« Ta prasme, ką? Pt. 2 | Main | katės ir schemos »

MAYDAY for May Day

Perskaičiau ir nepatikėjau.

Apklausų duomenimis, maždaug 80 proc. gyventojų Lietuvoje laiko save katalikais, kuriems viena didžiausių ir svarbiausių švenčių metuose - Šv. Kūčios. Iš šventinių dienų sąrašo išbraukus Gegužės 1 dieną ir įtraukus gruodžio 24 dieną... kąą?..

OK, žiūrom toliau. Nuostabus I. Degutienės argumentas, kodėl ji pritarianti tokioms pataisoms: "Kadangi pati esu moteris" : ))))

Kas man buvo keisčiausia, jog šitokią pataisą iniciavo socialdemokratai. Hm.

Ir galiausiai, žaidimai su istorija:

Pasak parlamento vadovės, sprendimas dirbti ar nedirbti Kūčių dieną turėtų būti paliktas ne darbdavio ir darbuotojo susitarimui, o reglamentuotas įstatymu, kaip tai buvo padaręs tuometis Seimas 1924-aisiais.
"Tai (Kūčių paskelbimas nedarbo diena - ELTA) būtų ir savotiškas grįžimas prie mūsų senos istorijos išlaikant visas tradicijas."

Niu ir ką jūs matote tokio žavingo mūsų senoje istorijoje?..

Įdomu, kad kompromiso ieškoma renkantis tarp šių dviejų visiškai skirtingų švenčių. Gegužės pirmosios - Tarptautinės darbo žmonių dienos - ir kaKalikiškų kūčių. Ok, jei žaidžiam procentais, kiek iš mūsų nupušusios valstybėlės gyventojų yra praktikuojantys kaKalikai (PaKalikai?), ir kiek yra dirbę, dirbantys ar bedarbiai? Bet kuriuo atveju, žaidimas demokratija a la daugumos faktoriumi <įdėkite norimą necenzūrinį veiksmažodį>.

Kitas dalykas apie "grįžimą prie mūsų senos istorijos" - tarpukariu Gegužės pirmosios šventimas buvo nuolatos varžomas, ypač dėl to, kad jį inicijuodavo kairieji ir kairiosios profsąjungos. Vadovaujantis karo padėtimi, buvo draudžiami kairiųjų profsąjungų renginiai skirti gegužės pirmajai, tačiau katalikiškų profsąjungų renginiai vyko nevaržomi. Prie Untanėlio viskas buvo dar liūdniau, gegužės pirmoji uždrausta.
Aišku, dažnai yra priklijuojami prie šios šventės komunistai. Nieko keisto, kai visa ideologija sukosi apie darbą. Tačiau to meto Lietuvoje komunistai buvo nyki mažuma, ir netgi turėjo taktiką prisiimti nekomunistinės kairės veiklos nuopelnus sau. Tarybinis laikotarpis irgi prastas pavyzdys, nes gegužės pirmosios ištakos ojoj nieko bendro su komunistais neturi : )

Dar daugiau, siekiant riboti gegužės pirmosios šventimą, buvo įvesta nauja šventė - medelių sodinimo - tvoskianti tam metui būdingu nacionalizmu. Vienos šventės šventimo slopinimas kitos šventės įvedimu ir populiarinimu, ėgi, labai girdėta technika, ir iš kitos pusės.

Tai gal ir nebesiplėsiu. O gal vėliau...

TIk pabaigai - prieš metelius ar du teko atsidurt Gegužės pirmąją vienam katališkiausių pasaulio kraštų. Nu, ir kokia graži šventė, pražygiavom sostinės gatvėm su daugiatūkstantine darbininkų minia. Aišku, mūsiška realybė nykesnė, bet, o gal, kadanors, parūps ir mūsiškiams savos teisės ir laisvės?..

P1300540.JPG

P1300541.JPG

Post a comment

(If you haven't left a comment here before, you may need to be approved by the site owner before your comment will appear. Until then, it won't appear on the entry. Thanks for waiting.)

About

This page contains a single entry from the blog posted on November 25, 2010 10:20 AM.

The previous post in this blog was Ta prasme, ką? Pt. 2.

The next post in this blog is katės ir schemos.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.35