« sutikimas | Main | @media 2006 »

Apie asmenis, karvės blynus ir google

Kol loginausi į MT, susimąsčiau apie rašymo ypatumus pirmuoju ir antruoju asmeniu turint omeny pirmajį. Šį postą norėjau rašyti antruoju. Iš tikrųjų net nežinau kodėl, bet labai noriu išsiaiškinti. Psichoanalizės ar hipnozės seanso sau nepravesiu, bet pabandysiu surašyti su tuo susijusias mintis.

Didžiausią įtaką daro būsimojo posto prototipo palyginimas su jau matytais, rašytais postais. Šiuo atveju man šmėkstelėjo kažkuris opijatės postas. Tokių buvo, gal ne visame, bet dalyje teksto kalbama antruoju asmeniu. Kitas faktorius būtų posto tema. Pastebėjau, kad rašydama pasakas kalbu daugiau pirmuoju, o kažką platesnėmis beigi džiugesnėmis temomis - antruoju.

Rašyma antruoju asmeniu nukrato kažkiek atsakomybės ir leidžia savo nuomonę primesti skaitytojui, ar jį pastatyti į savo vietą. Pavyzdžiui "eini per geltonais pienių žiedais nusėtą pievą ir įlipi karvės blyną" ir "einu per geltonais žiedais nusėtą pievą ir įlipu į karvės blyną". Pirmuoju atveju siūloma įsivaizduoti tą situaciją, priverčiama nevalingai ją išgyventi savo galvoje. Pagalvoji, "jo, būtų nesmagu įlipti į dar šiltą kaką". Pirmuoju atveju aišku, jog į karvės blyną įlipo kažkas kažkur ir skaitytojui net nereikia savęs statyti į tą situaciją. Dabar jis būdamas garantuotas gali netgi pasijuokti iš to nelaimėlio, kuriam, iš sėdinčiojo šiltam krėsle perspektyvos, nutiko gan komiškas nuotykis, kuris atsidūrus to nabagėlio vietoje anaip tol nekeltų šypsenos.

Brangus skaitytojau, kokios tavo mintys apie rašymą antruoju asmeniu turint omeny save? Kada tu taip rašai? Kodėl tu taip rašai? Ar susimąstai kodėl taip rašai?

Antra šio posto dalis bus kelios mintys apie google battle (ne apie šį saitą, o apie patį principą) ir jo vis stiprėjančias pozicijas lingvistiniais klausimais. Labiausiai neramu dėl to, kad dauguma gali klysti. Tokiu atveju žiūriu kokiuose tinklapiuose šis žodis naudojamas. Rašydama šį postą dvejojau kaip rašyti žodį "susimąsčiau". Su nosine žodžių buvo tris kartus daugiau, tačiau dar pažiūrėjau kas tokius žodžius naudoja. Šiaulių universiteto Socialinių mokslų fakultetas ir straipsnis portale bernardinai.lt mane įtikino. Taigi norėčiau dar kartą kreiptis į skaitytoją ir paklausti jo nuomonės bei įpūdžių naudojantis ar nesinaudojant google battle.

O ką norėjau užbloginti iš pradžių - pamiršau. Labos nakties.

Comments

Sorry MR, aš irgi lendu miegot. Galva jau miega, bet kažkas atminty rekomenduoja tau pasižiūrėt tėvo Freud'o skirstymus: Id, Ego, Superego. Gal atrasi supratimo šviesą, kodėl pirmas asmuo ir kodėl antras. O apie google battle nieko nežinau. Sorry. Užmečiau akį ir ką? Yet another wase of time © :)?

už mano kvailų smegenėlių ribų įdėja, tačiau labai įdomi, kurią būtinai reikėtų įsidemėti ;]

o jei i karves blyna idet naujuju metu sprogstamaji elementa uz 50 centu sudai pasklis daugmaz 3-4 metru plociu ir beda tam kuris nepasitrauke per ta atstuma ir vos uz kokio pusmetrio ziurejo 'kas bus?'
atsiprasau, jei sutersiau tavo tema, bet tai jau trecias komentaras ir gal asmenines patirties gabaliukai nepasieks posto esmes.

paranoikas vs. paranojikas lietuviskuose puslapiuose.
dauguma klydo, neklydo kalbos komisija ')

ejik: į ką užmetei akį? linkus paklikinai? esmė ne kur linkai linkina, bet jų pavadinimai. Iš visokių neaiškių puslapių ŠU pasirodė kaip rimtos įstaigos puslapis, kuriame mažiau tikėtinos klaidos nei kokiam nors tostai.lt (jeigu ką, tai čia 100% subjektyvumo).

MadmaNn: kuri idėja?

xdirtx: vietoj pavyzdinio sakinio gali įsistatyti bet kokį, koks tau atrodo tinkamas. esmė buvo ne pati šūdų krūva, įlipimas į ją kaip pačiam nemalonus, bet iš šalies juokingas dalykas. taip, čia galima ginčytis kodėl tai atrodo juokinga. čia man taip atrodo, o aš esu pakankamai cinikė. pakartosiu, kad gali užrašyt betkokį sakinį tiek pirmuoju, tiek antruoju asmeniu.

freudo skirstymas labiau orientuotas į savęs patenkinimo skirtingus lygius, o ne į "aš" ir "tu".
antru asmeniu man gaunasi rašyt ar kalbėt, kai susiskaldo mano asmuo ir viena pusė rodos protingesne, pavyzdžiui, klykauju klykauju, ir staiga "ei, irma, gal užsičiaupk?". tas pats modelis galioja ir rimtesniuose dalykuose.žodžiu, didaktinė pusė kalba antru asmeniu.
o battle l.smagus :) apsidžiaugiau, kai mano vardas laimėjo prieš mano nicką, nors buvau šventai įsitikinus, kad bus atvirkščiai.

ai, ir dar - tu išsidavei.

aš: kame?

...."Rašydamas šį postą dvejojau kaip rašyti žodį "susimąsčiau"".... - pusdalyvio gimine.

aš: o kodėl mistaipo variantą iškart atmetei? pataisiau.

tik parašius komentarą pagalvojau, kad galėjo tai būti mistaipas. tai yra, spausdinimo klaida. bus man - nepagalvojus pult į veiksmą...

būna :)