« SPOTYKAC | Main | 'vartai' »

prieglobstis

Prieglobscio JAV besiprasantys uzsienieciai vis dazniau yra ikalinami ar siunciami atgal, ar patiria tokias salygas, kad pasirenka verciau grizt atgal i savo sali is kurios bega. JAV tarptautine religines laisves komisija atlikus tyrima sulaikymo istaigose atrado, kad prieglobscio besiprasantieji dazniau traktuojami kaip nusikalteliai nei kaip pabegeliai.
Nors tai labai skiriasi priklausomai nuo vietos i kuria jie pirmiausiai atskrenda, vidutiniskai 28% suteikiamas prieglobstis, 54% issiunciami atgal is karto is aerouostu(per 2000-2003 - 37296). Sulaikymo istaigose zmones praleidzia nuo keliu dienu iki keliu metu, kartais nekokiose salygose, zmones turintys psichologiniu problemu ir daug patirtu traumu negauna jokios specialistu paramos ir verciau uzdaromi i vienutes, kas daznai ju padeti dar pablogina.
Vieta is kurios didesne tikimybe but deportuotam neturi jokio paaiskinimo, San Fransiske suteikiamas prieglobstis 45%, o tarkim Newarke 97% yra ikalinami ilgesniams ar trumpesniam laikui(gal viena is priezasciu kad nemaza dalis sulaikymo istaigu-kalejimu yra privatus, ir reikalinga nuolat ten ka nors turet, kad toliau egzistuot?), ir prieglobstis suteikiamas 20%.
Atrodo laikai keiciasi ir zodziai irasyti ant laisves statulos, kur buvo kazkada pirmas punktas begantiems nuo karo ir skurdo, daugeliui nebegalioja.
Give me your tired, your poor,
Your huddled masses yearning to breathe free,
The wretched refuse of your teeming shore.
Send these, the homeless, tempest-tost to me

Emma Lazarus, "The New Colossus," 1883.

Nors cia visur taip, vienos sienos griaunamos kitos statomos, nors visada pasiliekama 'civilizuotuju' teise keliauti, gyventi kur norima, o tamsieji ir barbarai tegul gyvena savo niekingus gyvenimus ir nesirodo ant musu duru slenksio. Laisve, gerbuvis ir demokratija bus importuoti. Ramiai, kantrybes, laukit.

Comments (1)

vente:

inportuoti vakuminiam ipakavima, vaskuotu pavirsium ir pasterizuoti. laukiam.

About

This page contains a single entry from the blog posted on February 9, 2005 7:41 PM.

The previous post in this blog was SPOTYKAC.

The next post in this blog is 'vartai'.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.35