Paprastai žmonės nepuola stačia galvą į vegetarizmą, o pasidomi kaip subalansuoti mitybą, kad jokių medžiagų nepritrūktų. Deja dažniausiai visi žino geriau ir nevengia pavardinti maistinių medžiagų kurių jūsų organizmui gali trūkti jeigu esate vegetaras. Kai atsisakom mėsos, dažniausiai atsisakom vieno pagrindinių baltymų šaltinių. Reikia sugalvoti kuo ją pakeisti šioje srityje :)
Galite valgyti soją. Galite valgyti krūvas ryžių ir pupelių, kol suvalgysit reikalingą paros baltymų normą. O galit ir pasigaminti falafelių :) Siūlau jums savo falafelių variaciją.
Jie gaminami iš avinžirnių, kurie yra puikus baltymų šaltinis. Buvai labai maloniai nustebinta kad iš tokių neskanių daikčiukų galima pasigaminti tokį neįtikėtinai skanų patiekalą.
Jums reikės:
avinžirnių, svogūno, česnako skiltelių, prieskoninių žolelių (man skaniau su krapais, bet tradiciniai gaminami su petražolėmis), juodųjų pipirų, druskos, galima sugrūsti nedidelę krūvelę kuminų, kelių šaukštų miltų, aliejaus kepimui.
1. Maždaug stiklinę avinžirnių užpilame vandeniu nakčiai ar bent 8 valandoms. Jie ištinsta bent dvigubai. Tuomet vandenį nupilame. Paruošiame svogūną ir česnaką (maždaug 4 skilteles).
2. Malimo priemone sumalame visą šitą gėrį. Nebent labai norit pjaustyti svogūnus bei česnaką.
3-4. Pasūdom ir suberiam grūstų pipirų pagal skonį. Suberiam susmulkintus krapus. Visą košę sumaišom, įmetam kelis šaukšus miltų, kad masė pasidarytų vientisesnė. Šioje stadijoje taip pat sudedam grūstus kuminus.
5. Lipdom nedidukus paplotėlius. Jeigu kepate gruzdintuvėje, galite daryti rutuliukus, o ne paplotėlius. Kad ir kokios formos jie būtų, iš visų pusių turi būti lygūs (patirtis šneka, tie aštrūs kraštukai niekam nereikalingi...).
6. Kepam giliai aliejuje. Kepdami falafeliai tampa kieti ir gerokai rudi.
7. Apverčiam ir dar pakepam.
8. Ištraukiam, nusausinam riebalus. Patiekiam su salotomis ar kitu jums įprastu garnyru.
Aštuonių punktų foto receptas
Dažnai falafelius valgo su įvairiais padažais, ypač humusu, nors, humusas yra tie patys avinžirniai, tik kitaip pagaminti. Nors maniškiai dažniausiai keliauja į mėsainius, vietoje mėsos :)
Comments (11)
Nu joooo. Kai pasakiau, kad patiko kiaušinienės paprastumas, tai ir skėlei. Man visi receptai, kur gamybos etapų kiekis viršija 3 yra per sudėtingi :D
Nors atrodo tai skaniai...
Posted by Laisvo oro direktorė | October 25, 2010 9:20 PM
Posted on October 25, 2010 21:20
Na man skaudžiausia yra tas mirkymas... turiu iš vakaro susigalvot, kad rytoj bus falafeliai:D perdaug planavimo mano skoniui, o šiaip tai dažniau norėčiau jų valgyti :)
Posted by Šviesa | October 25, 2010 9:24 PM
Posted on October 25, 2010 21:24
Nusipirkau avinžirnių. Rezultatų neprognozuoju, bet tai būtų įdomų, jei tau pavyktų iš manęs moterį padaryti.
Posted by Laisvo oro direktorė | October 26, 2010 9:35 PM
Posted on October 26, 2010 21:35
:D jau šitas žinsnis tave padarė tikra didmotere! AŠ TIKIU TAVIM! Tu sugebėsi, tu juos įveiksi :)
Posted by Šviesa | October 26, 2010 10:54 PM
Posted on October 26, 2010 22:54
Ė, o aš visada galvojau, kad humusas yra žemės. Kas čia do daiktas? Ar čia iš gėlių darželio reikia pasikasti ir padažą iš jo pasigaminti?
Prisiminus mano nuotykius virtuvėje, greičiausiai baigis tuo, kad užmerktus falafelius atsiminsiu po kokios savaitės.
Posted by Laisvo oro direktorė | October 27, 2010 11:30 AM
Posted on October 27, 2010 11:30
:D avinžirnius?
Humusas irgi iš avinžirnių daromas, toks padažas. Būna jų parduotuvėse pirkti, bet pas mus nelabai populiaru :)
Posted by Šviesa | October 27, 2010 4:12 PM
Posted on October 27, 2010 16:12
Apžiūrėjau maximoj abi egzotinių produktų lentynas, nėr tokio daikto. Avinžirniai užmerkti, rytoj bandysiu savo jėgas.
Posted by Laisvo oro direktorė | October 28, 2010 7:00 PM
Posted on October 28, 2010 19:00
Tai jau spėju tuoj pradėsi :D laikysiu kumščius už tave.
Posted by Šviesa | October 29, 2010 4:34 PM
Posted on October 29, 2010 16:34
O jie tikrai kažkuo mėsos skonį primena. Visai gal nieko išėjo. Darysiu dar kartą kada nors.
Posted by Laisvo oro direktorė | October 30, 2010 10:49 AM
Posted on October 30, 2010 10:49
Humuso pas mus būna Vilniuj Mindaugo Maksimoj, ten šalia lydytų sūrių ir pan., drauge su tofu. Ne visada būna, bet pakankamai dažnai, kad retsykiais vertėtų užsukt...
Posted by groo | November 1, 2010 5:40 PM
Posted on November 1, 2010 17:40
nuostabaus skonio......su salotom , agurku, pomidoru.....reikia paragauti , tikrai verta pasigaminti , o darbo - vieni juokai , bet draugams tikrai patiks
Posted by jole | March 25, 2012 8:22 PM
Posted on March 25, 2012 20:22