« strykt strykt | Pirmas | keistas dangus rudeniop »

DIY FOTO gidas

*DIY gidas į geresnę fotografiją*

Pats jokių foto ar meno mokslų niekada nesu ragavęs ir apskritai mano rankos yra kreivos, tačiau čia pateiksiu trumpas iš pakampių surankiotas pastabas apie tai, kaip fotografuoti, kad fotografijos būtų dar mažiau lėvos.

Geresnėms fotografijoms daryti nebūtinai reikia geresnių fotoaparatų ir fotojuostelių, dažnai užtenka vadovautis keletu nesudėtingų taisyklių.

1. Kompozicija

* Nelaikyk fotografuojamo objekto centre. Tai nereiškia, kad visos fotkės su objetu centre yra lėvos, kartais pabrėžiant ramybę ar simetriją ar kažkokį balansą/santykį galima ir reikia centruoti, tačiau palikime tai profams ir mianininkams.

* Mintimis padalink kadrą į tris dalis vertikaliai ir į tris horizontaliai. Ten kur tos linijos susikerta, gausi keturis taškus. Tavo fotkinamas objektas turi būti viename iš tų taškų. Tai vadinasi "aukso pjūvio taisyklė" arkažkatai.

* Kuriame iš šių keturių taškų talpinti fotkinamą objektą reikia pasirinkti pagal tai, ką ir kaip objektas veikia. Paprastai reikia palikti objektui vietos kadre. T.y., jei fotkini žmogų, metantį akmenį į dešinę, tai galbūt reikia jį talpinti į kairįjį viršutinį tašką, kad jo metimui kadre liktų vietos.

* Nelaikyk horizonto per kadro vidurį. Pakelk objektyvą aukščiau, kad matytusi dangaus arba žemiau, kad matytusi žemės. Tas pat apie visas linijas apskritai - venk kad kadre būtų linijų, dalijančių jį į dvi lygias dalis.

* Žiūrėk, kad tavo kadro kraštas būtų lygiagretus su kuo nors kadre (su horizontu, namo siena, žmogaus kūnu, medžiu, ar dar kokia linija)

* Gražu būna, kai fotografuojamas objektas būna aprėmintas kažkuo, kas yra aplinkoje, na pvz medžių šakos aplink skrendantį paukštį ar tunelio kraštai įrėminantys atvažiuojantį traukinį.

* Gražu būna, kai nuotraukoje išskiriami trys planai - kažkas yra pirmame plane, pagrindinis veiksmas antrame plane ir fonas.

* Stenkis, kad fonas būtų neryškus ir nešaukiantis

* Nesistenk į fotografiją sutalpinti kuo daugiau detalių, išskirk siužetą

2. Apšvietimas

* Nefotografuok objekto prieš šviesą. T.y., nefotografuok iš kambario į lauką, prieš saulę, prieš lempas. žinoma, išskyrus tuos atvejus, kai nori gauti tik fotografuojamo objekto juodus kontūrus ir ryškų/šviesų foną. Tipo saulėlydis su tamsiu mylimojo ar mylimosios profiliu ;)

* Jei jau fotografuoji prieš šviesą ir aparate galima per prievartą priversti veikti blykstę, tai įjunk ją. Tada nuotraukoje matysis ir šviesus fonas ir fotografuojamas objektas, kurį apšvies blykstė.

* Fainiausias fotografavimo laikas - rytas ir vakaras, kai saulė yra žemai ir įkypais spinduliais išryškina daiktų kontūrus

* Portretus fotografuok esant debesuotai dienai, jei ryškiai švies saulė, tai fotografuojamasis atrodys susiraukęs, be to bus labai žostki šešėliai.

* Norėdama sušvelninti šešėlius saulėtę dieną naudok blykstę.

* Spalvos yra išdavikės. Paprastai būna labai sunku padaryti kadrą, kur viskas ne tik gerai sukomponuota, bet ir dera spalviškai. Todėl arba žiūrėk, kad spalvos kadre derėtų arba paprašyk fotolabe, kad darytų juodai baltas nuotraukas.

3. Nuotraukos

* Fotolabe, kai darai nuotraukas, gali paprašyti darbuotojų uždėti įvairių bajeriukų - gali paprašyti padaryti baltą rėmelį aplink nuotrauką, padaryti norimą nuotrauką juodai baltą, paprašyti padaryti nuotrauką juodai baltą su tonavimu (tipo senovinė nuotrauka arba truputi mėlyna arba truputį raudona, etc) tai vadinasi "sepija".

Nepamiršk, kad kiekvieną taisyklę gali laužyti, tačiau, kai žinai, kodėl tai darai, tai laužosi jos žymiai kokybiškiau ;)

paimta iš VHC forumų