« apie kiną | Main | Sekmadienio popietės demagogija, arba kas nutiko su VU? »

feminist-surfing

Per couchsurfing'ą atėjo tokia žinutė:

do you really still believe in Feminism? wasn't it a trick to rob women of family life and get them paying taxes also in male run freemasonic countries. post-feminism is on the way. and seeing as childless feminist societies have massive amounts of muslim immigrants whose culture is the antithesis of any status for women the end result of feminism in the west has been the destruction of countries and civil wars on the way .

Nors pirmoji tezė gana įdomi, bet antroji, iš kurios galima susidaryti įspūdį, kad feminizmą sugalvojo musulmonai tam, kad pasiektų world domination, tai, nu, 'cmon, juo labiau iš to išvesti pilietinių karų priežastį, yra kvaila, ir, kažkodėl į galvą tešauna šitai.

Dar kiek pasigilinant į pirmąją...

Jau pati esu kiek nudegus nagus, kai bandžiau patyrinėti vieną siaurą atvejį, ištraukus iš bendro konteksto. Fail. Labai puikiai parašė Nyčė, ką labai šauniai paskaičiau ir linktelėjau galva: "Gyvybė liaujasi būti gyva, kai ji supjaustoma į smulkiausias dalis. Ji darosi ligota ir kenčia, kai su ja atliekami istorinio skrodimo eksperimentai." Panašiai gaunasi ir su feminizmo ištraukimu bei išgryninimu iš bendros kultūros. Kai, berods, tris metus apie jį pasakoju Gyvojoj bibliotekoj, niekada neišeidavo nubrėžt tom idėjom kažkokių ribų; arba kaip amžinoji diskusija dėl anarcha-feminizmo: ar tai - feminizmas anarchizme, ar anarchizmas feminizme?

Taigi, kai feministinės idėjos, susiję su darbu, lygiu užmokesčiu ir pan. yra išraunamos lauk, lieka nuogos ir beprasmės/dviprasmės.

Pirmiausia ir svarbiausia, feministė/moteris siekianti lygių galimybių, nebūtinai yra nusiteikusi prieš kapitalistinę kultūrą, prieš valstybę ir prieš valdžią. Galiu garantuoti, jog mano mama, aktyvi profsąjungietė, pasisakanti prieš šeimos koncepciją ir abortų draudimų planus, išgirdusi, jog moterys buvo nuskriaustos ir jomis pasinaudota tam, kad valstybė susirinktų daugiau pinigų iš mokesčių, tik nusijuoktų, ir atsakytų - tai gerai, kad renka mokesčius. Ir, manau, ji taip atsakytų ne dėlto, kad ji kokia nesusipratusi moteris, o todėl, kad ji priklauso anai kultūrai, ja patenkinta ir jaučiasi save ten realizavusi. Juk požiūriai gali skirtis, ar ne?

Toliau apie tai, kad viską čia sugalvojo vyrai, kad pasinaudotų moterimis. Irgi nesu linkusi tuo patikėti, nes man atrodo, jog Lietuvos visuomenėje (na, tarkime, kad tokia egzistuoja ; ) aplink vyrus šiuo metu taip pat sukasi nemažai stereotipų ir jie įpareigoti vaidinti ne mažiau vaidmenų negul moterys, ir todėl patiria visokiausių parkių. Pabaigus rašto darbus, pažadu paskaityti Tereškiną. Trumpai tariant, jei tie pikti vyrai būtų sugalvoję tokį planą, negi nebūtų numatę, kad jis gali atsisukti... prieš juos?

"Išplėšti iš šeimyninio gyvenimo"? Pažįstu daug merginų ir moterų, bet nė vienos, kuriai būtų galima pritaikyti tokį palyginimą.


Antras teiginys, mano nuomone, yra tragiška antimusulmoniškų nuotaikų įtakota nesąmonė, tai per daug ir nekomentuosiu. Plius, paimti vakarietiško feminizmo klišę, mesti ją ant musulmoniškos kultūros ir stebėtis, kad nesutampa, yra nesąmonė nr. 2. Tikėtis, kad kitokio gyvenimo būdo žmonės perims tai, kas įprasta mums copy-paste, yra daugiau nei naivu. Įdomu, ar poligamiją palaikančios kultūros, irgi taip išsižioję stebisi, kodėl kokie lietuviai ar vokiečiai ar dar kas neturi poligaminių šeimų? O apie moters statusą musulmonų kultūroje labai gražiai papasakota straipsniuke.

Ai, čia dar, matyt, laikotarpio įtaka, nes panašus veikėjas, atsiuntęs man tą žinutę, prieš aštuoniasdešimt metų, matyt, siekiu dominuoti pasaulyje besidauginant apkaltintų žydus?


Ir, TAIP, i still believe in my kind of feminism, bet čia jau gal per daug pasakot ; )

Post a comment

(If you haven't left a comment here before, you may need to be approved by the site owner before your comment will appear. Until then, it won't appear on the entry. Thanks for waiting.)

About

This page contains a single entry from the blog posted on March 30, 2011 11:21 AM.

The previous post in this blog was apie kiną.

The next post in this blog is Sekmadienio popietės demagogija, arba kas nutiko su VU?.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.35