tumblr series of tubes:

>>

« t is for technology | Main | omeny ir minty »

Febrero 20, 2007

birobidžanas

browsinau vakar kažką mokstslams, ir radau puikią istoriją, ne prastesnę, nei idėja iškelti lietuvą į madagaskarą ar perlojos respublika.

stalinas trečiame dešimtmetyje nusprendė įkurti autonomišką žydų regioną belgijos dydžio jebenioje prie kinijos sienos - tai leistų apgyvendinti strategiškai svarbų (bet atšiaurų, pelkėtą ir pilną moskitų) regioną bei suteikti žydų mažumai teritoriją, alternatyvią sionizmo siūlomoms idėjoms. kadangi ukrainoje ir kryme vietiniai gyventojai paripriešino idėjai apgyvendinti žydus ten, prasidėjo aktyvi kampanija, skatinanti keltis ir sukurti agrokultūra paremtą proletarišką žydų kultūrą.
vietomis, tiesą sakant, idėja svyravo ties visišku absurdu - pavyzdžiui, baltarusijoje iš lėktuvų buvo mėtomi atsišaukimai su pasiūlymais keltis į birobidžaną, arba susuktas filmas "laimės ieškotojai", kuriame pasakojama apie žydų šeimą, paliekančią didžiosios depresijos nusiaubtą ameriką ir vykstančią į azijos užkampį susikurti šviesaus rytojaus.
apie 43,000 žydų iš lietuvos, ukrainos, netgi argentinos rimtai atvažiavo, tačiau pasiliko tik koks trečdalis. įsikūrė laikraščiai, opera, jidiš kalbai buvo suteiktas oficialus statusas (netgi buvo bandymų pakeisti hebrajiškus rašmenis į kirilicą), bet prasidėjo valymai, kuomet buvo ištremti ir areštuoti žydų lyderiai, o likę žydai emigravo - dabar ten jų yra 1.2% visos 190k populiacijos.

viena nuoroda ir kita, nebloga online paroda su senoviniais plakatais ir nuotraukomis.

turbūt nauja svajonių kryptis, nors manau, kad ten taip nieko nėra, kad nėra nieko visai.

Posted by kpmg at Febrero 20, 2007 1:06 PM kaip.tik.ten

Comments

Tokių idėjų su žydais buvo daugiau:
http://en.wikipedia.org/wiki/British_Uganda_Program

Posted by: moxliukas at Febrero 20, 2007 5:07 PM

Posted by: rzr at Febrero 23, 2007 7:00 PM