« einsteinas | Main | doomed to failure »

ameriku mokykla

The School of the Americas tai JAV apmokymu mokykla Dzordzijos valstijoj, kur yra apmokomi lotynu amerikos kareiviai partizaninio karo taktikos, karines zvalgybos ir t.t. ir ivairiu ziauriu taktiku nuo psichologinio spaudimo iki kankinimu. O paprastai kalbant dazniausiai apsaugot kapitala, turtinguosius nuo vargsu ir susidorot su kitaip mastanciais ir siekianciais daugiau teisingumo. Nuo ikurimo 1946 mokykla baige apie 60 tukstanciu studentu tarp kuriu tokie veikejai kaip Panamos M.Noriega, ir Bolivijos, Peru, Ekvadoro, Argentinos diktotaoriai. Mokyklos aukletiniai vykde masines zudynes Kolumbijos, El Salvadore ir kitur.

Buvau atneses filma apie SOA(kuri dabar oficialiai vadinas Western Hemisphere Institute for Security Cooperation) i savo sociologijos paskaita tai mano viena klasioke negalejo ziuret visu tu zudyniu. cia istrauka is jos emailo man "That video really messed me up emotionally. I was having a hard time
trying to stop crying. I had a headache after that for about 4 hours"

jeigu i tai ziuret kaip Monroe doktrinos testinuma, t.y. viso vakaru pusrutulio laikyma savo kisenej, viskas atrodo labai logiska.

Comments (8)

mic:

kažkaip žiūriu lengvai tau ten gaunasi tiems amerikonams smegenis plaut :)

linzka:

butu ka plaut... bet uzsiemimas garbingas ir ne paprastas, pati viena vasara taip praleidziau.

razor:

dunno. mano patirtis is susidurimo su amerikanosais in the most american state yra tokia: everybody hates mr. bush, but don't even think of sayin' it loud. atviriausias pasisakymas shia tema buvo ish gero draugo, mazho berniuko tevo: ash nekenchiu busho, ash nekenchiu shios policy, ash neshioju shiuos nekenchiamus marshkinelius "united we stand" su shlykshchiu ereliu, bet paliksiu sunu ir savo noru eisiu mirti prie bagdado, jei karas su iraku prasides (dar nebuvo prasidejes). kodel? jis pats del to nebuvo tikras. toks jausmas, kad ju smegenys yra taip intensyviai plaunamos ish visu pusiu, kad jie tiesiog uzhsikemsha ausis ir seka tegu ir nekenchiama, bet lyderi.

linzka:

jie seka ne tik lideri, jiems nuo vaikystes idiegia demokratijos, liberalizmo minti. o jaigu tiems dalykams kyla kazkoks pavojus, reikia kovot. tas amerikietis galvoja apie tai "what he can do for...". tai man kiti klausimai kyla, ar ju liberalizmo ir demokratijos interpretacija istikruju verta tokiu vat believers? ir kaip galima taip uzparinti zmogu kad jis istikruju tiki savo vyriausybe, jos politika? gal ten visi tevai dr.Spoko prisiskaites kazkaip gipnotizuoja vaikus... jie kartais labai keistai ismano naudotis savo freedom & rights.

ninja:

o lietuvoj zmones lyderiais netiki i rinkimus nevaiksto? ar neisgirsi vos ne be isimciu is kiekvieno lietuvio kad tu cia vienas nieko nepakeisi, kad viskas nuspresta ir t.t.
as irgi galvoja kad cia atvaziaves papulsiu i burbula kur visi akli ir t.t. bet atsitiko visai priesingai. kiekviena diena vyksta ivairiausios politines didkusijos, protestai, paskaitos , filmu rodymai ir t.t. negaliu kalbet apie visa amerika, ji per didele, ir per mazai as jos maciau, bet bent jau cia kur gyvenu tokio zmoniu aktyvumi ir tiek politikos niekur nemaciau. nuo 70-ciu senuciu susirenkaciu baznycioj i filmo rodyma apie jamaika, ir negatyvias neoliberalizmo pasekmes, iki paskaitu apie globalizacija, nuo straipsniu vietiniuose laikrasciuose , radijuj iki henry rollinso ir jello biafros spoken word, nuo farmers market agitacijos iki sveikai ir sauganciai aplinka gyvenanciou bendruomeniu, alternatyvaus kuro visuomeniniam transporte ir t.t.
cia labai priklauso nuo kur esi, ka nori pamatyt ar ieskai alternatyvu ir t.t. jeigu ziuret i statistika , taip , amerikieciu gyvenimo budas veda prie katastrofos, bet man atrodo apibendrint kad smegenu nera , cia jau biski perlenkta butu. jeigu viso to aktyvizmo butu dauguma is visu zmoniu gal tada mes ir nekalbetumetum apie amerika tiek daug kiek dabar, nebutu karu del istekliu , teritoriju, terorizmo kaip atsakomoju veiksmu pries ilgamete jav uzsienio politika ir t.t.

noriu tik pasakyt kad man cia tikrai yra is ko pasimokyt. ir as nenoriu idealizuot , taip gal tik nedidelis procentas zmoniu kurie aktyviai domisi politika, iesko alternatyvu, bet deja nematau kad lietuvoj zmones butu kritiski, ir ypac ne subkulturoj , bet siap zmones, nes pas mus alternatyvu nera o kazka atsirinkt mainstreame nezinau ar imanoma. ir kaip galvojat kokia karta pas mus uzaugs siandien beziurinti televizoriu ir ziadzianti kompiuterinius zaidimus?

linzka:

O.K, O.K. tu taisus, bet viskas gi priklauso dar nuo fundamento- culturos. kokia karta uzaugs prie televizoriu? o ka ten pas jus rodo?
as ne is Lietuvos, gyvenu dabar Maskvoj, tai gal but del to mane sita problema jaudina. nes cia tai istikruju visos tos liberalizmo idejos poherili davno.
o apie USA, vistiek net jai zmogus aktyviai domesi politika, jis nieko ne gali padaryt pries tuos kurie sita politika activates. ar zinai kad daugelis terorists organisations isgyveno i pradejo action finansojami kaip "netaisingu rezimu" opozicija. atspek kas finansavo? kas padejo pavizdziui Sirija in occupation of Livan? kas nieko ne padare kai mire tukstanciai palestine people pabegeliu stovyklose territotijoj kuri controlled by NATO? o tokie dalykai ne gali siap praeit, net vaikas zino, jai pradesi mustis, gausi *****.

ninja:

o tu galvoji as to nezinau? bet ne apie tai kalba, aktyvumas ir veikla, o ne kalbehjimas prie alaus butelio veda prie permainu. yra daugybe budu kaip spaust savo vyriausybe, ir as tik jauciu kad cia daugiau zmoniu dalyvauja politiniuose procesuose. kai 10 tukstanciu zmoniu pasiraso po peticija ar raso tiesiai savo senatoriui kongrese , jo sikna pradeda degt ir jaucia kad reikia kazka daryt , jei nori but perinktas. arba nebutu tokiu dideliu diskusiju ir nuo paluses iki prezidenturos nebutu tiek kalbu apie globalizacija ir kad kazkas su ja ne taip jei ne sietlo ir visi seke protestai. nesakau kad tai vienintelis kelias, ir kad tai geras kelias. nemanau yra galimybiu ivertint reiskinius nes jie per daug komplikuoti, bet tik zinau kad kuo daugiau zmoniou kritiskai ziuri i situacija, iesko ka gali pakeist savo kasdieniam gyvenime, isitraukia i ivairais organizacijas , procesai keiciasi ir yra sunkiau tiems kurie diriguoja orkestrui daryt savo purvinus darbelius ramiai ir nesukant galvos.
siandien girdejau per radija kaip kazkokiam laikrasti byuvo isspausdintos nuotraukos su pargriztanciais is irako karstais ir tai didelis reikalas..buso adinistracija bando uzdet kazkokia cenzura nes zino kad bus tas pats kaip vietname, kuo daugiau zones matys lavonu tuo greiciau karas baigsis, o ko tie kas i kara ejo nenori, bent jau tol kol planas(koks jis bebutu)bus pasiektas.
tiek minciu siam rytui.

linzka:

agaa... o zinai kas idomu apie "susirinkinima i organizacijos"? tas pats jau seniai vyksta Rusijoj su Chechnia. cia beveik nuo pirmo karo yra organizacijos "materej i jen veteranov i jertv voin v Chechne", jie jau keleta metu bando ka nors su ta kara padaryt, arba su tai kaip tas karas vyksta... tai kai kas nors istikruju baisaus ir pagan Chechnioj atsitinka ir apie tai suzinuoja SMI, Putinas sako kaip jis ir generolai apgailestauja, na ir viskas. as pati ne karta girdejau nuo pazystamu situ moteru istorijos,jie kartais kad rasti sunaus lavona vaziuoja i Chechnia... nu gal Amerikoj iki tokio ligio tie dalykai ne nueis. bet nuo zmoniu kurie dirba "v organah" girdejau kad amerikeciai jau sumazina sarasus mirusiu Irake.na ir tas karas kreivas kazkoks...
ehh, gerai jai tokiems organisations Amerikoj kas nors iseina, bet apie tai as ne zinau. as daugiau bendravau su people, o ne su organizacijas:)

About

This page contains a single entry from the blog posted on April 22, 2004 12:37 AM.

The previous post in this blog was einsteinas.

The next post in this blog is doomed to failure.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.35