« December 2003 | Main | February 2004 »

January 26, 2004

gone Open Source

taigi, ryšium su tuo, kad kontora man pirko naują kompą, kažkaip pagalvojau, ir sakau ve - susidėsiu ir aš fryškę, taigi, nuo sausio pradžios mano OS darbe yra FreeBSD.

Blemba, perėjimas buvo kraupus, neturiu emailo, neturiu brouserio, neturiu langų! Bandėm pagudraut, ve jau turėjo susitvarkęs visą naują sistemą, tai darėm jo sistemos kopiją man, bet langų menedžeris Blackbox man buvo neįkandama žostačiara. KDE susikompiliuoja, bet nepasileidžia, GNOME susikompiliuoja, pasileidžia, bet nepasileidžia Nautillus - gnomo failų menedžeris, po to nepasileidžia ir visas gnomas, open office nesikompiliuoja. aaaaaaiiiiii!!!! pasirodo portai pas mane kažkokie velniažin kokios betos, o realių portų kolekcijos nuo vidinio darbinio servo neprisikabina ir kompiliuoju aš kažkokį visišką šūdą...

ok, nusiraminam, ir panardom po X11-wm direktoriją - oba xfce4! kažkaip windowsiniam mąstymui suvokiama langų sistema, tiesa be desktopo ir viso šūdo krovimo ant jo... na, nuo čia ir prasidėjo mano pergalingas ėjimas link open source.

Taigi, dabar sistema atrodo taip:

  • Apačia: FreeBSD 5.2-RELEASE #5: Tue Jan 13 12:44:35 EET 2004
  • Langų menedžeris: xfce4 - skirtingai nuo KDE ar GNOMO, susikompiliuoja ir veikia, be to neatsineša su savimi krūvų abejotinos reikalingumo šlamšto ala XClock, langus galima maksimizuoti, minimizuoti, tampyti už kraštų, vienžo, suvokiama normaliam windows uzeriui ;) į xfce rinkinį įeina Panel (ala windows quick launch) taskbaras, kur apačioj rodo veikiančias programas ir dar keletas naudiongų dalykų, kurie gražiai prigyja prie bendros krūvos.
  • Failų menedžeris: ROX - failų menedžeris, vaizduojantis failus ir folderius panašiai, kaip windowsų, skiriasi, žinoma nechylai, gal nėra viskas taip įprasta ir patogu, bet anyway, failus susirasti, pakopijuoti, paeditinti, pažiūrėti įmanoma, be to, galima visko kiek nori prisikonfigūruot
  • Browseris: mozilla - dar yra klausimų? imho mozilla nuspjovė žymiai toliau, nei eksplouderis. jau and windowsų naudojau ją nuo senų senovės.
  • Meileris: mozilla - kaip nebūtų keista, jis man irgi žymiai labiau patiko, nei outlookas, nes turi gudrius, apmokomus, spamo filtrus (šiandienos rezultatas - 117 spam folderyje, 4 inboxe, 2 reikalingi laiškai tarp spamo, apmokymų laikas - viena savaitė) ir neturi kai kurių nesuvokiamų outlooko sprendimų, tipo kaip trinti visą folderį, kai nori ištrinti emailą, be to palaiko lietuvybę.
  • Wordo dokams skaityti ir minimaliai redaguoti: AbiWord - kaip viewžerio man jo visai pakanka, nors sako, kad lentelių jis ten nepalaiko ar kažko, bet aš wrodo dokumentų nerašau, man px ;)
  • Rimtasis ofisas: OpenOffice - yra klausimų? wordo dokus korektiškai skaito ir rašo, be to daro PDFus. yra binary paketas specialiai FreeBSD 5.2 versijai, jį ir susimečiau, nes nesikompiliavo.
  • Notepado pakaitalas: ROX-Edit - rox apskritai yra geras mažųjų programėlių rinkinys...
  • Kalendorius: ROX-Memo
  • IM klientas: PSI - realiai tai Jabber klientas, kas reiškia, kad vienoj programoj kalbiesi ir su MSN ir su ICQ ir su YahooIM useriais.
  • Video: gmplayer ką aš žinau, normalus video playersi... ;)
  • Audio: xmms - winamp style mp3 playeris
  • Grafikos vieweriai: gimv, xzgv
  • Grafikos editorius: GIMP, žinoma ;)
  • Soulseek klientas: pyslsk - normalus soulseekas...
  • Programavimo aplinka: eclipse - geriausia ever Java programavimo aplinka
  • DB browseris: AquaDataStudio - JDBC klientas, mokantis jungtis prie krūvos įvairių duombazių...

+ pasijungiau prie pasharinto žindožsuose printerio
+ susitvarkiau lietuvišką ĄŽERTY klaviatūrą (kitos nemoku) ir pasitiuninau jos layoutą, pasikeičiau kai kuriuos klavišus, kurie man nepatiko

January 22, 2004

/home/mic/emergency

chm. aš vakar eidamas namo kaiptik galvojau apie tuos visus dalykėlius, kurious pasidedi į direktoriją EMERGENCY prieš kiekvieną sistemos perinstaliavimą...

nuotraukos, krūvos iš vebo webo prisiseivintų piešinėlių, desktopų backgroundai ir tai kas ant dektopo, galybė kažkokių mistinių installų ir txt failų su kažkokiomis raidžių eilutėmis...

"ateičiai, kai pasidarysiu senas ir apims nostaligija, pasižiūrėsiu, atsiminisu, kad yra, jei kartais reikės" - tik niekada iš tikrųjų nebelendi į tas emergency direktorijas, o nostalgijos tai saugaisi kaip pliusas minuso, nesvarbu, kad senas, jeigu dar nesidarai, tai bent jau supranti, kad tikrai tikrai pasidarysi.

gyvenimo pleiskanos. kaupiasi visuose kampuose...

nors kažkada girdėjau tokią išmintį - tik kąnors ištrink - iškart prireiks!

:)

January 21, 2004

snaigės, katinas ir balandžiai

atsikėliau šlapias nuo prakaito. "blia kaip blogai". ir svarbiausia, visiškai neaišku nuo ko - vakar iki 2 skaičiau įdomius dalykus, sugalvojau krūvą kitų įdomių dalykų, nugaros rytais jau nebeskauda (ačiū mylimajai, kad pamokė keletą jogos pratimų "keli nusilenkimai saulei, gyvatė ir žvakė" skamba kaip kunigo išrišimas "dešimt sveikamarijų, dešint tėvemūsų ir vienas tikiudievątėvą")
bet kodėl taip blogai? skaitau knygą, kunčinas parina apie moteris ir kaip jos ten kažką, fu, dar parkės, metu šalin.

išeinu iš laiptinės - krenta snaigės, ant palangių tupi balandžiai, už lango sėdi baltas katinas ir spokso į balandžius. tvarkoj gi viskas iš tikrųjų.

ar turi kasnors old school bioritmų matavimo programą?

January 20, 2004

nuhackintas saugumas

Tipiškas pavyzdys, kaip "jie" renka informaciją apie mus prisidengdami "saugumu", tačiau saugumas jiems nėkiek nerūpi.

Istorija, kaip 2003 gruožiomėnesį Šveicarijoje įvykusioje Informacinės visuomenės konferencijoje (World Summit on the Information Society) aktyvistai nuhackino konferencijos saugumo sistemą:
čia

biopolitinis tatuiravimas

Giorgio Agamben, Venecijos ir NY universitetų profesorius rašo apie amerikonų naujai įvestą tvarką registruoti visų su vizomis atvykstačių užseniečių pirštų antspaudus ir akies rainelės fotografiją.

No to Bio-Political Tattooing

+ paskaityti vėliau:
Saskia Sassen: Electronic Markets and Activist Networks

January 9, 2004

null pointer

pastebėjau savyje tokį reiškinį - tuštumą.

kažkaip kartais pereinu į tokį režimą, kai virstu tiesiog null pointeriu, kai nieko nenurodau ir nieko nereiškiu. nei sau nei arti esantiems.

kai norisi kažką pasakyti, bet nėra ką. net blevyzgoti nėra ką.

kai baigiasi minčių srautas, kai neaplanko nei viena prasminga mintis.

ir tai nėra ta jauki tyla tarp draugų

tokiais momentais baisiuosi savo patirties skurdumu, baisiuosi savimi, tampu tik supistas recipientas

dar blogiau, imu tą tuštumą spinduliuoti - išblėsta betkoks pašnekesys, kurio klausausi, išsisemia visos temos. supista juodoji skylė.

null pointer exception.

paimkit reples ir mane išoperuokit.