« dar vienas tikrų virų alus | Main

Smurtas prieš moteris: socialinių reklamų/projektų evoliucija

Balandžio 18 d. vykusiuose Nacionaliniuose lygybės ir įvairovės apdovanojimuose laurus už lyčių lygybę nuskynė projektas, kurį nepaprastai taikliai apibūdino Daiva Repečkaitė:

Spontaneous association after yesterday's gender equality award (by Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba) went to a group that picked out several conventionally attractive domestic violence survivors and photographed them in catwoman costumes against pink backgrounds.
http://www.theonion.com/article/women-now-empowered-by-everything-a-woman-does-1398

Daugumos mano draug(i)ų nuo pat fotosesijos paviešinimo neapleido jausmas, jog "kažkas čia labai ne taip", bet kas - įvardinti buvo sunkoka.
Man labiausiai kliuvo spalvos bei superherojės su kablais (pala, per kažkokį filmą su kablu išlupo akį, tai... gal... gal?), tik šiandien atkreipiau dėmesį į banalius užrašus ("Moteris ne daiktas" - ane? Tikrai? Negali būti! Net nebūčiau pagalvojusi!). Aišku, gal ir faina, kad tos moterys išdrįso sudalyvauti tokioje akcijoje (abejoju, ar labai lengva viešai kalbėti apie patiriamą/patirtą smurtą...), bet... kabliukų (cha!) daugiau nei pliusiukų.

Vienintelis, hm, teigiamas (?) dalykas tas, kad šita akcija visgi yra kažkokia (r)evoliucija socialinėse reklamose/akcijose, kuriose mėginama nagrinėti smurto prieš moteris temą. Kodėl? Galbūt ši galerija padės prisiminti šiokią tokią tų reklamų istoriją.

2010, nelaimingos namų šeimininkės:


2010, sumušta moteris:


2011, sumuštos moterys:


2012, šmaikštašikniai vyrukai, smurtas prieš moterį kaip vyriškumo atėmimas:


2013, save tildanti, akinanti, kurtinanti moteris ir kumštukai fone:


2014, sumušta moteris:


2015, jokios moters, tik suknelė:

Iš tos pačios akcijos (o gal ankstesnės, tuo pačiu pavadinimu, 2010 m.?), moterys be galvų, bet su suknelėm (puslapyje dar ir su tulpėm):

Šita akcija ("Suknelių istorijos") veikiausiai pati tragiškiausia.
Net leidau paprovokuoti socialinių tinklų gyventojų, paklaususi: "kas čia reklamuojama/apie ką šita nuotrauka". Štai kokių atsakymų sulaukiau:
- eskorto paslaugos
- suknelės
- pėdkelnės
- muilas
- manikiūras
- šaldytos daržovės
- siuvimo paslaugos
- svorio metimas
- kursai, kaip įtikti vyrui, kad jis tavęs nemestų
- kvepalai
- naktinukai

Beje, 2015-ųjų "Suknelių istorijų" akcijos partneriai buvo "Moterys kalba", kurių šiųmetinė fotosesija ir lėmė šio įrašo atsiradimą.

2015, sumušta moteris, kurią sumušė ne vyras, o šunsnukis, asilas ar kiaulė:

2016, sumoterintos superherojės:

Nori(m) nenori(m), bet... šiokia tokia evoliucija bei progresas (?) įvyko (bent jau tarp neo-feminisčių "Moterys kalba" būrelio)?

Post a comment

(If you haven't left a comment here before, you may need to be approved by the site owner before your comment will appear. Until then, it won't appear on the entry. Thanks for waiting.)

About

This page contains a single entry from the blog posted on April 19, 2016 9:51 PM.

The previous post in this blog was dar vienas tikrų virų alus.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.35