Recent Comments

« Apklausa heteroseksualams(-ėms) | Main | Trečiadienio receptas - tiesiog ryžiai »

Antradienio terminologija: feminizmas

Feminism is the radical notion that women are human beings. (Cheris Kramarae)
I myself have never been able to find out precisely what feminism is; I only know that people call me a feminist whenever I express sentiments that differentiate me from a doormat. (Rebecca West)
Feminism is hated because women are hated. Anti-feminism is a direct expression of misogyny; it is the political defense of women hating. (Andrea Dworkin)

Nėra ir neįmanoma užrašyti tikslios feminizmo sąvokos, kadangi feminizmas turi daug krypčių ir netgi prieštaringų nuomonių. Man priimtiniausias šis variantas, sulipdytas iš kelių:
feminizmas – visuomeninis judėjimas, siekiantis politinės, ekonominės ir socialinės lyčių lygybės.
Kaip ir bet kuriam kitam judėjimui, feminizmui nesvetimos blogybės: vos vos pasikapsčius, mainstream feminizme nesunku atrasti rasizmo, transfobijos, homofobijos, neapykantos motinoms ir vaikams ir t. t. Dėl tokių tendencijų feminizme atsirado įvairūs judėjimai, norintys atkreipti dėmesį ne tik į lyčių nelygybę. Pvz.,
transfeminizmas – feminizmas, kovojantis už visų moterų, įskaitant ir transmoteris, teises;
ekofeminizmas – feminizmo kryptis, siejanti ekologiją ir feminizmą; remiasi mintimis, kad gamtos ir moterų išnaudojimas yra neatsiejami;
womanizmas – juodaodžių moterų judėjimas, siekiantis moterų (ir juodaodžių moterų), o taip pat ir juodaodžių vyrų lygybės. Terminai „black feminism“ ir „womanism“ dažnai vartojami sinonimiškai, kadangi, nors ir nereiškia to paties, dažnai apima tas pačias sferas. Dėl rasizmo feminisčių gretose, kai kurios juodaodės moterys nenori priimti termino „feminizmas“.

O šitą sąvoką norėčiau atsispausdint didelėm raidėm ir pasikabint kur nors matomoj vietoj):

Feminism is a socialist, anti-family, political movement that encourages women to leave their husbands, kill their children, practice witchcraft, destroy capitalism and become lesbians. (Pat Robertson)

Post a comment

About

This page contains a single entry from the blog posted on November 2, 2010 8:09 PM.

The previous post in this blog was Apklausa heteroseksualams(-ėms).

The next post in this blog is Trečiadienio receptas - tiesiog ryžiai.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.35