« Записьки | Main | Котокнига, atpasakojimas kita kalba »

Medijos, Nuosavybė, Parašai

UPD: atidariau minčių/informacijos juodraštį

Dažnai man kyla klausimas apie tai kaip galiu naudotis Internete pamatytais paveiksliukais. Pvz. parašyta: (c) Jonas Jonaitis, 2003. Galvoju ką tas reiškia?
Jūk, jei pamatėme paveiksliuką, jis buvo parsisiūstas ir tikriausiai išsaugotas jūsų kompjuteryje. Žinoma galiu paskelbti nuorodą į jį savo svetainėje - tai kaip ir yra reklama autoriui, bet kaip autorius reagos jei tą pati paveiksliuką, sakykime norėdamas tausoti kūrėjo serverį, skelbiu savo svetainėje. O jei atspausdinu ir pakabinu ant sienos, padarau koliažą, gražiame rėmelyje padovanoju ar parduodu?

Manau, kad vien (c) ženklo nepakanka, nes tai labai neapybrėžta. Kuriuos šalies autorinių teisių įstatymais turėčiau remtis? Kaip spręsti konfuzą jei nerandu autoriaus kontaktų ar šiaip apublikuoti Internete kontaktai yra neaktyvus.

Ką ir kaip naudojate, kaip sprendžiate tokias problemas?

Comments

isvis nesprendziu
ir isvis nekvarsinu galvos
sau tokiom kvailom problemom!!!

information wants to be free.
manau, kad semantiškai (c) != ©
(c) nepriklauso jokių valstybių jokiems kopiraitų įstatymams. tai tiesiog žmogaus pasakymas žmogui apie žmogų.
iš vienos pusės - tai kiekvieno subjektyvus reikalas. skelbt vs. neskelbt, vogt vs. užtikrint autorystę. daryk kaip tau komfortabilu, o aš pagal tai susidarysiu nuomonę.
iš kitos pusės - labiau reikėtų priminti autoriams: information wants to be free. jeigu kažką duodi tinklui - duodi vieną kartą, negražinamai ir nepataisomai. netenki teisės dėl nieko parintis, o kaltinti verta nebent save.

ktb, labai gerai paaiškino.

>> besata:
ktb apskritai nieko nepaaiškino. anot jos, "jei kažką duodi tinklui", vadinasi, tinklas irgi turi duoti man kažką atgal - turiu omeny pagarbą autorystei.

Maksim, spėju, kad gerai skaitai rusiškai, todėl (c) ženkliuko prasmės iššifravimą labai gerai ir trumpai paaiškins šita nuoroda http://www.artlebedev.ru/kovodstvo2/sections/15/

O jei norisi oficialiau, tai gali naršyti po lrs.lt arba latgaa.lt ir ieškoti su autorių teisėmis susijusių įstatymų

katibos nuomonėj yra tiesos - tinklas - pernelyg vieša vieta, kad būdamas vienišas useris kažką idėjęs galėtum aiškint - keep out, čia mano. Autorių teises ginantis mechanizmas po truputį pradeda suktis dar tik už Atlanto, o ir jo paties tikslingumas - apmokestint viską kas geresnio eina per kabelius - abejotinas (oi, superkorporacijos, įrašų kompanijos, etc. praras milijoną kitą. Abejoju, ar kūrėjai nuo to nuskurs, o tarpininkų privisę daugiau negu reikia).

may: labai ačiū už informaciją. Tik latgaa.lt neatsidaro.

ktb, ts_, manau, panašiai:) Pirmiausiai, nuosavybė virtualybė labai menamas dalykas ir autorius turi plačiau apybrėžti savo nuosavybės sąlygas. Antrą, man irgi patinka informacijos viešumas, bendrumas, tik kūrėjai dar turi turėti iš ko gyventi, tad kažkokios autoriaus teisės būtinai turi būti saugomos. Labai geras įprotis būtų aukoti kažkiek pinigų kūrėjams, tačiau to lietuvoje ir lietuvaičiams kolkas nelabai yra.

may: ne. atgal tinklas tau duoda tokį patį priėjimą prie visos likusios informacijos.