Main

November 1, 2005

Firefox, SVG ir orientacinis sportas

Kadangi mano naujausias hobis yra orientacinis sportas, tai pabandžiau jį apjungti su kiek senesniu savo hobiu - programavimu. Taigi nutariau parašyti nedidelę webinę aplikaciją, kuri leistų ant žemėlapių braižyti trasas, bei piešti savo prabėgimo maršrutą. Artimiausiu metu turbūt nelabai rasiu laiko prisėsti prie šito projekto, tai bent jau pasidalinsiu su jumis pirmais pasiekimais. Praktiškai visai grafikai naudojamas SVG. Pradžioje dar galvojau pasinaudoti XBL, tačiau truputi su juo pažaidęs nutariau, kad XML ir javascript'o sumaišymas viename faile yra blogis. Taigi apsiribojau vienu javascript'u. Kolkas funkcionalus tik trasų braižymas. Galimybės išsaugoti darbą nėrą, nes "valymo priemonės" dar nepajungtos.

Tam, kad išmėginti programėlę jums prireiks Firefox'o. Rekomenduoju naudoti šiuo metu naujausią: 1.5 Beta 2. Šioje betoje, vietoje GDI+, SVG grafikai pradėjas naudoti Cairo (2D grafinė biblioteka) ir kai kurių elementų renderinimas kiek pasikeitė. Na, o tiems, kurie nežada naudoti Firefox įdedu keletą screenshotų.

Pirmyn: Orientacinio sporto trasų braižyklė

map1.jpg
trasos pavyzdys

map2.png
pertampyta trasa (be žemėlapio)

Tam, kad rodyti/paslėpti žemėlapį, spustelkite: off.jpg

ar ne laikas atnaujinti naršyklių karus?

Ar web'inė aplikacija turi veikti ant visų populiariųjų naršyklių? Sau į šį klausimą aš jau atsakiau. Daug geriau kai kažkas neveikia, nei veikia - bet kreivai. Ir daug geriau, kai vartotojas iš anksto sužino, kad su jo naudojama naršykle web aplikacija neveiks. Galima pagalvoti, kad aš pasiilgau tų laikų kai praktiškai kiekviename tinklalapyje būdavo rašoma "best viewed in Netscape/IE 4.x or higher". Tikrai nepasiilgau ir manau, kad tie laikai jau praeityje. Tačiau nereikia painioti dokumentų (web tinklalapių) su web aplikacijomis. Daugelis populiariųjų naršyklių dabar laikosi standartų (HTML, CSS) ir sugeba web dokumentus atvaizduoti praktiškai identiškai. Tačiau praeis dar ne vieneri metai, kol tą patį bus galima pasakyti apie web aplikacijas. Taigi manau dabar atėjo tokia interneto vystimosi fazė, kai pamatyti "works only in MyBrowser" bus kasdienybė ir tai tik skatins tolesnį progresą. Nepaslaptis, kad mano atvėju MyBrowser, tai - Firefox. Paaiškinimui kodėl pasinaudosiu Stefano Mazzocchi žodžiais:

Yeah yeah, sure, IE is long to be gone, and so is Microsoft, but it's not just the Mozilla Foundation and radical web standard activists pushing for Firefox anymore, it's already in the radar of too many web sites, forcing IE to compete. And competition is good, especially when there are players like Yahoo, Google, Amazon and eBay that will not just stay at the window on the battle for the new web-service-powered 'man in the middle'. *

* Piggy Bank, Cocoon and the Future of the Web

June 16, 2005

labai gudrios nuorodos

Negaliu suprasti tų, kurie matyt labai gudrūs ir daro tokias nuorodas į nuotraukas:

javascript:NewWindow('images/egipto-indenai.jpg','ZoomIn','520','395','no');

Ar čia pas mane vieną (toks nesveikas) įprotis nuotraukų galerijose clikinti middle-button'ą ir tada jau tab'uose peržiūrėti atskiras nuotraukas?

November 1, 2004

iš kur tos akys?

/. rašo apie mokslininkų atradimą, kad žinduolių akių, šviesai jautrios ląstelės, išsivystė iš šviesai jautrių smegenų ląstelių. Įdomu tai, kad žmogaus akis, buvo vienas iš kreationizmo argumentų teigiant, kad toks sudėtingas organas negalėjo atsirasti be aukštesnių jegų pagalbos.

Keletas citatų iš /. komentarų:
After all, God did create Adam from the Earth. God is the master of code-reuse!

"In the land of the blind, the one-eyed man is king."

It's kind of like science proving that God is not real. The effort is meant to fail because science cannot deal with God because it isn't designed to.

What is this "Creationism" program? And will it run on Linux?

August 30, 2004

gmail pašto dežutės jums

Turiu keturis pakvietimus 1GB gmail'o pašto dežutėms. Atiduosiu juos pirmiems keturiems komentare palikusiems savo email'ą.

August 6, 2004

kartografija

foolsmap_thumb.gif
Dvi nuorodos į nelabai tikslius bet įdomius žemėlapius:

1. Kvailių pasaulio žemėlapis

2. Senovinių žemėlapių kolekcija

May 27, 2004

motociklu po Černobylį?

Seniau ve rašė apie mergiotę kuri viena važinėjo motociklu po Černobylį ir pyškino fotoaparatu kur papuola. Tačiau naujais duomenimis nemaža šios istorojos dalis yra tik jos prasimanymai.

May 20, 2004

looking ahead

Straipsnis apie tai link ko juda web'as, kokia įtaka jam padarys šiuolaikiniai weblog'ai, ateities interneto panaudojimo scenarijai. Viskas labai panašu į Tim Berners-Lee išsakytas mintis apie Semantic Web'ą. Labiausiai sutinku dėl to, kad svarbiausia yra naudojimosi paprastumas. Dėl to manau Turinio valdymo sistemos (CMS) ir nepasiekė savo užsibrėžtų tikslų, o vietoje jų vis dažniau naudojami kur kas paprastesni įrankiai kaip Wiki ar Bloginimo softas. Na Lietuvoje kolkas dar interneto svetainių kūrimu užsiimančios įmonės bruka savo turinio valdymo sistemas taip bandydamos prisirišti klientus prie savęs ir pasidaryti pinigo (na gal ir ne tik Lietuvoje:). Jūs neturite TVS? Jūsų konkurentai jau turi! (ypač juokingai tai atrodo kai klientui reikėjo tik vizitinės kortelės internete su adresu ir telefonu)

April 28, 2004

“Clear location bar” vs Paksas

Ankstesniame laiške apie "clear location bar" mygtuką, daviau nelabai gerą pavyzdį, kodėl jis reikalingas ir svarbus. Taigi pabandysiu dabar paaiškinti.

Naršyklė turi būti maksimaliai patogi ir aiški naudotis visiškai žaliam vartotojui. Tokiam paprastam vartotojui ji ir yra "Internetas". Tokie paprasti vartotojai yra didžioji Lietuvos rinkėjų dalis. Dabar informaciją jie gaudavo iš susitikimų su Paksu, tačiau nenuginčijamai geriausias informacijos šaltinis yra Internetas.
Kaip toksai paprastas žmogus supranta kompiuterio įvedimo įrenginius?

Klaviatūra skirta – rinkti tekstui.
Pelė skirta – klikinimui (negi neturite spam’o filtruose įsivedę "click it"?).

Viskas. Ir to turėtų pilnai užtekti, kad pradėti naudotis Internetu – pradėti gauti naujas žinias. Visa kita: klaviatūros shortcut’ai, drag&drop, double-click, right-click – paprastam žmogui yra "black magic". Netgi klavišas "delete" jam yra svetimas, jis bijo kažka ištrynti (sugadinti).
Dabar pateikiu paprastą gyvenimišką pavyzdį:

Gilioje provincijoje gyvenantis jūsų brolio draugo Petras1, laikraštyje "Paprasto žmogaus patarėjas" užtinką interneto nuorodą http://www.kodėlpaksasblogai.lt. Ši nuoroda jį sudominą, jis ją nusirašo ant popieriaus ir eina į artimiausią biblioteką, kur jau yra Internetas (apie tai skelbia aukščiau minėtas laikraštis). Bibliotekoje jį pasodina prie "Interneto". Petras nedrąsiai nuspaudžia keletą klavišų. Ir štai ką mato:

labaiblogai.jpg

Truputi išsigandęs jis kviečia pagalbos - šviesuomenės žiburį, bibliotekininkę Mariją Zoofiljevną. Ši taip pat pamato aukščiau pateiktą "Interneto vaizdą", ir pasiunčia Petrą ant tryjų raidžių. Kelyje žinioms gauti tiek toli nuėjas Petras nepasiduoda, skambina jums ir klausia ką daryti? Ir jūs jam atsakote:

1. Pelės pagalba užvesk rodyklę ant žalio paveikslėlio su kryželiu ir spustelk.
2. Klaviatūroje nuspausk raides atitinkančias tas, kurios yra tavo nusirašytoje nuorodoje.
3. Spustelk kreivą klavišą.

Ir ką mato Petras?

paksasblogai.jpg

Ko pasekoje sekančiuose Prezidento rinkimuose Petras jau žino ko reikia Lietuvai ir jam:

paksasVStaksas.jpg

12003 metų Prezidento rinkimuose balsavo už kandidatą Rolandą Paksą.

April 27, 2004

Mozilla Firefox add-on

clear_location_bar.jpg Konqueror naršyklė turi tokį mygtuką "clear location bar" ir prie jo labai lengva priprasti (kas man ir nutiko). Nemačiau, kad kitos naršyklės jį iškart turėtų, o gaila... Tačiau visoms Mozilloms yra add-onas, kuris suteikią šią būtinybę maloniam naršymui:) Dabar man jo dar trūksta google:)

April 14, 2004

robotai Japonijoje

aibo-fetish-s.jpg

japonų foot fetish žvaigždė traiško robotą aibo
Robotų integravimas į visuomenę Japonijoje tikrai toli pažengė. Čia Europa smarkiai atsilieka:)

April 12, 2004

deviantart

Retkarčiais (dažniausiai netyčiom:) užeinu į kokio nors deviantart mianininko tinklalapį ir visad stebiuosi lankytojų paliekamais komentarais. Keletas jų:
"Thanks for the comment"
"heh thanks for the kompliments"
"Thank you for the kind words "
"thanks for the fav"
"Thank you for watching"
Baisu... Joks save gerbiantis lietuvis niekad nepaliks tokio komentaro. Kaip galima dėkoti už kokitais komentarą ar sušiktus komplimentus?:) Na bent art.scenoje tokių cūdų niekad nemačiau:) Tačiau galima ten aptikti ir artimesnių lietuvio širdžiai komentarų:
"Never comment my works again you darn fool. I can bear criticism, but shit isn't criticism. And I can not imagine that this comment was suitable."

April 10, 2004

Gurus v. Bloggers

Visų gerbiami dizaino ir usability guru iš kurių knygų ir straipsnių mes mokomės, dažniausiai patys neranda laiko apsikuopti ir "tinkamai" susitvarkyti savo web pašiurių. Ką ir pademonstravo pirmas Gurus v. Bloggers susišaudymas:)

March 31, 2004

ltv tutorialas (arba kaip pasirinkti gerą domainą)

Karts nuo karto prireikia aplankyti Lietuvos televizijos tinklalapį, tačiau man tai nevisada gerai sekasi. Taigi nutariau parašyti trumpą tutorialą:

1. bandome www.ltv.lt
rezultatas: leidžia norėti daugiau
2. bandome www.lrtv.lt
rezultatas: leidžia norėti daugiau
3. einame į www.google.lt ir parašome užklausą: "lietuvos televizija"
rezultatas: Bingo! www.lrt.lt