« Bookchin & ISE | Main | eksperimentuojamasis »

in the neighborhood-usa

penktadienio vakara griztant dviraciais namo ziurim, kad visa gatve uztverta policjos juostom ir masinom. Galvojam, oho, kas gi cia vyksta. Griztam i namus per vidini kiema. Iseinu i gatve klaust kas cia, kas cia. Sako zmogu persove. Sakau ar kaimyna koki? Sako, ne. Papraso dar 15 min niekur neit ir kazka tyrineja ant gatves.
Po kiek laiko skambutis i namus. Stipriai susirupines vyras klausia ar yra namuose seimininke ir kur ja kitaip butu galima rast. Pasirodo jos sunus buvo persautas. Gretai, lengvoj paniikoj surandam, ji vaziuoja i ligonine, viskas tvarkoj, abi kojos persautos, bet kaulu ar arteijos nepaliesta. Kulku neisima, paleidzia namo.
Kita diena kalbames ilga popiete su jo mama. Pasirodo tai ne pirmas kartas. Pavasari buvo persautas irgi. Nesiojasi kulka krutinej, netoli sirdies. Ji guodziasi nezinanti ka daryt. Sunus, baltaodes motinos ir juodaodzio tevo, visada stengesi pritapt prie 'kietu' vaikinu ir irodyt, kad jis 'kietas'. Kaip ji sako 'overcompensate', 'to be black'.
Baisiai sudetingos 'multikulturines' Amerikos realijos. Juodaodziu 13%, bet virs 40% kalejimu populiacijos. Bandymas pritapt ir bandymas priesintis visuomeneje kuri vis dar nepriima ir rasizmas egzistuoja su savo daugybe veidu. Kur baltieji yra norma, neturintys 'rases', o visi kiti yra mazuma.
Vaikscioju dabar jo batais, kuriuos atidave jo mama, bet galvoju ar pagal amerikoniska posaki galiu buti in someone's else's shoes? Ar galima suprast? Ar kam norisi?
Nors kaip sako neseniai daryta whiteness study kad baltaodziai zino, jaucia ir supranta savo privilegijas.

Jokios naujienos daulgeliui turbut (noretusi tiket bent) bet rase is esmes yra absoliuti iliuzija. Rase kaip koncepcija isgalvota tarnaut kazkieno tikslams - taip , reali, bet biologiskai nera jokio pagrindo skirstytis i balta rase, juoda rase, geltona, melyna zalia. Yra daug didesne genetine ivarove 'raseje' nei tarp 'rasiu'. Bet cia daugumai zmoniu tai normalu. As nenustoju piktintis darbo paieskose, mokslu anketose ir visokiuose kitokiuose popieriuose atseit neprivalomu varneles padejimu: white/caucasian, Black, Asian, Hispanic, Other. Nebededu.

Comments (2)

o del ko persove bent? biski multikulturines amerikos realiju? :)

ninja:

kas ten zino. nesako. isiveles i kazka. sex, drugs & hip-hop? gal

About

This page contains a single entry from the blog posted on September 11, 2006 8:34 AM.

The previous post in this blog was Bookchin & ISE.

The next post in this blog is eksperimentuojamasis.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.35