« Man Candy Monday: Jared Leto | Main | Abortai »

Padanga vs. skalbiankė (by nemezgu)

Pirmasis ir, tikiuosi, ne paskutinis nemezgu postas.

Pokalbis per kursiok(i)ų susitikimą;
- Tu dviračiu dar važinėji?
- Nuo tada, kai nusprogo padanga, ne. Neprisiruošiu pasikeist.
- Mm...
- Mm...
- O galiu paklaust?
- (?) Taip, - sakau.
- O tu vaikiną turi?
- (??) Ne.
- Aa... Man tai draugas pakeičia.

Pateiktoje pokalbio ištraukoje galima įžvelgti (šiaip jau akivaizdų) ryšį tarp padangos keitimo bei pimpalo. Smalsu įsivaizduoti koks tamprus ryšys turėtų pasireikšt keičiant ne dviračio, o automobilio padangą...

O jei to pimpalo nėra? O jei antra pusė irgi be pimpalo? O jei antros/trečios pusės nėra? Ką daryti? Padanga nuleista. Ryšio su ja nėra. Važiuoti negalima... Belieka laukti ir tikėtis.

Ar atsirastų, kas nors, kas pasakytų, jog stereotipinis moters vaidmuo nėra ribojantis? Tikiu, kad atsirastų ir tokių būtų dauguma. Pabandyk kam nors papasakot apie lytis, socialinius konstruktus ar dar geriau, belytiškumą. Atsakytų: kąąą? Jūs feministės nenormalios. Vyrai - iš Marso, o moterys - iš Mėnulio, to nepakeisi, tai faktas ir t.t., ir pan. Keista, bet net nukritus iš Mėnulio, savo pačios labui išmokau pasikeisti padangą ir dviračiui, ir mašinai.
Išmokti! Štai tas žodis. Juk daug ko galima išmokti. Ne visko, bet šio bei to. To, ko pats(i) labiau norėtum arba to, kas yra priimtina/reikalinga/būtina/būdinga tavo lyčiai. Pirmiausia tai turbūt nusprendžia tėvai. Kai ketvirto gimtadienio proga gauni mini skalbyklę, nepriekaištauji tėvam, nereikalauji paaiškinti, kaip jie, velniai griebtų, įsivaizduoja, koks yra suponuojamas vaidmuo tau, kokius įgūdžius lavinsi bežaisdama su skalbianke. Priimi tai kaip duotybę ir žaidi sau. Taip, vaikai mokosi pamėgdžiodami ir mokėti skalbti turėtų kiekiena(s). Tik įtariu, kad mano tėvai tai nebūtų supratę, jei ketvirtam gimadiniui būčiau pradėjus zysti Turbo Plastic Diesel Truck. Valdomo distansiniu. O ir be zyzimo jiems nebūtų į galvą šovę tokio dovanoti.

Visai neseniai buvau skaičius vieno lietuviško blogo įrašą (dabar neberadau). Jame buvo aptariamas “Sex & the City” filmas, o posto pačioje pradžioje pūpsojo jau žinoma S. de Beauvoir citata: moterimi negimstama, moterimi tampama. Ir jei mes su minėto įrašo autore sinchroniškai ištartume citatą, turbūt pasipiltų žaibai, bet frazė vistiek nuskambėtų, nes tai tiesa, kad ir kaip ją apverstum. Tu negimsti mokėdama(s). Tu mokaisi. Berniukiškų, mergaitiškų vaidmenų, mokaisi keisti padangą arba mokaisi nemokėti.

Beieškodma iliustracijos įrašui, užtikau šitą:
“What did I say, Jonathan? Those are girl’s toys! Stay away from that area.”

Comments (8)

Aha, turėdama tą omenyje, pripirkau savo mažajai mašinyčių, o jinai jas išrikiavo ir maitino šaukšteliu :D

bet nepaisant to, tikiuosi, pavyks ją išmokyti pasirūpinti savo padangom, peiliais, antivirusinėm ir investiciniais fondais.

snob:

Kadangi homo sapiens iš esmės yra tingus padaras, tai stereotipai ir tradicijos palengvina jo mąstymo procesą, nes jie iš principo sudaro galimybę mąstyti minimaliai. Kartu jie sukuria iliuzinę komforto zoną, ir... pasirinkimo problemą: gyvenu pagal stereotipą, kas tikėtina (bet nebūtinai) suteikia man daugiau šansų pritapti visuomenėje, arba kuriu kitokį savo individualumo modelį, kas tikėtina (bet nebūtinai) vers mane daugiau mąstyti (dėl to man dažniau skaudės galvą ir aš pagal vieną iš stereotipų gydysiuosi vaistais, taip gelbėsiu vaistų pramonę, kelsiu ekonomiką, sukursiu darbo vietų. Bet čia turbūt jau lyrinis nukrypimas :))
Ar stereotipinis moters vaidmuo yra ribojantis? Turbūt visi stereotipiniai vaidmenys yra ribojantys, nes jie išmeta individualumo elementą. Tad gal reikėtų kelti klausimą ar toleruotinos stereotipo ribos. O turint galvoje, kad stereotipų greičiausiai nepavyks išvengti, dar derėtų kelti klausimą kokiais būdais ir metodais kuriami nauji standartai.
Nuo stereotipų kenčia tiek vyrai, tiek ir moterys. Nesiimsiu vertinti kuri lytis kenčia daugiau.
Sutinku, kad galima išmokti daug ko, kaip ir paversti savo privalumu, kad moki tai, kas nebūdinga tavo lyčiai (pagal stereotipą).

O mini skalbyklę galima panaudoti įvairiems įgūdžiams lavinti. Pavyzdžiui, kokteilių plakimo :)

"Aha, turėdama tą omenyje, pripirkau savo mažajai mašinyčių, o jinai jas išrikiavo ir maitino šaukšteliu :D"
Geras:DDD

"O mini skalbyklę galima panaudoti įvairiems įgūdžiams lavinti. Pavyzdžiui, kokteilių plakimo :)"
Netikėtai užsimaniau įsigyti miniskalbyklę:]

nemezgu:

@reklamosauka
taigi viskas logiška - mašina "ant tuščių" nevažiuos:)

@snob
Stereotipai įtakoja mus visus, nes bet kokiu atveju tu ir nenorom priklausai kokiai nors grupei ir tikrai ne vienai. Tiesiog gali skirstyti pagal kitokias nei lyčių kategorijas ir taip, jų išvengti greičiausiai nepavyks. Stereotipai taip pat dinamiški, jie keičiasi ir atliepia tos dienos ir tos visuomenės rūpesčius. Kaip ir pati(s) sakei, tai paprasčiausiai palengvina galvos skausmą, todėl paneigus vienokį, apsisukus pamatysi kitokį. Todėl man atrodo čia svarbus suvokimas stereotipo kaip tokio (įvairioms kategorijoms), o ne kaip dievo duotybės ir vėliau atitinkamas sąmoningas (ne)reagavimas.

vikl:

man atrodo Jūs labai jau sumenkinote savo draugę. Nežinau ar ji blondinė ar žmogus, tačiau Jūsų parašytą citatą aš suprantu taip: žmogutis norėjo pasidžiaugti, kad yra pasaulyje žmogus, kuriam ji yra svarbi... Nes "tik priklausydamas atrandi save"(J.Marcinkevičius) Tokia to žmogučio geroji naujiena, o Jūs viska subanalinote iki padangos keitimo bei pimpalo...
Pirmąjį mobilų telefoną man nupirko draugai. ir buvau be galo laimingas... - ne dėl pačio mobiliako, tarsi negalėčiau pats jo nusipirkti, o dėl draugų apsisprendimo... Darbuose visiems rodžiau tą telefonas ir džiaugiausi, kad broliai padovanojo... Daugelis nelabai suprato mano džiaugsmo priežasties, nes telefono modelis nebuvo paskutinės mados... Na jūsų tarpe tai matyt būtų išvada - gėjus...
man atrodo Jūs pervertinate stereotipus bei vaikystės įtaką žmogaus raidai. Nevisų tėvai dovanoja skalbimo mašinas ir apskritai bendrauja su vaikais, tačiau užaugęs žmogus nuo to netampa kitokiu. Kažkaip neteko sutikti merginų/moterų, kurios susiėjusios diskutuotų apie aukšto slėgio įpurškimo pompos potenciometrų kalibravimo įpatumus, ar po darbo susirinkusios garaže (pirma prisipirkusios brangių įrankų) keistų priekinę pakabą, nors analogiški darbai autoservise kainuotų ir pigiau ir greičiau... Esmė ne tame ką galime išmokti, o mūsų beprotiškume, t.y. pasaulėjautoje: kas vieniems prasminga - kitiems kvailystė.
Abejoju ar Jūs gebėtumėte be spec. įrangos pakeisti šiuolaikiškas bekamerines automobilio padangas... O gal vistik ratus? - aišku čia smulkmena, bet ji puikiai iliustruoja skirtingas vyrų ir moterų pasaulėjautas. Vieniems - koks skirtumas kaip tą procesą pavadinsi, kitiems ratas ir padanga skirtingi objektai... Nors abi pusės vienodai sėkmingai sugeba pasikeisti ratus.

nemezgu:

"man atrodo..."

o man atrodo taip kaip parašyta poste. (skaityti iš naujo).

Šviesa:

Vyro pasaulėjauta: prisiperku brangių įrankių, keičiu priekinę pakabą, nors analogiškas darbas servise kainuotų pigiau ir būtų greičiau, o ir kokybiškiau gal...

Moters pasaulėjauta: ?


Įdomu, kaip galima pervertinti vaikystės įtaką žmogaus raidai? Kada tas pervertinimas pasimato? Kai vaikas atsidaro mūsų blogą pirmadienį ir pamato man candy, tai čia jau nepilnamečiui pavojinga informacija, tikra pornografija. Bet kai metai iš metų mergaitė turi net ir žaisdama (!!!) skalbti ir lyginti ir gaminti valgyti - tai šitie metai jai tikrai jokios įtakos nedaro.

vikl:

Šviesa, tikėjausi kad Jūs papildysite kokios yra moterų beprotystės sritys, aš gi nekompetetingas šioje srityje...
Tarp intelektualų tai yra toks pasakymas: "vyrai yra romantikai, moterys - realistės". Ar tai tiesa - nžn., bet dažnai dera...
O dėl vaikystės, na kiek yra atvejų, kad tėvai būdami gabūs kažkurioje srityje, nuo mažumės lenkia savo vaikus į tą pačią vagą, sutekdami išskirtines sąlygas ir žinias, o vaikeliai, atėjus metui, ima ir nueina savais keliais... O čia kažkokia mašinytė, kurios vaikas užaugęs net neprisimins, tipo suformuoja vyrą/moterį?

Post a comment

About

This page contains a single entry from the blog posted on November 16, 2010 9:52 PM.

The previous post in this blog was Man Candy Monday: Jared Leto.

The next post in this blog is Abortai.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.35