« back on tracks | Main | kalėdinė eglutė, senis šaltis ir snieguolė »

shopping

Šiandien per pietus pagalvojau apie moterų ir vyrų potraukį apsipirkinėti. Man, pokolkas, niekas nepateikė (pats taip pat neiškojau) paaiškinimo, kodėl toks potraukis apskritai egzistuoja. Šiaip ar taip viskas prasidėjo nuo atlyginimo ir mokesčių. Juokaudamas paklausiau savo bendradarbio - ar kada nors yra išleidęs didelę sumą pinigų darbo vietoje ir per porą (keletą) minučių. Atsakimas manęs, kaip internauto, nenustebino. Ir vat tada pagalvojau - ar yra tokių žmonių kurie yra tokie patys manjakai apsipirkinėjant on-line, kaip ir in real.

Jeigu situacija dar labiau "sukibernetinti" (atsiprašau už tokį terminą), tai galima eiti apsipirkinėti ir su draugais(ėmis). Realumo dėlei galima pasijungti netgi web kameras, tačiau toks patyrimas tik atimtų "kibernėjimo" laipsnį.

Mąstant apie tokio apsipirkinėjimo privalumus:
- nereikia tampyti daug maišų bei dėžių (nemanau, kad sugebėtumėt kas nors pėsčiomis parsitempti namų kiną, maisto kelioms dienoms bei televizorių);
- daugybė čekių nebesimėtys piniginėje ir kišenėse (priėmus siuntinius reiktų tik pasirašyti);

Bet kokiu atveju žmogus turėtų būti ganėtinai giliai pasinėręs į IT (ir, žinoma, į apsipirkinėjimą). Nemanau, kad tai būtų galima pavadinti "dvigubo" malonumo patenkinimu, nes esminė apsipirkinėjimo sąvybė turėtų būti tapusi gyvenimo būdų. Nemanau, kad tai yra kiberpankiškumo dalis, nes tai prieštarauja "-pankiškumo" apibrėžimui.

Asmeniškai net nežinau kodėl man kilo tokia mintis, nes pats neesu bandęs internetinių parduotuvių džiaugsmo (išskyrus vieną [netikrą] kartą per cc# bangą) ir šiaip neesu apsipirkinėjimo fanatikas.

P.S. Mintis buvusi pasekoje: manau, kad kada nors atsiras "cyber-socio" (web2.0?) [probleminių] reiškinių tyrimas lygiai taip pat kaip ir realaus gayvenimo, nes problemos atsiradusios arba įgavusios elektroninį pavidalą turi kitokias pasekmių ir variacijų paletes (IMHO).

Comments

"Amazon.com had its best year ever this year, recording a peak of over 4 million sales in one day (December 11th)."

Lietuvoj internetinis apsipirkinėjimas manau dar labai retas... Vien dėl to, kad kreditinę kortelę mažai kas turi. Nors Visa Virtuon visiem prieinama... Kitas stabdis yra pristatymo kainos; arba neįmanomas pristatymas - norėčiau trijų devaisų, bet nei vieno jų amazon'as į Europą neveža :(

o as va ėmiau ir tariau sau, kad iki 25 metų (na kol man tiek sukaks) nieko nepirksiu. Nieko = tai ko noriu, bet ko nereikia. pvz rubai.
O dar man toks praeivis diedokas sake, kad viskas ko žmogui reikia, tai tik duobė..išmatavimų nepamenu, turbūt kiekvienam pagal ūgį.