« police state | Pirmas | visuals: darbovietė »

pigiau

aš vakar eidamas apsipirkti galvojau - kodėl supermarketai paima viršų, kodėl nunyksta mažos parduotuvėlės jų pašonėje. viena iš priežasčių - mažesnės kainos, bet po to supratau, kad tos mažesnės kainos - tai grynas akių dūmimas.

visų pirma, jei eini į supermarketą be pirkinių sąrašo tai _visada_ prisiperki daugiau, nei planavai ir daugiau, nei reikia. realiai gaunasi, kad pinigų išleidi daugiau, nei pirkdamas mažoje parduotuvėlėje. supermarketai - tai tartum legalūs apgavimo namai. spalvų ir garsų kakafonijoje lengva užburti ir pavilioti. ten žmonės eina lengvabūdiškai apsigauti.

visų antra, tos kainos ne tiek žemesnės, kad kažkaip apčiuopiamai jaustųsi. manau, žmogui per metus susitaupo koks 100 litų, ne daugiau. palyginus su tuo, už kiek jis per metus prisiperka pigaus nereikalingo blizgančio mąsalo...

Komentarai

Labai mažai žmonių apsvaigsta nuo tos tariamos supermarketų kakofonijos - iš tikrųjų daugumai, manau, jie padeda (tegul ir kažkiek "nutrūkus") patenkinti tuos norus, kuriuos dėl vienokių ar kitokių priežasčių jie būna priversti užspausti... Ir tas šnekėjimas, kai nusiperki daugiau nei reikia išgyvenimui ir dėl to rypuoji, yra ne kas kita, kaip veidmainystė, IMHO

mes, kiek pamenu, ir neturejome geru mazu parduotuveliu su gerais mesininkais, bakalejininkais, pienininkais ir duonininkais. Zodziai patys uz save kalba:) Nuo blogu sovietiniu parduotuviu persokome i geresnius perestroiko-atgimimiskus kooperatyvus ir galiausiai i kapitalistinius vartotojo paradaizus-megastorus.Kazkaip ukininku-amatininku-bitininku bandymai neprigyjo ant pliko asfalto (rungtyniaujant dzipui ir vezimui),taip kaip prigytu is kartos i karta perduodama seimos verslo tradicija ir kokybe.

"Labai mažai žmonių apsvaigsta nuo tos tariamos supermarketų kakofonijos - iš tikrųjų daugumai, manau, jie padeda patenkinti tuos norus, kuriuos dėl vienokių ar kitokių priežasčių jie būna priversti užspausti..."

palaimintas naivume, kokius norus jie priversti užspausti? taip, būtent tuos ėdimo ir šikimo malonumus, kuriuos jiems suteikia supermarketas.

"labai mažai žmonių" ... o tu įsidėk iš ryto į kišenę tiek pinigų, kiek planuoji išleisti ir pažiūrėk, kiek kartų per dieną tau neplanuotai pritrūks pinigų.

jeigu ta kakafonija iš tikrųjų neveiktų, niekas jos taip smarkiai nepompuotų. nueik į maksimą šeštadienį ir atitrauk žvilgsnį nuo lentynų - pažiūrėk į žmonių veidus ir akis. visiška hipnozė.

nezinau kaip dauguma, bet i parduotuve isstumia kai namie jau tuscia. ir kadangi sarasas jau susidaro nemazas nu neikaip nesinori lakstyt po n mazu lavkiu to, ano ar trecio, nu tai ir eini i megazina ir semi viska hipnozej, aj hipnoze geriausia veikia kaip buni gerokai alkanas, tada blecha kaip viskas skaniai blizga..

atvirai pasakius,man paranoja del tos kakafonijos kyla.as vengiu dideliu parduotuviu,rimtai.motina vis:"Tu net i parduotuve nesugebi nueit!".o man tai geriau net indus isplaut nei list i ta spalvota pelke..poliubomu.

o man rodos kad turguje pigeu siektiek. cia nesenai xdirtx apie tai kalbejo, siandien pats nuejau dazu nusipirkt. pora litu sutaupiau [:

o kai pagalvoji gi turgaus prekybos plotas galetu varsytis ir su maximos ir su rimi. o ten dar ir vietos nevisada buna kur prasilengti...

aij nu mic, bet visi tie tavo matomi dalykai kakofonija, žmonių veidai yra matomi ir turguje, tixrai nematau problemos, jei kažkam raibsta akys ir jis nuo to laimingas , kad išleido daugiau nei planavo, negi uždrausi žmogui būt laimingam? kitaip sakant supermarketai ugradinti turgūs, net pavadinimas nuo to kilęs

ble o kita vertus pagalvojau, gal aš kox nenormalus, nes man niekad daugiau neišsileidžiau nei planavaU (nu aš čia neskaitau visokių tūsų ir gėrimų, kai dėl kokios juodaplakės gali bare palikti krūva litų ir prisiliurlint kaip reikia)
trečia vertus aš permečiau savo kasdieninių prkinių saraša, ir jį sudaro gal kokia 10 produktų, svetimprodukčiai aptinkami itin retai, nžn, gal čia kox senberniškas skūpumo įprotis ;-/

lud: užpisa žmonės teigiantys akivaizdžius dalykus? :) nieko tokio, nuotaikos reikalas.

prie analogijos su turgum limpa tik patarlė, kad kvailį ir bažnyčioje muša. kakofonija, spontaniški pirkimai ir pan. viskas yra abiejose vietose. negaliu prieštaraut.

tačiau pats esu turėjęs exkursiją po naujai atidarytą Mindaugo 11 Maximą su šviežiai diplomuota marketingo magistre, dirbusia mažmeninės prekybos srityje, kuri aikčiojo, kaip ten viskas pagal vadovėlius išdėliota ir daroma "kaip reikia".

turguje viskas gaunasi "netyčia", prieina žmonelių ir giria kiekvienas savo prekę, o marketas į tai pasižiūri per padidinamąjį stiklą ir padaro gudriau. pats. tyčia.

taip nebūna? aš paranojikas? nemanau, mašinka tai juk gudri..

bet juk viskas iki tam tikro laiko būna savaime spontaniška, o po to kažkas dėl kažkokių paskatų parašo apie tai vadovėlius, padaro biznį etc., žodžiu pasuokioja viską taip , kad nuo to max byrėtų kapeikos.
aš neneigiu, kad visa tai egzistuoja, man tik keista , kad raibsta akys, pasimeta tame markete ir prisiperką visokio nereikalingo šlamašto, tie žmonės kurie atrodo (nu bent rašo taip) supranta kaip tai daroma, (mic, katiba...)

tai ,kas čia dabar gaunasi, tipo: suprantu, kai mane apgauna, bet vistiek sutinku , kad mane kvailintų, o gal patinka būt apgautu..?

yra skirtumas tarp natūralaus išsiblaškymo bei spontaniškumo ir specialaus blaškymo ir dirbtinai sukonstruotų aplinkų, palankių spontaniškam pirkimui .

taip, iš esmės į supermarketus einam apsigauti.

šiaip, nuo ano savaitgalio, ką randu, perku turgelyje šalia parduotuvės (daržovės, kiaušiniai)

>ten viskas pagal vadovėlius išdėliota ir >daroma "kaip reikia".

Teko turet toki pasirenkama kursa univiere, "mazmenines prekybos imoniu isdestymas" ar pan., visa ta teorija apie "teisingas" prekiu grupiu isdestymo schemas, atsitiktiniu useriu klaidziojimo po plota sekima ir is to vedamas statistikas ir pan.

Zozdziu, nustebau, kaip psichologija toje srityje yra pazengusi :). O siaip tai sie dalykai nera paslaptis, sakyciau, kam idomu netgi pasiskaityti verta, tada galbut siokia tokia atrakcija butu nuvarius i prek. centra kritisku zvilgsniu ivertinti "aha, stai ir pagavau sita bajeri" :).