katik iškritęs sniegas, iš po kurio žaliuoja dar nespėjusi nušalti žolė. Apsnikti aliuminio spalvos vartai ir vijoklių lapeliai šalia jų. Rakinant vartus užkrenta krislelis sniego ant išdžiuvusios ir suskerdėjusios riešo odos. Šalta.

Įeinu pro vartas, uždarau, užrakinu. Pasileidžiu bėgti akmeniniu takeliu per rožių sodą. Rožės seniai nuvytusios, stėro tik spygliuoti krūmų strampai. Akmeninė sodo tvora taip pat apaugusi vijokliais. Pralekiu pro akaciją, po kuria pavasario vakrais valgydavom imbierinius sausainius ir gerdavome žalią arbatą. Pribėgu prie namo durų ir jau ketinu rakinti.

- Kurgi mano raktai, sušunku pašnibždom!
Raktų niekur nerandu. Tikriausiai pamečiau bėgdama. Lauke šviesu, sodas skendi melsvoje mėnesienos ir sniego šviesoje. Einu iš lėto pasilenkusi ir ieškau raktų. Raktai balti, todėl vilčių juos rasti beveik neturiu. Pradedu šukuoti sniego paklotę rankomis. Rankas baisiai gelia, plikina. Jaučiu kaip sniegas skverbiasi pro suskerdėjusią odą į mano kraują ir kyla aukštyn šaldydamas visą kūna iš vidaus. Staiga vaizdas tampa neberyškus. Ištryškusios ašaros padengia akis ir sulieja visas spalvas tarsi vanduo akvarelę. Pamirksiu, nuvalau vieną ašarą, bet tuoj atrieda kita. Verkiu ledinėm ašarom, kraują jau pakeitė sniegas. Išbalu ir tampu panaši į tą sniego karalienę iš vaikystės pasakų, kurias sekdavo mama, o aš gulėdavau šiltuose gaiviai kvepenčiuose pataluose. Staiga nustoju jaudintis ir pasidaro labai šilta. Nebejaučiu šalčio nei kojose, nei rankose, o jausmas krūtinėje toks pats, kokį jausdavau gerdama žalią arbatą po akacija. Iki paskutinės ląstelės persisunkiu sniegu. Akys iš pilkai žalsvų tampa skaisčiai mėlynos, plaukai išbala. Aš suklumpu ir nugriūnu ant sutrypto sniego, bet jis manęs nebešaldo. Priešingai - gaiviai šildo kaip tie vaikystės patalai.

Užmiegu.

marraskuu 7, 2005

new york, london, berlin

Stovėjau vakar prie upės užvertusi galvą aukštyn ir liežuviu gaudžiau snaiges. Buvo pirmas sniegas šiais metais. Liežuviu nepagavau nė vienos, tačiau net kelios pataikė į akis. Malonu.

Bandžiau užčiuopti uodegos galą, kurgi čia šuo pakastas. Atsimenu vaikystėj rasdavau iš žemės išlindusių laidų. Bandydavau juos traukti, bet nepajėgdavau. Dabar suprantu, kad ten buvo pakastieji informacijos šunys.

Dar ir dabar bandau traukti informacijos šunis. Nepajėgiu. Kai kurie dar gyvi lavonai ir skaudžiai kandžiojasi. Nieko, užsilopau žaizdas ir griebiu kitą uodegą.

Šiomis dienomis traukiu pakastą identitetų šunį. Pati jau nebeskiriu kas tikra, kas virtualu ir kas mano fantazijos vaisius. Šios aktualijos gerai atsispindi blogpostų kategorijų pavadinimuose, bet kuo toliau, tuo sunkiau būna pasirinkti kategoriją. Radau išeitį iš padėties - "Assign Multiple Categories", bet tada kurių velnių tos kategorijos? Negi reikės griaut viską?

O visokie griuvimai jau pradeda įsibėgėt. Visai neseniai nusirito velniop vienas esminių tapatybių atskyrimo principų. Ironiška, bet labai primena mano šeimininką. Kaip sakoma, su kuo sutapsi, tuo ir pati patapsi. Seniau buvo aišku kur Merė, o kur ta, kurios vardas pase įrašytas. Dabar nė kiek nebeaišku.

elokuu 16, 2005

Kaip Barbora žudėsi

Barboros tėvas buvo šizofrenikas, o mama mirė ant penkiametės megaitės rankų. Barbora savo vaikystę prisimena būtent nuo šio įvykio. Anuomet Barboros tėvas buvo rūpestinga šeimos galva, ėjo į darbą, vakarais skaitė laikraščius, žaidė su dukrele. Mama buvo namų šeiminkė, niekur nedirbo ir nekėlė kojos iš namų. Draugių neturėjo. Vieninteliai svetimi žmonės buvo uošviai, bet ir tie neitin ją mėgo. Barboros mama buvo iš vaikų namų, todėl gerai mokėjo slėpti jausmus ir tėvas nesuprato, kad jai dėl to labai blogai. Jausmais namuose nebuvo švaistomasi. Neaiškios ir jų santuokos aplinkybės. Kažin ar jie sugebėjo prisipažinti meilėje. Neįmanoma ir vedybų iš išskaičiavimo versija, o oficialiai save katalikais laikantys žmonės masinėse sutuoktuvėse nedalyvauja.

Kartą Barboros tėvas grįžo iš darbo visiškai girtas, nors buvo abstinentas, nė lašo negėrė jau penkiolika metų. Įsliūkino pro duris ir netaręs nė žodžio, nors kažin ar dar bent pajėgė burną pražiot, nuėjo miegot. Tiesą sakant mama jį nutempė, o jis pakeliui dar privemt sugebėjo. Barbora dar nelabai suprato kas su tėčiu dedasi, bet visą vakarą susirietusi į kamuoliką pratūnojo savo kampe.

Kitą rytą tėvas buvo visiškai pasikeitęs. Iki pietų nesikėlė iš lovos. Tiesa, Barboros tėvai jau kuris laikas miegojo atskirose lovose, kaip ir pridera viduriniojo amžiaus krizę išgyvenantiems sutuoktiniams. Kai mama atėjo kelt tėvo, jis jau sėdėjo ant lovos krašto ir žiūrėdamas pro langą lingavo kojom. Tylėjo. Mamai paraginus keltis, apsirengė ir nuėjo pusryčiauti. Nekalbėjo visą dieną, buvo liūdnas ir susimąstęs. Mama jo nekalbino. Barbora visą dieną žaidė viena savo kampe. Atskiro kambario ji neturėjo, mat tėvai gyveno vieno kambario bute, todėl teko tenkintis kampe stovinčia spintele jos daiktams, nedidele lovele, kėdute ir apipaišytom sienom. Barborai galima buvo paišyti ant sienų. Barbora čia žaisdama pasistatydavo įsivaizduojamas sienas ir pasinerdavo į savo pasaulėlį. Mergaitė buvo protinga, bet stokojo pasitikėjimo savimi. Tokioje aplinkoje - nieko nuostabaus.

Po poros dienų Barboros tėvas prabilo. Kažką neaiškiai burbuliavo ir rašė keistus ženklus. Į darbą, žinoma, nebeėjo. Namie pradėjo trūkti maisto. Neilgai trukus pasimirė Barboros mama. Palaidota buvo valstybės lėšomis, Barbora paimta į vaikų namus, o tėvas paguldytas į psichiatrijos ligoninę. Per pusmetį tėvas staiga pasveiko ir jam buvo leista susigrąžinti dukrą, tačiau nebebuvo tas tipinis geras tėtis. Su dukra bendravo mažai, dirbo kiemsargiu. Iš uždirbtų pinigų sumokėdavo mokesčius, nupirkdavo valgyti, duodavo ir Barboros reikmėms, žodžiu šeima buvo materialiai aprūpinta, tačiau už visus likusius pinigus, na ne tiek ir daug jų belikdavo, - pirkdavo knygas. Skaitė ezoterinę literatūrą ir domėjosi nežinia kuo. Barbora tuo nesidomėjo. Kartais tėvas vėl imdavo burbuliuot kažką, tačiau priepuoliai trukdavo neilgai, o tėvas nebuvo agresyvus.

Jau nuo mažens Barbora skaitydavo knygas, todėl mokytis jei buvo vieni juokai. Apskritai mergaitė buvo perdaug protinga bendraamžių tarpe ir nerasdavo su jais bendros kalbos. Išoriškai nerodydavo jokių jausmų, tačiau vidiniai išgyvenimai buvo labai skausmingi. Barbora norėjo bendrauti, tik nedėkinga aplinka jei nedavė tam tinkamų žmonių. Mokytojai net nebandė su ja kalbėtis, laikė ją keistuole, o kadangi mokytis jei sekėsi puikiai - beveik nekreipė į ją jokio dėmesio.

Taip barbora kentėjo iki penkioliktojo gimtadienio, niekam neįdomi, nereikalinga, kol gimtadienio išvakarėse nebuvo rasta mokyklos koridoriuje persipjovusi blauzdų venų skutimosi peiliuku.