« Atviras laiškas Vilniaus gatvių ir šaligatvių projektuotojams | Pirmas | img dump #irvel »

Gatvės muzikos diena

Pakankamai apie gatvės muzikos dieną galima pasižiūrėti balsas.lt straipsnyje. Taip pat galima pasižiūrėti nuotraukų iš mūsų Tilto gatvėje rengto grupių Braškių džemas, Lagamino turinys ir Žiurkės pasirodymo (beje, tai buvo grupės, kurių vienas ar keli nariai gyvena tame Tilto g name).

Tačiau aš noriu parašyti, kad mums nereikia gatvės muzikos dienos. Mums nereikia dienos, kai muziką ir laisvą saviraišką atsargiai išleidžiame iš narvelio ant trumpos grandinės, aprengę tvarkingu, mažiausiam bendram vardikliui suvokiamu rūbu žmonėms pasirodyti. Tai niekaip nekurs Vilniaus kaip kultūros sostinės, tai kurs Vilnių kaip mirusios kultūros muziejų, kur nuo visko atriboja saugus stiklas, turėsime tik kultūros atvaizdą, bet ne kultūrą.

Mums reikia ne gatvės muzikos DIENOS, bet gatvės muzikos GYVENIMO. Mums reikia miesto, kuriame galime kūrybiškai reikštis be leidimų, sutikimų, derinimų ir koordinavimo centro. Mums reikia miesto, kuriame brangų butą nusipirkusio turčiaus žmona negali užlenkti klubo ar kavinės. Mums reikia miesto, kuriame galima groti, dainuoti ar šokti gatvėje ne tada, kai leidžiama, o tada, kai norisi. O jei norit ramiai miegoti, tai parduokit savo brangų butą centre, nusipirkit namelį miesto pakrašty ir tegul kaimynų šuniuko ambryjimas saugo jūsų ramų miegą.

Kodėl aš čia spjaudausi?

* Nes 2007-04-06 prancūzų grupės PO BOX improvizuotą koncertą sereikiškių parko pakraštyje (nieko rimto, trys vaikinai su akustine gitara ir dūda) nutraukia policininkai, atskaitę paskaitą apie viešų susirinkimų laisves ir nelaisves. Ar žinote, kad susitikti su 10 draugų mieste turite turėti oficialų leidimą?
* Nes Stereo 45 ir SATTA klubus uždarinėja pavienės išprotėjusios bobos iš aplinkinių namų.
* Nes per Gatvės muzikos dieną lygiai 21:30 ant scenos užsigrūda mentas ir reikalauja nutraukti dainą, nes mol laikas baigėsi.
* Nes tą pačia Gatvės muzikos dieną šiektiek vėliau ateina mentas ir pisa žmonėms, GYVENANTIEMS tame kieme protą dėl triukšmo

Po tokių kultūros puoselėjimo mūsų mieste apraiškų aš imu tikėti vandalizmu, kaip paskutine tinkama kultūrinės saviraiškos forma.

Komentarai

astriai teisinga.

labas
aciu uz mintis. nemanau, kad reiktu lenkti lazda taip.
gatves muzikos gyvenimas negali prasideti is karto. pirma turi buti bent viena diena.
ir organizavimas yra tik tiek kad kuo maziau kas nors trukdytu tam gyvenimui tol, kol zmones nemoka jo toleruoti.
vandalizmas pagimdys tironija. nieko daugiau.
kuriantys dalykai yra tik konstruktyvus o ne destruktyvus. nebent nori sugriauti viska, kad statyti is naujo. bet tada reikia labai gerai zinoti savo busimu statybu plana, kitaip gali suzeisti nekaltus zmones.

geros jums dienos ir aciu, kad esate.
su pagarba
andrius

aš manau, kad kartais vandalizmas yra būtinas, bet ne kaip pirmas žingsnis, o kaip kažkas, pasiekta po truputį "keliant balsą". tai yra viena iš priemonių parodyti, kad jėgos struktūros ne viskas -- kad yra žmonių grupės, kurios kažko nori ir turi teisę to norėti ir siekti.

man to pavyzdys yra olandų išsikovotos "dviračių teisės". niekas jų ten jiems nepadovanojo -- irgi norėjo padaryti automobilių valstybę, bet žmonės išėjo į gatves, truputį parodė, kas tai yra minia, ir kažką išsikovojo.

valstybė yra tam tikra jėgos struktūra, ir ji supranta tik jėgos kalbą -- pradedant nuo jėgos išreikštos balsais rinkimuose, ir baigiant sudegintomis auto ir išdaužytais langais, ir maratu ;-)

Man tai tokia geriausia vandalizmo forma atrodytu spyris į šikną, o kad viskas gerai klostytus geriausia aukai panosėj litą numest, nes už kampą juk nepykstama. Tai šita diena galėtu būt tas litas.
Žinau kad visi galėtu, reikėtu ir pan tik proto pisimas, ir pats gročiau mielai betkada kai pasisėdėjmas koks mieste bet kad galiu tik su bėgio gabalu ir kuvalda, o toks ekspresyvusis džiazas priimtinas labai jau mažumai.
dėl pensininkų, turtyngų pindų ir kitos centro faunos trokštančios ramybės gaila tiesa, tokia ta šviežia demokratija. Čia aš gyvenu ir aplinka turi taikytis. Belieka mest litą.

micius + + + ! :) (apie muziejus/kultura diena/gyvenima - taip!)

andrius - - - ./ (si diena yra is anksto itraukta i visa kvailinimo struktura. ja yra tikslas daryt tik, jei *mes* norim apkvailint tas "isprotejusias bobas is aplinkiniu namu", mol "ze, tie gatviniai lyg is nesikandzioja, groja kazka lyg, va ir andrius mamontovas sako, kad gerai.."

pritariu visoms issakytoms mintims
ramybe - pilaiteje.

labai džiaugiuosi, kad šiam bloge muzikos diena bent jau sukėlė kažkokią reakciją, t.y. šitą straipsniuką ir komentarus. antraip nebūtumėt net susimąstę apie tokią dieną, o keturios išvardintos pasipiktinimo priežastys neturėtų atpirkimo ožio. bravo, brangieji! deja, tokios dienos nesurengė pankrokas, todėl ji "kvailinimo struktūra" apšaukta. bet man buvo pasiutiškai linksma ir ar būtų ten Mamontovas, ar Adamkus, aš vis viena tūsinčiausi, nes grojo ne jis, ir tik pagarba jam už tai, kad tokiam rizikingam reikalui savo vardo nebijojo aukoti.

cia ir dabar tokia svente yra naudinga.mazai lietuvoj svenciu,fiestu ir tt.daug kas nervina (galima -grokit,negalima -negrokit & stuff),bet all in all -cia gali but geros tendencijos pradzia.

milla: o pakomentuot teksta, o ne komentarus? ir esme, o ne du zodzius?

pankrokas surenge ir rengia ir rengs. jam nereikia isirasyt ir gaut leidima.

o del vardo aukojimo, tai net kazkaip nesupratau. rizikingas reikalas? nebijojo? ko jam bijoti su visais leidimais/pazymejimais/skirtom vietom ir mentais? geltonosios spaudos nebent.

ciuju, jau nepamatysi sio komentaro. o gaila, butu idomu, kad atsakytum.

vsio

Labai teisingas straipsnis. Mes ne tik turėtume džiaugtis VIENĄ DIENĄ metuose,bet turime džiaugtis kekvieną dieną ar savaitgalį,kada susirinkusi grupė galėtų mestelti koncertą ir taip pradėti populiarėti,bei kurti praktiškai mirusią Lietuvių kultūrą.


Apie žmonių norą apie tokias dienas girdėjau beveik visur, ir daug muzikantų ,su kuriais teko bendrauti tądien, sakė kažką panašaus: "Galėtų taip būti ir kiekvieną savaitgalį.."

Kažkas kalbėjo apie demokratiją - mes neturim demokratijos. Mūsų demokratija pardavinėja mūsų šalį ir mūsų kultūrą. Mes išgyvenom karus,padalijimus,priespaudą,okupaciją, bet mes galim mirti nuo kvailos valdžios.

Reiktų daryti ką nors. RInktis ir galvoti. Burtis į grupes po 30 žmonių ir daryti muzikinį vandalizmą. Organizuotą.

P.S. Strawberry Jam. Kažkur labai girdėta.
P.S.S. Jei kam kils idėjų praneškit ir man.

heh idomi diskusija uzviro. Is tiesu tai palaikyciau abi puses (jei taip galima sakyt), bet jei tai butu kiekviena savaitgali, nebebutu kazkas ir laikas nuo laiko pabostu ir pritrauktu vis maziau smalsuoliu (kaip dabar su koncais gyvam), bet on the other hand laukti metus irgi knisa. Tad? tad jei jau i viska ziuret po kolkas diskusiju plotmej, tai manau geriausias pavyzdys butu vasarine kritine mase (reguliarumo prasme). gal. reik mazu kompromisu dideliems dalykams. ir vel "gal" (nes tokio reikalo dar neesu isbandes, kad sakyciau "tikrai").