« reikia cracko | Pirmas | ir dar kartą tvoros »

tvoros

Jei ieškote, kas jums pastatytų tvorą, siūlau UAB Statilitas - tai patyrę ir patikimi žmonės

tvoros, grotos, barjerai.

kažkada rašiau, kad tuoj visi gyvensim už grotų. galbūt jau dabar gyvenam, galbūt seniai gyvenam už grotų... galbūt niekada negyvenom be sienų. po to, kai griuvo berlyno siena per mažiau nei 10 metų aplink atsistojo naujos sienos. žinoma, mums pergyvenusiems sovietinę kontrolę ir postsovietinį chaosą yra šiektiek lengviau - mes net parduotuvę turim "pasidaryk pats", tiesa, neaišku, ar dar kas bedaro kąnors pats nusipirkęs iš tos parduotuvės... mes esam įpratę ieškoti skylės sienoje, tas "lietuviškas apsukrumas". greičiau jau postsovietinis apsukrumas, manau, broliai lenkai čia mus dar nemažai pamokytų...

naujojo informacinio amžiaus pažadas nugriauti trukdančius barjerus išvirsta į niūrią realybę - barjerai griūna, bet tik tiek, kurie trukdo pagrindinei laikmečio vertybei, vienatiniam dievui, socialinių struktūrų stabilumo garantui - pelnui. be to, kyla naujos tvoros, apsaugančios pagrindinę vertybę puoselėti įgalinančias struktūras nuo bet kokios neigiamos įtakos. kad ir kas beatsitiktų, svarbiausia, kad tai netrukdytų siekti pelno.

kaip bebūtų, bet su sienomis tikrai kažkas darosi - neaišku ar tai blogyn ar geryn. keičiasi supratimas, kas yra privatu ir kas vieša, nyksta riba tarp visuomenės interesų ir komercinių interesų (tiksliau, komerciniai interesai ėda visuomeninius), keičiasi supratimas, kas yra svetimi ir kas yra savi, nebelieka ribos tarp laisvalaikio ir darbo, valstybės tirpsta megakomerciniuose dariniuose, pasaulis dalinasi į tuos, kurie gali pirkti ir tuos, kurie gali dirbti už vergiškai mažą atlyginimą ir į tuos, kurie laiko tritai įsitvėrę pleno žarnos. na, visuomet yra saujelė tų, kurie žino, kaip pasikast po sienomis ir kaip per jas peršokt.

greičiausiai viskas bus kaip visada, tik po 10 metų atsitokėsim ir pamatysim, kaip viskas pasikeitė.

bet mes juk postsovietiniai žmonės? mes įpratę prie didžiojo brolio akies, prie gremėzdiškų struktūrų, mes esam rašę atsišaukimus su prierašu "perrašyk, padaugink, iškabink", mūsų mamos darėsi "petukus" savo švarkams iš sukarpytų biusthalterių. visada bus vieta, kurios nemato kameros, visada galima nešiotis žirkles vietoj peilio.

pink03.jpg

gal jau pats laikas pasislėpti metalo pjūkliuką į batoną? ką žinai, kada reikės grotas perpjaut? o gal geriau neslėpti jo, o ir toliau praktikuoti tą sienų knaibymą, kad refleksai nenunyktų?

dar daugiau apie sienas

Komentarai

cia daznai sutirstinamos spalvos. corporate life ir visas kapitalizmas yra grobuonys, taciau mes esame viso to dalis. tu niekada neatsiribosi nuo to, nera kelio, nebent grizhtum i dziungles. apie tai jau 1000 kartu kalbeta. mic, is dalies ir tavo kontora yra corporate world dalis, tu - taip pat, nes tavo darbas susisieja su oi kokiais corporate banginiais.

manau cia daugiau mastymo modelis - priestarauti ir taip ieskoti savo kelio ar tiesos. pats zinai, kad nera vienos tiesos ir vieno kelio. siandien ju begalybe. ir kaip tu gyveni ir ka kvepuoji ir su kuo nesutinki - tai didzia dalimi priklauso nuo taves paties. jei nepatenkintas - keiskis ir bandyk keisti aplinka. taciau tokiu modeliu veikia visa gyvybe zemeje, cia nieko naujo.

Vejo malunai nustoja suktis, kai nebebuna vejo.
I shikna galima ilisti ir per gerkle. Bet per shikna i shikna arciau ;)
As labiau uz suvarzyta laisve, nei uz idijotu laisve. "Atsimink, kad gyveni tarp idijotu" Teatleidzia man visi proletarai. Bepigu cia man sociam sketotis aishku, bet zmones visada kurs sitemas ir bibuka bezdzioniukams skaudes tol, kol pistis bus magu!!!!
O juk pistis taip smagu ir bibi tu cia besusituresi ;)))
NE?
taip?

eina nx, nustok gasdinti, o taij rimtaij viena dieną susikrausiu viską į kuprinę, pasiimsiu džiūvėsius nuo radiatoriausir išvažiuosi kur nors, o tai tos ateities vizijos, jau per gatvę neduoda praeiti, vis galvoji, ar eini dar taip pat kaip ankščiau ar jau kitaip, ir ar tai yra geriau ar blogiau....;

nu nx negi ištiesų viskas čiulpia....

blia va tas jutimas kad viskas ciulpia kazkuria prasme ir kausto - susisuki i savo "autonomiska" kiauta ir galvoji kad tavo "laisve" saugi.
o nifiga - va kada sedi nebepulsuodamas tada ir kala i sikna vinis.
pasyvumas siais neono laikasi madingas... nusikaltimas. vistik manau kad nusikaltimas.pries ka? cia jau kiekvienam asmeniskai sureiksmint iseina.

chm...

žiūriu kažkaip ne taip parašiau. nenorėjau, kad viskas atrodytų taip baisu.

o gal jums patiems baisu, tai ir įžiūrit gasdinimus mano tekste? ;)

neapsirikit - sienos ir tvoros visada buvo. ir visada liks. tik keičiasi jų vietos. keičiasi tai ką nuo ko jos atitveria. o "geriau" ir "blogiau" šiame kontekste apskritai neturi prasmės.

xui. kas lieka?

atsitraukimas.

pasyvumas.

cinizmas.

kova prieš vėjo malūnus.

kas dar?

ką renkatės?

tokiose vietose man aidi toji nenugalima "baime artimam", jei prisimenat toki filologa fridricha...tvoros ar open office,darbo ar priklausomybes narkotikams baime - nevykusiu ar demaskuotu bandymu apsisaugoti isdava.Ar cia toksai europines dvasios kelias: panaikinti paskutine baimes priezasti tam, kad sajungos, batu raisteliu mazgai ir mes patys pasidarytume svelniai tariant nebutini? Chush.Express yourself: kuo salygos blogesnes tuo geriau, kuo salygos geresnes tuo blogiau.Beprasmis zaidimas: kai reikia uzimti skirtingus polius ten, kur ju nera.

"greičiausiai viskas bus kaip visada, tik po 10 metų atsitokėsim ir pamatysim, kaip viskas pasikeitė. "


ar taip lengva bus atsitoket jei tas atsitokejimas nenaudingas pelno teorijai? tam reikia sukretimo. jei visiems zmonem zjb tai tada belieka laukti kretimo is salies. nepanasu kad kas galetu toki suteikti - visur taip pat, o kur ne taip pat ten izoliacija.pagalvojus belieka laukti kai visi prades dvest nuo oro. gal tada kas pasikeis.nors antravertus mokslininkai sako kad gamta lanksti, ji ilgai kencia, bet poto prasidejusia audra ilgai nesustabdysime.

vat ankščiau , kad ir kaip blogai lyg ir buvo, bent jau aš nejaučiau tvorų, o dabar kai visi pradeda aplink kalbet tai nori nenori ir tu pradedi galvot...
nu negalėjai daleiskim į užsienį ankščiau išvažiuoti ir ką vieni stengėsi lindo, per tą tvorą, kitiems tai buvo px, kas yra dabar, tvoros kaip ir nebėra intereso ir ažiotažo taip pat, taigis reikia sukurt surast įsivaizduot naujas tvoras, kad jas galetum verst ar ieškot skylių


nžn bent jau man keli metai ta griuvusi užsienio tvora visai neįdomi, už dyką aš ten nevažiuočiau..

arba va tūlam kaimiečiui pabandyk išaiškint apie naujas tvoras, pavyks??? kai kurie iš jų netai , kad vužsieny, vilniuje nėra buvę, aišku jei takely link tvarto atsiras tvora, gal ir supras...

taigi kaip jau kažkas čia rašė, pagal tai kaip mes suvokiam aplinką, ją priimam, pagal tai ir darom išvadas, keliam kokias tai problemas, arba ne mes įlendam į kažkieno padiktuotą modelį ir tada bandome laikytis to modelio doktrinų, ir mastymo principų, bet vėlgi į tą modelį jei įlendam tai kažko genami, vėlgi mūsų aplinkos supratimo

aij nu čia jau nesamonės, eikit kaštonų geriau parinkti

imho aptvertos teritorijos plotas nera itin svarbus. kur jungikliai asaplinka ir koks ju skaicius, kas kam subordinuojasi,
taip pat nepisa:.Svarbiau yra pacios sistemos darnumas ir itikinamumas.Dabar galvojame, kad musu pranasumas pries ukininka-kaimieti jungikliu skaiciuje.mano galva, labiau tame an kiek mes zinome, kuri ir kada reikia paliesti.Turime daug informacijos bet niekada jos negalesime suvirskinti: filmu ir muzikos pumpavimas ir kolekcionavimas
uzima svarbesne vieta nei ju percepcija.

beveik kiekviena diena aptinku paklydelius ir panasias aukas:
1. laba diena, ijunkite faksa! tai cia ne studija, tada kur eimantas! (pries savaite)
2.Man dave jusu numeri! Ieskau "vormetos" sandelio.
Taip, vormetos! vaikisku keduciu sandelio ieskau! (cia siandien:)

kartais norisi tvoros,ypatingai, kai jungiklius spaudineja vietoj taves..


-Are you sure you understand what i'm offering to you! every girl wanna be a movie star!
-I appreciate that, mem! But i have all things planned, I don't wanna lose my job.
I'm a cab driver and I am gonna be a mechanic. (NE pazodziui is Jim Jarmush "Night on Earth)

manau, tvoros buvo ir bus, ir daznai, nors ne visada, tu tvoru netgi reikia. pamacius tvora visu pirma reikia ne rekt, o pagalvot, kodel ji cia. radus priezasti, paaiskinima ir supratus tvoros egzistavimo logika, visada lengiau patekti i kita jos puse. aisku, jei nori ten patekti.

tai stai, dazniausiai jei yra tvora, yra kazkur ir vartai, pro kuriuos gali bandyt praeiti. kartais pavyksta, kartais-ne. dazniausiai reikia trupucio kantrybes, kaip pvz. paspausti skambucio mygtuka ir pasiprasyt. praejus pro vartus paprastai bedu maziau, belieka tik susiorientuoti ir suprasti skirtinga aplinkos gyvavimo buda jau sioje tvoros puseje.

buna tvorose ir skyliu. kai kurios placios ir toleruojamos, kai kurios uzlipdomos vos tik aptikus. cia jau priklauso nuo savitvardos, drasos ir nuotykiu troskulio. cia rizikos daugiau, nei su vartais, ir tinkamai susikloscius aplinkybems galimas netgi oficialus tvoros isgriovimas.

dar kitas budas iveikti tvoras - tiesiog lipti. cia gal but tave vietoj spiria atgal ir net nediskutuoja tavo lipimo motyvu, o gal pastebi kad kitoj pusej visiskai tas pats ir ta tora perpuvus ir griuna nuo menkiausio svorio.

vienaip ar kitaip dazniausiai jei eini linksmas, issisiepes ir nepiktas, tai kiekvienoj kiekvienos tvoros pusej tave toleruoja pakankamai kad galetum kursuot pirmyn atgal ir tau ta tvora buvus nebuvus ne motais.

Apskritai laisve egzistuoja ir kalejime, tik i ja nen sunkoka isikirsti.
Uzsidarykim i juoda deze, isjunkim garsa, sviesa.
Ir pabukime mazyciame klaustrofobiniame priepolyje.
Kas tada mums bus laisve?
Nereikia extremumumu? ok!
Nu zmones statys sienas visada pradedant nuo bet kurio secealinio vieneto. Turi rakta nuo buto? o sienas kokia spalta issidazei? Geriai su sodo kaimynu? Graziai apkirpai gyvatvore? Zmona uzpiso ir nuejai pabuti i balta vonia.
O tibetieciai jau nuo seno neisileisdavo pasalieciu, bet...
Vilkai kazkodel apmyza savo teritorija...
Skrendam i menuli? pasiimk kuprine ir i mishka. O miske toks pat kaip tu:
-sveikas! ir tave uzpiso
-ir mane...
Jau antra nakti kurtumet viena lauza, bet turetumet po savo shaka!
Ir patele dalintis nesinoretu.
O, kai uzdertu vaikuciai iseitumet ieshkoti savo medziokles plotu.
O zinai kuo viskas pasibaigtu?

tu ziuretum i pusiau pripilta stikline ir ziuretum i jos viduri ir tau butu visai puchui pusiau pilna ji ar pusiau pista.

Nes norisi buti laimingam, ne kazkada, o siandien.
Parodei byby prezidento palydai, o naiviai kvailai arestineje paaiskinai, kad rodei ji merginai kitoje gatves museje, nes dabar toks menas madingas tarp jaunimo, o prezidentas Algirdas Bezdauskas tau neikiek neidomus ir "dejai tu ant jo..."
O po to rodai tu policininkui byby ir gaunasi olandishkas variantas ;)

Nu, bliat, kam kurtis problemas, kai galima kovot su shypsena ;)
Ne rezultatas gi svarbu progresas.
Progresas???
:))

visi cia apie tvoras kurias kazkas pastato bet pamirstamos asmenines tvoros. ciuju jeigu butu nugriautos visos systemines tvoros, asmenines sunkiai grutu. tai jau tada geriau sugriauk savo tvora, nes siaip ar taip jei ir yra aplink tvoru tvoreliu gyvenimo linxmumas nemazeja

blond: linxmumas savo ruožtu. bet *aš* labai myliu tą libertarišką sentenciją, kad "tavo laisvė prasideda ten, kur krenta mano kulkos". ir niekad nenuleisiu ginklo, kiek galėsiu, kol kas tik perkeltine prasme. o ilgainiui ir tiesiogine :)

visi mes maziau ar daugiau susitapatinom su sistema. ir siandien mes norim ar nenorim, esam sistemos dalis. kazkuria prasme visi statom sienas, kuriam sistemai naudinga erdve. mes naudojam sistemos resursus - ji musiskius.
taciau mano manymu dydysis pralaimejimas ivyktu tada, kada pilnai susitaikytum su visom Babilono antihumaniskom uzmaciom ir pasyviai stebetum, kaip tas socialinis-ekonominis monstras eda tavo brolius seseris, nes tavo ir kitu pasyvumo deka "sistema" tampa beasmene ir savarankiska.
juk butent musu pasyvumas ir duoda preteksta "veikliesiems-galintiems" mus statyti i bet kokia poza ir musu vardu tverti naujus pasaulius, kur reikia trynti ribas, o kur nereikia - statyti sienas.
belieka ta pati rezistencija - tyliai svilpaujant kazka is himno, apsivilkus sistemos isduota specofke, viena ranka valyti dulkes nuo "tvoru", o kita atsukineti varztus kad jos greiciau subyretu.perpetum mobile?



paimkime pavyzdi lietuva. daug kas nepatenkinti valdzia atliginimais pensijom daktarais mokytojais siuskliu isveziotojais kamsciais policininkais manim. na ir kas is to? paburnoja, kas nors atsiranda kalasnikovais pagrasina. isikuria kokia organizacija kuri jei reikai ka nors daro(pvz golfo parkelis pilaitei bet is esmes siuskle meta toliau nuo saves, o ne i siusliu deze) bet is esmes ginamas tik savo kiemas ir tai ne visada.
taip tas pasipriesinimas ir vyxta tik diskusiju. nuo protingu moxliniu daktaru pasikalbejimu prie kavutes iki kaimmo mociutciu pieno supirkimo punkte.
taigi visi senai mes susitaike. siaip paivairinam gyvenima, pasilinxminam, randa koki buga, irgi linxma.kas spirita varo per siena ir draugui parduoda, kas plakata koki vilniaus sirdy uzsislepes pakabina. savas dziaugsmas.

o kaip suprast ta krenta? jos siaip krenta nes jas ismeti, ar isautos krenta, ar mano laisve kaip nors nugali tas kulkas ir jos nukrenta? \:

o ar būtina lįsti per kiekvieną tvorą,sieną??? ką kaimietis veiktų paryžiuje be savo karvės, ką mic veiktum už tos statybvietės tvoros nuotraukoje? ką aš veikčiau už seimo, kapinių, automobilių stovėjimo aikštėlės tvorų???o gal pabandom pasodinti agurkų lysvę ant tako ir jos neaptverkim, derlius bus garantuotas?! o gal nuimkim visus šulinių dangčius gatvėje ir dar išjunkim šviesą????

blond: žemės trauka, blin. "puška streliajet ne priamo, a po traektorii. poetomu, jesli by polozhit' pushku nabok, mozhno bylo by strelyat' za ugol."

luddite: tokius lochus, kurie agurkus ant tako sodina ir kiša už aukštų sienų. supračiaus trūxta? :) niex, IMHO, nei poste, nei diskusijoje *kvailumo* neaukštino, net ir kaip alternatyvos "tvoroms".
blond: tik savo kiemas? o ko gi ne? bent tiek -- jau šis tas, ypač kai aplink dominuoja gerokai pasyvesnis požiūris. nx traukt skenduolį už kalnieriaus, jei jis nė nebando tiest rankos. juk žino ką daro. :)))

-Vy storozh?
-Net, ya pomoschnik storozha!
-A gde vyhod iz labirinta?
-Vyhod tam gde vhod!

po motivam@
Jerome Jerome "Three Men in a boat"

ziuriu cia poetu kampelis:))
is pardziu tvoros, paskui vartai ir sautuvai..verbaitis su kalshnikovu cia tai jega vaiksciosiu approx 3-4 km nuo taves:))

taip ir isivaizduoju: su prieshtankine patranka, turbanu ir baltom pedkelnem, kaip lietuves snaiperes Cecenijoj:)

savo kiemo developinimas tai kuribinis darbas. ka nori ta darai. jei kas pabezda-nelabaji isviji n, jei televizija kamera pastato - nudauzi, is esmes ar galima vadinti pasipriesinimu savo interesu ginima? savo subines saugojimas

na jei visi nuo savo kiemu numestu pavadinima su skaiciukais tai jau pasipriesinimas butu.
organizuotas pasipriesinimas
organizuotumas nepatinka jiems