December 07, 2005

fahrenheit 451

[book]
nedidelies apimties pasakojimas apie pasauli, kuriame gaisrininkai negesina gaisru, o pradedu juos. jie degina knygas. kad visi butu laimingi, budami aviu banda su supermarketu, masina ir televizorium.
nors ideja ir labiau isrutuliuota nei 1984, bet pastarieji spyre daug labiau. galbut cia kalta eileskumo tvarka. nezinau.
patikrinsiu tai, kai i mano rankas pateks kiti distopijos darbai: "Miegantysis prabunda", "Naujas nuostabus pasaulis", "Mes". anyone?

[movie]
siandien [treciadieni] 18.30 VU filosofijos fakultete, auditorijoj 302

Posted by xdirtx at December 7, 2005 01:32 AM
Comments

'brave new world' aš arba turiu, arba man tuoj atiduos.

Posted by: ve at December 7, 2005 08:14 AM

"mes" rusų k. aš turiu pasiskolinus. man atrodo.

Posted by: opit at December 7, 2005 12:22 PM

o kur sita filmuka butu galima perziuret?

Posted by: stulpai at December 7, 2005 12:31 PM

ve, opit - aciu!
turesiu omeny

stulpai - praleidai jau. pats neturiu, bet manau imanoma gaut jei labai labai rupi.

o siaip pasiziurejus vel iskylo klausimas – tai kas turi but is pradziu, knyga ar filmas? aisku, kad knyga, nes veikia vaizduote tada ir viska pats susikuri, o kai buna filmas-knyga negali atsikratyti ivaizdziu idiegtu pries tai filmo. taip man buvo su fight club. skaitydamas knyga maciau brad‘o pitt‘o ir nortono snukius.
bet tai veikia ir atvirksciai – ziuredamas Fahrenheit 451 negalejau atsikratyti pastovaus lyginimo su knyga. kad ir kaip bandyciau atsipalaiduoti, bet tam tikros scenos (kuriu nebuvo knygoj), ar scenos, kuriu neliko filme, o daugiausia scenos, kurias isivaizdavau visiskai kitaip, nei jas pavaizdavo rezisierius, jos visos vis ismusdavo is nusiteikimo naivumo, ziurint si naivu filma. dramos ir idejos akcentai buvo sudeti ne ten, kur buciau padejes juos as, ar kur tikejausi juos isvysti siame filme (nors kelis is tikruju isvydau – nuslifuoti teatraliskai geri dialogai, neiprastos formos, specialiuju tarnybu fetishas, etc.). siaip all in all, knyga sukure galvoj daug niuresni ir tikroviskesni vaizda, nei filmas, kuris pasirode per “minkstas“ (galbut cia jau dabartinio “zostkumo” suvokimo rezultatas – po visu vaiku-nutrauktom-kojom ir staigiai mirguliuojanciais vaizdais moore’o ir kt. dokumentikos, nekalbant apie kraujo vonias mainstreem filmuose, kurios, aciu meilei, pradejo mazeti recently, vis dazniau prisimenant apie sena iskrypeli froida), dar kalbant apie filma, pasirode, kad jis truffau yra nedadarytas kubrick‘as, ir jo kalbos apie rezisieriu esant svarbiausia ir atmetancias scenaristu ir kt. svarbuma, si karta skamba ne kaip pergales zodis, bet pasiteisinimo nota. ideja kad “nerealu kina (mena) galima padaryti is praktiskai bet kurio sudo” yra suknistai teisinga, taciau tai, kad “is praktiskai bet kurio sudo galima padaryti kita suda” yra ne maziau teisingesne. kazkiek taikytina filmui, o ypac siuolaikiniam menui. 6/10 – tai maksimum, kad jis gali is manes ispesti, nors jis, aisku, nieko ir nepesia. kita vertus uz scena, kur gaisrininkas sako “so we burn all sorts of books!”, laikydamas rankoj Mein Kampf, ar Salvadaro Dali darbu parodele, besiverciant degancios knygos puslapiams, ar skrajojancius robokopus – respektas! :)

Posted by: xdirtx at December 8, 2005 04:54 PM

"brave new world" oldoso haksly turiu rusu k. knyga.oldos isvis rulina -"kontrapunkt","4erez mnogo let"..

Posted by: xgermx at December 9, 2005 11:15 PM

gut. zinosime.
ir po sesijos kreipsimes ;)

Posted by: xdirtx at December 10, 2005 04:31 PM
Post a comment









Remember personal info?