Apie

Kolektyvinė mokslo, technologijos bei socio naujienų kaupimo vieta ir smagumai pertraukoms.
Kon[tra]cepcijos nera.

Skyriai

 

December 4, 2007

Politika: Mirtinas badas Ukrainoje

1930-1933 Metais Sovietų Sąjungoje vykstant kolektyvizacijai, Ukrainoje buvo ypač griežtai renkamas derlius. Apskaičiuota, kad dėl maisto trukumo per šį laikotarpį mirė arba negimė apie 4,5 mln. žmonių.

Nepaisant to, kad 1932-1933 metais badavo ne maža dalis Sovietų Sąjungos (grūdais buvo atsiskaitoma už skolas užsienio valstybėms), spėjama kad derlingoje Ukrainoje tokios sąlygos buvo sudaromos siekiant numalšinti nacionalistines nuotaikas.

Šiuo metu, bado faktas yra naudojamas politiniams tikslams pasiekti. Remiantis klaidingais faktais teigiama, kad mirusių skaičius gali siekti keliasdešimt milijonų.

Trumpai paanalizavus skaičius galima pamatyti, kad jei 1897 metais šiuolaikinę Ukrainą sudarančiose Rusijos Gubernijose ir Astrijos-Vengrijos imperijoje ukrainiečių populiacija apskaičiuota esti 23 mln, tai pagal 1926 apklausos duomenis jų buvo jau apie 31 mln. (~35% prieaugis), o 1979 metais - 42 mln. Aiškiai matyti, kad prieaugis žymiai sumažėjo. Viena šiuo reiškinio priežastis galėjo būti noras prisijungti prie vyraujančios nacijos (dalis ukrainiečių galėjo sakyti esą rusai), emigracija, o taip pat žymus gyventojų sumažėjimas per Mirtino Bado periodą. Turint omeny, kad anksčiau minėtas, 4,5 mln. mirusių ar ne gimusių skaičius yra apskaičiuotas žmogaus dirbusio Sovietų Sąjungai, šis skaičius gali ir neatitikti realybes, t.y. gali būti didesnis.

Šiuo metu, bandoma pripažinti Mirtiną Badą (укр. Голодо-Мор) ukrainiečių tautos genocidu. Lapkričio 24-25 dieną Kieve vyksta oficialūs renginiai skirti Mirtinam Badui atminti.

Beje, Lietuvos Seimas yra priėmęs deklaraciją apie šių įvykių pripažinimą genocidu.

« Stuff for your home | pirmas puslapis | kiek kioskų vilniuje? »