« format life: | Pirmas | format | more »

weblogs: Blogo struktūriniai elementai

Blogo struktūriniai elementai

Įrašas

Blogas - tai interneto svetainė, kurioje vienas ar keli autoriai skelbia savo įrašus, kurie yra pateikiami chronologine tvarka. Kiekvienas įrašas yra talpinamas atskirame puslapyje, pirmajame blogo puslapyje yra pateikiamas naujausių įrašų sąrašas bei nuorodos į senesniųjų įrašų archyvą. Įrašai gali būti skirstomi į autorių apibrėžtas kategorijas, gali būti pateikiami tokių atskirų kategorijų archyvai.

Įrašą gali sudaryti tekstas, grafika, nuorodos į kitus interneto puslapius, garso ar vaizdo resursus.

Komentaras

Autoriai gali leisti skaitytojams rašyti komentarus prie įrašų. Komentarai yra pateikiami kartu su blogo įrašu. Autoriai gali trinti komentarų įrašus.

Pranešimas apie turinio skelbimą

Autoriai gali sudaryti skaitytojų sąrašą, kuriems yra pranešama apie naują blogo įrašą. Skaitytojai gali prisijungti arba atsijungti nuo tokio sąrašo savarankiškai.

Atgalinis susekamumas

Blogo įrašo autorius gali siųsti atgalinio susekimo (trackback ping) signalus kitoms blogų sistemoms. Tai yra automatinis veiksmas, kai blogo svetainės turinio valdymo sistema suranda įrašo tekste nuorodas į kitus interneto puslapius ir nusiunčia tų puslapių turinio valdymo sistemoms pranešimus.
Tokiu būdu yra sukuriamas dar vienas atgalinio ryšio mechanizmas - blogo įrašo puslapyje yra pateikiami ne tik skaitytojų komentarai, bet ir nuorodos į kitus interneto puslapius, rašančius apie šį įrašą.


RSS agregavimas

Blogų įrašai dažnai yra eksportuojami RSS (Remote Site Syndication) formatu. Tai reiškia, kad blogo turinio valdymo sistema pastoviai gali pateikti srautą naujausių duomenų tam tikru standartiniu kompiuteriniu formatu, kurį gali perskaityti ir panaudoti kitos kompiuterinės sistemos. Tokiu būdu betkas gali sudaryti nuosavą blogų įrašų kompiliaciją. Ši sistema yra naudojama dvejopai:

  • atsirado speciali progrminė įranga, gebanti sekti iš karto kelis tokius RSS srautus ir informuoti skaitytoją apie naujus įrašus, tokiu būdu skaitytojui, skaitančaim daug skirtingų blogų yra nebūtina aplankyti visas blogų svetaines, duomenys jam yra surenkami ir pateikiami vienoje vietoje.
  • trečiosios šalys gali kurti blogų agregavimo svetaines, kuriose yra chronologine tvarka pateikiami iškarto kelių blogų įrašai, tokiu būdu kuriamos blogų meta-svetainės.

  • Komentarai

    perkaitai pavasarinėje saulutėje? ar uždelsto veikimo šviežių pumpurų pririjai?

    taip taip, tamsta daktare Mėta, jūsų ironija čia ypač vietoj...

    yo...idomu..
    suzinojau kaikurias naujas funkcijas