« karas/taika | Main | kapitalizmas vs. demokratija »

Fahrenheit 9/11

buvau vakar premjeroj. nemaciau dar tiek miniu kino teatruose. visi seansai isparduoti. aisku koks nors ziedu valdovas taip pat parsiduoda. bet nesvarbu. filmas puikus. ankstesniuose jo filmuose buvo biski perdaug jo paties visa ko centre, o sitam nei perdaug nei per mazai. ypac rekomenduoju paziuret tiems kuriems karas 'nyku' ir kurie tiki priverstine demokratija, kaip vienintele iseitim. dauguma kadru ten kalba patys uz save.
tikiu kad stpriai paveiks rinkimus ir siaip poziuri i daugeli dalyku jei eiliniai amerikieciai masiskai eis i kinoteatrus ir ziures. nors kaip anksciau sakiau, kad ir koks prezidentas ateis bus panasus reikalas. problemos yra daug gilesnes, demokratija ir kapitalizmas don't mix mano nuomone, bet apie tai nenorima atvirai kalbet.

karas=taika!

Comments (19)

Lokyz:

Tai ką siūlote ? Socializmą ir diktatūrą ?

xdirtx:

ne, bliat, poxujizma ir dalbajebizma!
nu naxui, kaip jau uzpiso tokie, bliat!

www.anarchistfaq.org

11Y4:

Ar socializmas ir demokratija gali koegzistuoti?

...Jeigu galima kliautis istorija, tai labai abejotina, ar toks politinės ir ekonominės sistemos derinys išsilaikytų, nes iki šiol nėra pavyzdžių, liudijančių bent kiek ilgesnį socialistinės ekonomikos koegzistavimą su demokratija. Tiesa, galima argumentuoti, jog vien istorinė patirtis negali būti šių dviejų režimų koegzistavimo negalimybės įrodymas. Pavyzdžiui, galima teigti, jog išimtinę demokratijos sąsają su kapitalizmu nulėmė specifinė istorijos eiga. Šalys, kurios šiuo metu suderina abu režimus, iš pradžių tapo kapitalistinės, kapitalizmas pažadino ekonominį augimą, o ekonominis augimas nulėmė – švietimo ir darbininkų klasės kovos dėl savo teisių dėka – perėjimą prie demokratijos. Tačiau ši istorinė seka nėra vienintelė galima.[...] įsivaizduokime sistemą, derinančią demokratiją su socializmu, ir iškelkime klausimą, kas tokiu atveju įvyks su socializmu arba su demokratija:

(1.) Socializmas ekonomiškai neefektyvus, palyginti su konkurenciniu kapitalizmu: komandinio socializmo trūkumai yra gerai žinomi; juos aptarėme 3 skyriuje. (Be to, komandinis socializmas reikalauja milžiniškos valdžios koncentracijos ekonominės hierarchijos viršūnėse, todėl jis tiesiogiai nesuderinamas su demokratija). Rinkos socializmas sukeltų didesnį nedarbo lygį ir sumažintų novatoriškumo paskatas, tad lėčiau augtų agregatinis vartojimo lygis.(žr. 5 skyrių) (von Misesas 1951, Šleiferis 1994- demokratija neigiamai veiktų ekonominį efektyvumą dėl ekonomikos politizavimo). Šie santykinai prasti ekonominiai rezultatai būtų visuotinai žinomi – dėl demokratijos teikiamų laisvių (nepriklausoma žiniasklaida, keliavimo laisvė ir t.t.), - todėl jie žadintų visuomenės nepasitenkinimą. Šis nepasitenkinimas turėtų būti arba slopinamas, o tai reikštų demokratijos galą, arba jis turėtų skatinti ekonominį liberalizavimą, t.y. perėjimą prie kapitalizmo.

(2.) Demokratijos politinės tvarkos sąlygomis veikiausiai egzistuotų liberalios partijos, kurios reikalautų uždarąjį verslo režimą pakeisti atviruoju. Jas reikėtų arba uždrausti kartu išsižadant demokratijos, arba – po pakankamai ilgos ekonominės krizės (žr. Teiginį (1)) – joms pavyktų laimėti, t.y. inicijuoti perėjimo prie kapitalizmo procesą.

(3.) Demokratijai reikalinga tam tikra socialinė struktūra, kuri bent iš dalies siejasi su kapitalizmo institucijomis (su privačiu verslu, laisvosiomis profesijomis). Tad kapitalizmo atsiradymo blokavimas mėginant išsaugoti socializmą neleistų susiklostyti socialinei bazei, kuri būtina tvariai demokratijai.

Leszek Balcerowicz. Socializmas, kapitalizmas, transformacija/ vertimas iš anglų kalbos: Algirdas Degutis. 1998, p. 107-108

AR autorius klysta?

PinkPanther:

As tik norejau paklaust, ar tu tikras nindze ar cia tik nickas?

11Y4: ar autorius nagrinėja Skandinavijos šalių ekonomiką ir soc. struktūras?

skandinavijos valstybių 'socializmas' nėra rojus, nes jų kainos kosminės, o tai daug ką reiškia.
lokyz: xdirtx atsakė. toks viso labo dvipusiškas požiūris yra brainwashed.
11Y4: ispanijos sindikatai, zapatistų kaimai - anarchizmas/socializmas pilnoje praktikoje. tik žinoma specialistai nenori kad tu apie tai žinotum. ir dar kiek smulkesnių veikiančių bendruomenių, apie kurias irgi niekas nenorima kad žinotume.

11Y4:

zinau, jog gincai del politiniu ir kitu isitikinimu yra vieni astriausiu ir skaudziausiu.
(kazkur blogofermoje apie tai jau kalbejomes).
Taciau manes niekaip neitikina socialistine ekonomines politikos strategija ir demokratiniu laisviu, teisiu saugojimas "nevalstybes". Sutinku del mazu bendruomenu a la "skvoto gyventojai", komunos, profsajungos, taciau galu galia ir ten paprastai susidaro maziau ar labiau griezti hierarchiniai santykiai. "Kairios nuotaikos" yra gan simpatiskos ir patrauklios, nes neapeina kai kuriu problemu, kurias gali apeiti "desines nuotaikos", taciau jos egzistuoja tik kaip opozicija arba atsavara pastarosioms. Kairiuju valdymas vastybes mastu yra daug pavojingesnis, nes pvz laisvosios (kapitalistines) rinkos panaikinimas neisvengiamai atveda prie vertiklios hierachines sistemos sukurimo, kad ekonomika visgi nezlugtu ir pan.

Lokyz:

Brainwashed yra iskeikti kitus ir kritikuoti nesiulant sprendimu: "As zinau, o jus g***ziai ir todel nieko nezinot." Ir dar nosi kam nors sugurint, jei shukuosena nepatinka.
IMHO, kapitalizmas+demokratija geriausia blogybe ish imanomu. Tiesa sakant as net nesiginczyju, kad kapitalizmas daugybe savo elementu yra negerai. Bet alternatyvu nu nezinau.
Anarchija jo. Labi grazhu. Bet norint sukurti anarchine visuomene reikia dideliai moralių žmonių, kad laikytusi paciu savo sukurtu zaidimo taisykliu. Gal todėl per visą žmonijos istorija nebuvo nei vienos kiek patvaresnes anarchinės visuomenės (kad butu realizuojamos ne tik laisves bet ir prievoles (be kuriu solidarumas neimanomas)). Pateikiami pavyzdžiai neįtikina, nes jie trumpalaikiai ir neišsilaikė ilgiau 10-15 metų. Be to, tokios grupuotes, kaip taisykle, nepavarios ir zmones i jas atvyksta ir isvyksta tai kiek prailgina gyvavima, bet besuteikia stabilumo). Kaip pavyzdi galima pateikti pries keleta desimtmeciu aktyvias hipiu komunas. Te irgi viskas buvo labai grazu (geles, laisva meile etc.) kol nepasikeite laikai.

Kiek pandziau su pazistamais anarchistais isisaiskinti kaip jie mato ta anarchija - tai pasitaike arba anarcho sindikalistai (tokie raudonai juodi, bet su fashiu kvapeliu (kad nebutu nesusipratimu, paaishkinsiu - ne naciu, o butent fashistu)), arba aishkina, kad "anarchija beveik kaip demokratija, tik geriau".O kaip padaryt kad tes geriau butu nesako, matyt labai didele paslaptis. Tik isrinkitiesiems. Ta pati, beje, buria ir tas anachistfaq. Neisizesikite, bet tai primena mojavima rankom ir tvirtinima kad tokiu budu keliamas vejas. Tik kai preina reikalas balsuot rinkimuose, anarchistai ir sako "a nafig? Musu balsas nieko nelemia. Nusibodot. F**k off ." O va tai jau mane (cituoju): "nu naxui, kaip jau uzpiso tokie, bliat!"

Kita vertus, jei patinka garsiai rekt ir sienas A tepliot - niekas neketina trukdyti. Issiduke nuolankesni i sistema ateisit. Mazuma paprognozuosiu - po kokiu 10-15 metu visi shiuo metu blogosferoje aktyvus "anarchistai" (kiek supratau dauguma ju mazdaug 17-22 m amziaus) dirbs gerai apmokamus darbus ir diskutuos, kokie cigarai geresni ar koks viskis malonesnio skonio. Plaukiojom zinom. Pats tarp tokiu isaugau. O su amziumi mados keiciasi.

P.S. Va tas Fahrenheitas yra tikras sh. Eilinis paskvilis, nuo kurio spjaudytis norisi (ir norint toki padaryt nereik but genijum, ba Bushas, kaip beziurek, is tiesu idiotas). Ale visos peles katučiu ploja, kai katinui uz uodegos kas nors tampo. Nu i gerai - entertainmentas. Pazvengi is imperialisto prezidento ir toks visagalis pasijunti, kad net vaziuoji i Genuja langu dauzyt ir masinu degint. ar ne?

juk aš paminėjau ne skvotus. Chiapose gyvena gal milijonas žmonių, ispanijos sindikatai irgi nebuvo skvotinio mąsto. kad suprastum ką turiu omenyje sakydamas apie kairizmą turi žinoti Kropotkino paskirstymą į autoritarinį socializmą ir anarcho-socializmą. o jei žinai, nesuprantu ko nesuprasti. kad antrasis veikia jau įrodyta. nors tiek pavyzdžių kiek stalinizmo ar šiaip raudonojo biurokratizmo nėra [stambiu mąstu]. ir nepasisakau už kairiųjų VALDYMĄ. žinoma, kad valdymas/valstybė visada sukurs hierarchiją. ar nori pasakyti, kad kapitalizme jos nėra? o pagal aukų skaičių, kapitalizmas stalinizmui nenusileidžia [arba bent jau labai greit nenusileis]. juk AIDS afrikoje LABAI susijusi su kapitalizmu, juk badas besivystančiose šalyse LABAI susijęs su kapitalizmu, po velnių, netgi terorizmas LABAI susijęs su kapitalizmu. ir kur dar gražioji kapitalizmo istorija... sakytum ne?

tada nesvarbu. visų pirma, gaidžiais nieko nevadinau, visų antra jei manai, kad anarchija tai sienų tepliojimas, [atsiprašau, neįžeidinėju] nusišneki, visų trečia, hipiai buvo mada.
o tu nemanai, kad primeti visa žinančio įvaizdį kai porini apie tikrąjį pasaulį [kuris kaip supratau kala į šikną be demokratijos] ir ypač apie mūsų [nesubrendusių anarchistų, ir šiaip žinoma labai blogų] gyvenimus? i'm out.
p.s. išaiškinta, kad 'blackblocas' kuris daužė langus ir plėšė parduotuves buvo mentai, kurie visom išgaliom norėjo paversti visą veiklą terorizmu.

tada nesvarbu. visų pirma, gaidžiais nieko nevadinau, visų antra jei manai, kad anarchija tai sienų tepliojimas, [atsiprašau, neįžeidinėju] nusišneki, visų trečia, hipiai buvo mada.
o tu nemanai, kad primeti visa žinančio įvaizdį kai porini apie tikrąjį pasaulį [kuris kaip supratau kala į šikną be demokratijos] ir ypač apie mūsų [nesubrendusių anarchistų, ir šiaip žinoma labai blogų] gyvenimus? i'm out.
p.s. išaiškinta, kad 'blackblocas' kuris daužė langus ir plėšė parduotuves genujoje, buvo mentai, kurie visom išgaliom norėjo paversti visą veiklą terorizmu.

domicėlė: didelės kainos, atsižvelgiant į jų uždarbį?

pagooglinau ir gavau infos kad vid. uždarbis Švedijoje yra 3500euro, o mėsa (elnio) kainuoja 12$.
3500/12=291.(6) (elnio mėsa)
lietuvoje: ~1200lt (vid atligimimas) /12 (kiaulėna) =100. jei gera veršiena tai 1200/20 =60. Skirtumas yra:)

Lokyz:

Vadinai nevadina - nieko nelemia. Intonacija ir kalbejimo maniera tokia. Tai vat ir persiemiau.
del ishaishkinimu - esu girdejes, kad jau seniai irodyta jog september 11 czv darbas, o zydai patys sprogdinasi, nes nusibodo pasauli valdyt. aip kad aishkinimai apie mentus dauzanczius vitrinas, skamba absoliuciai neitikinamai.

Del madu - kairuoliskumas irgi mada, budinga geru tevu vaikams. Is esmes geriem vaikam, su labai labai bloga nuomone apie tevus ir ju poziuri i pasauli (tema tiek kartu aptarta, kad net mane vimdo).
Tai va, si mada Europoje kartojasi bangomis mazdaug kas viena kartą (10-20 metu). Is senesniu laiku - rusijos bolsevikai, eserai, etc. Vokietijos naciai, Italijos fasistai. is naujesniu - (ba pavargo nuo karo, tai biski ramesni) Prancuzija - 1968, Italijos raudonieji, vokeicziu aktyvistai astuntam desimtmetyje. Ir pakeisti jie mazai ka pakeite (mastyma - tikrai taip, isvedino, taip sakant palepes, politiniame ir ekonominiame gyvenime nuo to ranku mojavimo niekas kaip nepasikeite)

Pabreziu - nieko naujo. Todel ir sakau kad issiduke suaugsit, kaip padare ir anie. Ir cia ne kokia visazinio poza, o sioks toks znmonijos pazinimas, atejes studijuojant istorija. Po istorijos studiju nu netikiu nei vienu pranasu. Ba buvo ir tokiu kurie neisaugo: visokie mao, fideliai, josifai, kim, che etc. Kiti dar paprasciau - ipainiojami i tokius galios strukturu zaidimus, kad net patys nepajunta kaip yra tampomi uz virvuciu.

Suopraskit, ne visa kalba pries imperializma ar vardan laisves yra tai kas atrodo. Kartais tai tik kova del itakos - zariju vartymas svetimomis rankomis.

Fe nuskambejo kazkaip patoiskai, o turejo but nuovargio ir siokios tokios nevilties junginys.

Sol:

Vadinai nevadina - nieko nelemia. Intonacija ir kalbejimo maniera tokia. Tai vat ir persiemiau.
del ishaishkinimu - esu girdejes, kad jau seniai irodyta jog september 11 czv darbas, o zydai patys sprogdinasi, nes nusibodo pasauli valdyt. aip kad aishkinimai apie mentus dauzanczius vitrinas, skamba absoliuciai neitikinamai.

Del madu - kairuoliskumas irgi mada, budinga geru tevu vaikams. Is esmes geriem vaikam, su labai labai bloga nuomone apie tevus ir ju poziuri i pasauli (tema tiek kartu aptarta, kad net mane vimdo).
Tai va, si mada Europoje kartojasi bangomis mazdaug kas viena kartą (10-20 metu). Is senesniu laiku - rusijos bolsevikai, eserai, etc. Vokietijos naciai, Italijos fasistai. is naujesniu - (ba pavargo nuo karo, tai biski ramesni) Prancuzija - 1968, Italijos raudonieji, vokeicziu aktyvistai astuntam desimtmetyje. Ir pakeisti jie mazai ka pakeite (mastyma - tikrai taip, isvedino, taip sakant palepes, politiniame ir ekonominiame gyvenime nuo to ranku mojavimo niekas kaip nepasikeite)

Pabreziu - nieko naujo. Todel ir sakau kad issiduke suaugsit, kaip padare ir anie. Ir cia ne kokia visazinio poza, o sioks toks znmonijos pazinimas, atejes studijuojant istorija. Po istorijos studiju nu netikiu nei vienu pranasu. Ba buvo ir tokiu kurie neisaugo: visokie mao, fideliai, josifai, kim, che etc. Kiti dar paprasciau - ipainiojami i tokius galios strukturu zaidimus, kad net patys nepajunta kaip yra tampomi uz virvuciu.

Supraskit, ne visa kalba pries imperializma ar vardan laisves yra tai kas atrodo. Kartais tai tik kova del itakos - zariju vartymas svetimomis rankomis.

Fe nuskambejo kazkaip patosiskai, o turejo but nuovargio ir siokios tokios nevilties junginys.

su istorijos baigiamąjį diplomą gavusiais dėdėm ir aš bendravau, nesijausk ypatingas.
bet visai zjb kad neskaitai nieko ką rašau.

gaila, kad iš tavo mąstymo niekada neišaugama

11Y4:

ninja: karas=taika!

nelabai supratau, kodel cituoji orwella, pries tai kalbedamas apie demokratijos ir kapitalizmo nesuderinamuma.Ar budamas (jei neklystu) JAV pastebi totalitarizmo apraiskas (neiskaitant tam tikro masiu profanacijos laipsnio, kuris budingas kiekvienai,ypac, didelei valstybei;agresyvios uzsienio politikos, kuria vykdo dabartine vyriausybe ir siuolaikiniu samokslo teoriju) ir bandai sieti demokratini rezima su totalitariniu?

be WAR IS PEACE dar pamirsai:))

FREEDOM IS SLAVERY

IGNORANCE IS STRENGTH

11Y4:

to loading:
skandinavijos geroves valstybes modelis buvo diegiamas konkurencines rinkos salygomis. Tai nera joks socializmo ir demokratijos derinys, bet vidutiniam pilieciui palankesniu socialiniu programu ir salygu igyvendinimas (rodos Svedijoje baudos uz kelio taisykliu pazeidima nera visiems vienodos, bet atitinka uzdarbio) visgi konstruojamas kapitalistiniu santykiu salygomis.

11Y4: hm. viskas ką pasakei, man atrodo, apibūdina būtent socializmą ir perėjimą prie socializmo nuo liberalių konkurencinių sąlygų. Atrodo, kad pagal tavo cituota leidinį, toks reiškinis greitai turėtu linkti į didesnį liberalizavimą.

Lokyz:

O filmas tai lievas :)

About

This page contains a single entry from the blog posted on June 27, 2004 1:19 AM.

The previous post in this blog was karas/taika.

The next post in this blog is kapitalizmas vs. demokratija.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.35