« nomeansno | Main | Said »

neoliberali kinijos liaudies respublika

naujosios kaimynkos dukra isivaikinta is Kinijos. Kalbejo apie uzterstus miestus ir tirsta smoga. Skaiciau neseniai labai idomu straipsni, China's Neoliberal Dynasty. Cia keli faktai istrige:
- nuo 1978 kasmetinis ekonomikos augimas 7.8%, didziausias ir ilgiausias pasaulio istorijoj
-antra pagal anglies dvideginio tarsa pasaulyje (pirma jav)
-70% ezeru ir upiu uzterstas, negeriamas vanduo
-su aplinka susijusios ligos suvalgo 10% bvp (200mlrd $), 300 tukstanciu mirciu per metus.
-150 milijonu persikele ar perkelti i miestus del ekon. pletros politikos, 20 mln vaiku paliktu be prieziuros
-moterys pasilike vienos su vaikais daznai neprepia visu darbu ir pasirenka savizudybe. Kinija pirma pagal moteru savizudybes, daznai pasirenkant pesticidu valgyma.
- Kinijos nelygybes Aukso amzius: zemdirbiai vidusitniskai uzdirba $317 per metus, gamyklu darbininkai $62-$100 per menesi, tuo pat metu Shanchajuj vyksta milionieriu muges, su prabangiais automibiliais, jachtom ir deimantais (vienas is kuriu vertas $25mln).
- 90% is 20 000 Kinijos milionieriu yra vienaip ar kitaip susije su komunistu partija.
- tuo pat metu Kinijoj kas penkias minutes prasideda protestas. 2004 metais kilo 74 000 incidentu. Nors dauguma protestu kyla is darbininku klases, dalis viduriniosios klases taip pat vis labiau reiskia nepasitenkinima: tarp 2005 ir 2006 40 000 studentu sukele riauses universitetuose.
- astunto desimtmecio pabaigoj prasideje neoliberalios reformos kaip ir jav reagonomics, zadejo 'leiskit pirma tapt vieniems turtingiems, kad kiti veliau irgi galetu tokiais tapt', arba R. Reagano 'trickle-down economics' sukele didziule nelygybe.
-darbo sauga praktiskai panaikinta, kad pritraukt investuotojus, pvz. sukele 136340 mirciu 2003 metais
-socializmas su kinietiskais bruozais ar hi-tech feudalizmas?
-interneto kontrole ir cenzura idrabina 30 tusktanciu zmoniu
-naujai ikurta People's Armed Police, su oficialia paskirtim kovai pries 'terorizma' is tikruju skirta numalsint bet koki maista ir neramumus, susijusius su valdzios ir verso interesais.

Taigi, idealus klimatas kapitalui, ideali 'ekonomine pletra', eilinis kapitalistinis stebuklas, tik kokia kaina? Neseniai ivykes karinis perversmas Tailande irgi panasiai reziumavo: demokratija ir ekonomine pletra ir globali konkurencija kartai yra sunki suderinti, del to stipri ranka kartais yra neisvengiama. Apei ministro pirmininko nusalinima vienas is opozicijos atstovu: "I'm delighted he's gone," he said. "It would have been great if he had resigned voluntarily, but apparently he was too stubborn. But at least it's better than an assassination."

About

This page contains a single entry from the blog posted on September 26, 2006 9:15 PM.

The previous post in this blog was nomeansno.

The next post in this blog is Said.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.35