Main

April 26, 2005

midi prezentacijos

Midi progą, vietoje to, kad vesti pratybas, nuėjau paklausyti Maksimo ir Domo prezentacijų. Pirma buvo maksimo - "Informacinis grupių darbas". Kalbos santrumpa galėtų būti tokia:
1. kartais grupėje dirbti "gerai"
2. reikia įrankio, kuris padėtų atlikti "grupinį" internete.
3. Wiki galėtu būti tuo įrankiu.

Pristatyme trūko pavyzdžių, kaip gi iš tikro atrodo tas Wiki ir į ką jis panašus? Kaip su juo dirbti? Kuo wiki geriau/blogiau už CMS'ą su registruotais vartotojais? Manau tie, kas niekada nesusidūrė su Wiki, gavo labai jau miglotą supratimą. Grupinio darbo privalumu paminėta: "generuojama daugiau turinio". Tai nėra privalumas. Wiki, CMS ir visos kitos informacijos valdymo sistemos kuriamos kaip tik tam, kad suvaldyti turinio augimą. Geriau mažiau - nei daug nekokybiško. Wikipedijos bendruomenė ir yra tas filtras, kuris padeda augant kiekybei palaikyti turinio kokybę.

Antras kalbėjo Domas apie Wikipediją. Manau kiekybinio Wikipedijos augimo akcentavimas gali buti tik reklaminiu triuku:) (kiek suprantu "stubai" nėra skaičiuojami kaip straipsniai?) Mane labiau domintų, kiek vidutiniškai redagavimų (atmetant pakeitimų atstatymus) patyria vienas Wikipedijos puslapis. Tai gal kiek labiau atspindėtų kokybinį augimą.

Domui, kalbant apie tai, kad Wikipedijoje gali rasti informacijos praktiškai apie viską, nugirdau kaip šalimais sėdėję studentai diskutavo:
A: "Tai čia tas pats kaip googlas"
B: "Nu jo... tik googlo redaguoti negalima..."
Pradžioje mane tai kiek prajuokino:) Bet čia galima truputi paspekuliuoti... Tarkime jei 90tų pradžioje visi web serverių
ir naršyklių gamintojai būtų defaultiškai leidę atlikinėti HTTP PUT visiems resursams. Įdomu į ką tada būtų panašus šiandieninis webas? Gal dabar mums būtų sunkiai suvokiama, kaip taip negalima atredaguoti google rasto puslapio? juk tai kvaila?:) 0 bendrai, tai ši prezentacija buvo visai faina:) Nors kaip ir Maksimas, Domas pamiršo pasigaminti skaidrę su užrašu "Klausimai?".

Po Domo kalbėjo dar vienas vyrukas - apie webinį uždavinyną. Akis draskė klaidos skaidrėse. Nepamirškite prieš rodant skaidres auditorijai, parodyti jas spellchecker'iui, mamai, draugei, kambariokui ir katei. Kuo daugiau akių jas pamatys tuo daugiau šansų, kad dėl to paskui neteks raudonuoti. Ir juk tiek kalbėjote apie tai, kaip Wiki padeda sugaudyti klaidas? Tai kodėl skaidrių nerašėte Wiki pagalba? Grįžtant prie temos, galiu pasiūlyti daryti ne "Pranešimų laiškais sistemą", o tam naudoti RSS feed'us.

Visiems ačiū už prezentacijas.

O čia keltas nuotraukų. (bloge palikinėti klaidas irgi blogai. keltas, atsiprašau.)

November 5, 2004

tik ne atviras!

Duosiu jums tokį patarimą. Su klientu bendraujant niekad nesakykit, kad projektui naudosit "atviro kodo" programinę įrangą:) Geriau arba išvis nesakyti, ar nors panaudoti tinkamesnius žodžius, kaip "nekomercinę" ar "nemokamą". Nes va prasitariau, kad naudosime "atviro kodo" duomenų bazių valdymo sistemą, o klientas:
"tai reiškia... nesaugia...". (ir ka? tada tenka aiškinti, kad jis nelabai supranta ką kalba, o juk klientas turi būti visada teisus:) Nors šiaip aišku geriausia, kad su klientais bendrautu ne tech žmonės, o tam paruošti kvalifikuoti vadybininkai:)

October 18, 2004

hardware

Nenaudojamo hardwaro kiekis pastoviai auga. Nutariau iš jo surinkti bent kažką gražaus. Nekenčiu Tower tipo keisų - ant tokio negali padėti monitoriaus, negali jo pakišti po spinta ar po lova, nepatogu keisti dalis ir šiaip nuo jų pykina. Todėl susiradau kažkada už 70 litų pirktą HP 486SX-33 desktopą. Susiradau padoriausią pentiuminę plokštę ir 166Mhz MMX procesorių. Išskobiau desktopą, kad iš jo liko tik metalo gabalas. Mano atveju pagrindiniai balto ir spalvoto hardwaro skirtumai buvo motina ir maitblokis. Todėl teko padirbėti gražtu, plaktuku, replėmis ir metalo pjūkleliu, kad sutalpinti spalvotas dalis į šitą keisą. Sugrūdau šusnelį įvairaus ramo. Ir ka gi, gavau nuostabų kompiuterį kuris papuoš ne tik ofisą, bet ir virtuvę, rūsį ar tualetą.

Duomenys:
Pentium 166MMX
RAM 114MB
VIDEO ATI 4MB
HDD 1,28GB
CD-ROM 4x
Network
USB

Ir svarbiausia 3D ekranas!

June 22, 2004

idėjos

Geros idėjos į galvą dažnai ateina netikėčiausiu ar netinkamiausiu metu. Jeigu jas iš karto neužsirašyti - tai vargu ar vėliau jas prisiminsite. Jeigu ir jums taip nutinka, tai pasivartykite straipsnį apie įdėjų užrašymo būdus. Išbandžiau nemažai įvairių "Mind Mapping" (ir panašių į tokias) programų ir priėjau išvados, kad nei viena jų man negali pakeisti popieriaus lapo ir tušinuko. Manau artimiausia popieriaus lapui kompiuterio programinė įranga yra Wiki. Tačiau ne visada mintis išeina išreikšti tekstu. Dažnai norisi nusipaišyti ir kokį nors skečą. Taigi ir toliau lieku apsikrovęs popieriais...

ps. vaikai visada turi gerų idėjų.

May 27, 2004

komentarai ir popierius

Šiandien varčiau popierinį Lietuvos Rytą ir vieną akimirką pagavau save beieškantį staipsnio apačioje linko vedančio į jo komentarus. Nauja liga. Tačiau pastaruoju metu jau nepagaunu savęs ieškančio "undo" kai braižau ką nors ant popieriaus. Šiaip popierius valdo, labai paprastas ir aiškus vartotojo interfeisas (o kai pripranti tai net ir funkcinių apribojimų nepastebi).

May 11, 2004

šriftas "Palemonas"

Gavau naują originalų lietuvišką šriftą "Palemonas". Tai dar nebaigtas šriftas, bet eksperimentinė versija. Kompiuterio ekrane jo išvaizda leidžia norėti daugiau. Tačiau atspausdinus ant popieriaus atrodo labai gerai (t.y. geriau nei Times New Roman).

Šriftą jau galite atsisiųsti iš oficialaus šaltinio.

May 4, 2004

What Happens To Your Data When You Die?

/.'te užduotas šis klausimas. Kad jums nereikėtų visko skaityti pateikiu apibendrintą atsakymą:

1. Please encrypt your pr0n
2. When you pass on, the only person who probably cares about your data will be dead
3. Geek keeps all his important data on punch cards
4. Much of the data that you consider to unimportant now might become priceless after you're gone...
5. Your data should be treated like what your mom said about underwear. She always said you better have a clean set just in case you get hit by a bus and have to go to the hospital;
6. If you are really good you can write the program to simulate your daily digital life.

April 23, 2004

KDE 3.2

Susidėjau šiandien KDE3.2, vaizdelis pastebimai pagerėjo ir pagreitėjo. Konqueror tapo panašus į normalią naršyklę ir jį beveik jau galima naudoti nesikeikiant. Tik "Tab Browsing" by default yra visiškai nevykęs. "Tab Browsing" settinguose, varnelėmis pažymėjus "Open links in new tab instead of in new window" ir "Open new tabs in the background" jis tampa panašus į Firefox (galima smagiai klikinti vidurinį pelės klavišą:). Tikėjausi, kad jau veiks mano naudojamas bloglines.com su Konqueror, dėja... tam dar teks naudoti Firefox. Galvojau dar įsidėti GIMP2, bet dependencies listas mane atbaidė:

Continue reading "KDE 3.2" »

March 23, 2004

senas anekdotas

Slashdot'e nugirdau seną visiem gerai žinomą anekdotą apie informatiką ir oro balioną, tik tokia pabaiga man nebuvo girdėta.

Continue reading "senas anekdotas" »