« shopping | Main | Nauji metai? »

kalėdinė eglutė, senis šaltis ir snieguolė

Via cursed_feanor.

Iš karto atsiprašau už nekokybišką vertimą.

Puošnios kalėdinės eglutės, tapusios Naujųjų metų simboliu.
Keltai eglę laikė aprūpintoja miško dvasios, reikalavusios kruvinų aukų - žmogaus ir gyvūnų organų, kuriuos keltai reguliariai kabindavo ant šio medžio šakų. Kai sutvirtėjusi krikščionių bažnyčia uždraudė kruvinas aukas, Europos tautos visus organus ir žarnas pakeitė mediniais kamuoliais bei medžiaginėmis arba popierinėmis girliandomis. Ir štai ji - puošni - dabar pas mus stovi per šventes.

Senis Šaltis
Kas liečia Senį Šaltį ir jo vakarietišką atitikmenį Santa Klausą, tai jie kilo iš piktosios keltų dievybės, Didžiojo Šiaurės Senio, ledinio šalčio ir pūgos valdovo. Jis taip pat vaikščiojo po namus su dideliu maišu, dovanų nedalino, bet rinko aukas, kurios buvo neatiduotos per visus metus. Tiesa, tokio "Senio Šalčio" apsilankymas nereikšdavo nieko gero, nes po jo apsilankymo, namie likdavo tik apledėję lavonai.

Snieguolė
Tam kad apgintų kaimą nuo tokio žiauraus apsilankymo, druidai, baisiajai dievybei, atnešdavo "kolektyvinę" auką - nuogai nurengdavo ir prie stulpo pririšdavo jauną merginą. Būtent jos apledėjęs ir šerkšnu pasidengęs kūnas simbolizuoja linksmąją Snieguolę, kuri visados lydėdavo Senį Šaltį.

Comments

Christmas will never be the same...

o as kazkur skaiciau, kad kaledu seneli "pamate" laplandijos vietiniai, apsivalge grybuku :)

ne grybuku, o pagėrę elnių šlapimo, kuris buvo prisotintas tų grybukų. Mat elniai juos valgo.