« anarchistine antropologija | Main | vis dar karas »

Indija

Vakar buvau pasiklausyt Palagummi Sainath, vieno is Indijos kritiskiausiu ir svarbiausiu zurnalistu rasanciu apie indijos zemes ukio ir kaimu krize. Paskaita vadinosi "Nelygybe globaliam amziuje" Keletas minciu ir faktu:
-Indijoj gyvena 1.09mlrd zmoniu.
-Per 15 praejusiu metu nelygybe isaugo daugiau nei per priestai praejusius 50 metu.
-Valdzios parama neturtingiesiems nuolat mazeja, tuo tarpu kai parama korporacijom auga. Didziules sumos pereina is mases skurstanciu zmoniu i turtinguju rankas. Rinka tampa ne irankiu , bet tironija.
- Globalios nelygybes amzius: visos sekmes globalios, visos nesekmes nacionalines.
- Indija kaip sekmes modelis, tampanti sekanciu 'ekonominiu azijos tigru': technologiju pletra, 'veikianti' demokratija. Taciau neatsizvelgiama, kad skaiciai gal ir dideli, taciau procentaliai nelabai zymus (pvz interneto naudojimasis). Demokratija? Simtai milijonu zmoniu atsisako balsuot nes netiki sistema ir nemato prasmes.
-Indija 8-ta pagal milijardieriu skaiciu pasauly, antra pagal milijonieriu, taciau 127-ta pagal JTO Human Index (kuris skaciuoja ne tik BVP bet tokius faktoriu kaip sveikata, rastingumas ir t.t.)
-6 mln ukininku gyvena 12$ per menesi
- ukininku savizudybes pasieke epidemijos lygi, kai kuriose valstijos savizudybe kas 8 valandas. (oficialiais duomenim 1993-2003 100,000 ukininku savizudybiu, taciau neiskaiciuojant moteru, ir kitu profesiju zmoniu).
- Kinija ir Indija kartu kasmet turi 3,3 mln lengvai isvengiamu vaiku mirciu per metus.
- simtai milijonu zmoniu (kas 4 kaime, kas 5 mieste) atsisako sveikatos apsaugos nes neisgali sau leisti. Indija 6 pasaulyje pagal sveikatos apsaugos privatizacijos lygi.
- smulkiu ukininku migracija i miestus. Zeme privatizuojama dideliu korporaciju, Monstanto pvz. viena is pagrindiniu Indijos zemes ukio sektoriaus zaideju, pardavinejenati seklas, trasas, ir .t.t
- liudnas anekdotas. Paklaustas jauno zurnalisto 'kokia butu ideali ateitis indijos ukininkui?' ukininkas atsako: 'reinkarnuotis karve europoj'

Jeigu idomu cia panasi kalba video O cia istekliu apie padeti Indijoj.

Plius is globaliu naujienu: Tarptautinis Valiutos Fondas arba IMF dabar suteikdamas paskola saliai, reikalauja, kad salis pasirasytu sutikima, kad jos vandeni butu galima privatizuot. Taigi naujoji aukso karstlige arteja. Gera zinia: Urugvajus, pakeite savo konstitucija kurioje pabreziama, kad vanduo negali but privatizuojamas.

About

This page contains a single entry from the blog posted on October 6, 2006 1:34 AM.

The previous post in this blog was anarchistine antropologija.

The next post in this blog is vis dar karas.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.35