« Georgas Traklis | Main | Apie kiberpanką lietuviškai »

Apie nuoširdumą poezijoje

Ištrauka iš L.Jonušio straipsnio "Šio to daugiau":

"Visa bloga poezija yra nuoširdi", – sakė šaipūnas Oscaras Wilde’as. Šį jo pasakymą cituoja iš Airijos kilęs amerikiečių poetas Barney F. McClellandas, kurio straipsnį "Poezija ir saviraiškos politika" aptikau internete. Jis skundžiasi, kad Ameriką (t. y. turbūt jos universitetus) užplūdo jaunų poetų "saviraiškos banga" – šių poezijos kūrėjų elementarus neišmanymas ir neišsilavinimas jiems nėra kliūtis. Tokios saviraiškos rezultatas dažnai būna "solipsistinė proza, atsitiktine tvarka suskaidyta į eilutes".

Tai pažįstama ir mums, bet kuo čia dėta "politika" McClellando straipsnio antraštėje? Tai yra politinis korektiškumas, kurio lozungais toji poetinė saviraiška skatinama. Skelbiama, kad jaunam žmogui negalima primesti normų, "kultūrinio imperializmo stereotipų", kūrybos (creative writing) kursuose esą pageidautina ne tiek mokyti studentus, kiek interpretuoti jų poeziją, gerai išmanant "tarpkultūrinius kontekstus".

Straipsnio autorius daro tokią išvadą: "Talentas – keistas dalykas. Gerai išlavintas ir ištreniruotas, jis gali žavėti ir praturtinti žmogaus patirtį kaip reta kas kita, o blogai paruoštas, nedisciplinuotas talentas gali atnešti tik nusivylimą ir galiausiai būti tragiškai iššvaistytas".

<...>

Poeziją (vis rečiau) skaitau, pritardamas S. T. Coleridge’o žodžiams: "Poezija teikia daugiausia malonumo, kai būna tik apibendrintai ir netobulai suprantama". Sunku būtų konkrečiai pasakyti, ką joje tikiuosi rasti, bet savaime aišku, kad joje privalo būti šio to daugiau – daugiau negu kasdienybėje, negu straipsniuose ir pareiškimuose, daugiau negu tai, kas konkrečiai įvardijama ir pirštu parodoma."

Comments

Frazė "Poezija nieko neišsako, ji tik atveria duris..." irgi nieko neišsako :)
Na ir tegu neišsako - juk ne apie tai.

Poezija nieko neišsako.. mjo. Daugelis rašykų berods irgi vadovaujasi tokia "politika". :)

Poezija nieko neišsako, ji tik atveria duris...