« Klystkeliai | Main | Bendravimas »

priedai pokalbiui

Nesenai pastebėjau, jog dažnai noriu vieno ar kito gėrimo ne dėl jo skonio ar poveikio organizmui, bet tiesiog dėl to kad esu pripratęs ar puodelis man asocijojasi su kažkokiu veiksmu. Beveik visada noras namie pabūti/pakalbėti su tevais prasidėdavo nuo pasiulymo išgerti. Beveik visada pavalgęs, išgėrdavau kažko karšto. Susidomėjau.

Pirmas dalykas apie ką pagalvoju, tai nejaukus jausmas, kuris atsiranda kalbantis su kuo nors kai jis valgo ar geria. Kai žmogus atsikanda, gurkšnioja ar kitaip įsivyrauja pauzė norisi grėbti kažką ir kartais būna nepatogu dėl to kad jis valgo o tu ne. Visa tai paprasta ir, atrodo, teisinga - į akis žmogui žiūri kalbėdamas, nunori žiūrėti į žmogų, kad jis nesusigestų/kad jam nepasirodytų kad tu irgi nori to ką jis valgo. Problema, atsiranda, kai mes paėmame kažko užvalgyti ar atsigerti tik tam kad netrikdytume pašnekovo ar kad mums patiems būtų patogu. Gaunasi, kad mes begame nuo savo emocijų ir refleksų apie juos nesvarstydami ir pradedame vartoti kažkokias medžiagas nebutinai šio momentų reikalingas mums.

Antra mano klaida, kad dažniausiai jau pats pokalbis asocijuojasi su gerimu ar valgiu. Norėdamas gauti sau keletą minučių daugiau pamąstyti apie tai ką sakyti, apie ką kalbėti, imuosi gėrimo. Noriu apmąstyti tai kas buvo pasakyta - grebuosi gėrimo. Taip kyla atvirkštinė asociacija - pokalbiui reikalingas gėrimas. Einame išgerti kavos - einame pasikalbėti. Kažkokio gėrimo vartojimas nereiškia megavimąsi juo sąvybėmis ar poveikiu, bet pats gėrimas tampa ritualo priemone.

Įdomiausia, kad visos šios mintys kilo tik pamėginus apryboti kavos ir arbatos vartojimą.

Sau padariau tokias išvadas:
Nereikia bijoti susigęsti, jei kitam žmogui valgant, tu esi sotus ar šiaip nevalgai, tik reikia stengtis nesugėdinti jo.
Prieš priimdamas sprendimą kažko užvalgyti/išgerti reikia pagalvoti ar ištikrujų to nori ar tai darai tik iš įpročio ar refleksiškai.
Bendraujant nebutina kažką dar veikti.

Comments

Aš ir neseniai pagalvojau kad baisu, jog tariamės susitikti maždaug "einam gert". Aišku, alaus. Tikslas turėtų būti pamatyti žmogų ir su juo pabendrauti, o gėrimas yra tik malonus užsiėmimas kurį galima kartu atlikti. Taip ir yra, juk negeri su bet kuo... Bet žodžiai daug reiškia ir baugina. Kaip ir tai, kad susitikimai su kai kuriais draugais beveik niekada neapsieina be tų bendravimo priedų.

O darbe išgerti kavos ar parūkyti yra dingstis padaryti pertrauką, pajudinti užpakalį ir pabendrauti su kolegomis. Užsinori atsigerti, pasikvieti kolegą, kad tau padėtų, ir jis pertrauką padarytų. Čia manau yra gerai.

maždaug taip ir yra, dingstis nueiti, pasimatyti, pasedėti, išgerti, pabendrauti - kažkaip labai, labai mūsų kultūrai būdinga (ir visai tai neblogai, bet kažkaip nejaukų kad mažai alternatyvu pats esu išbandęs:) Galvoju ar kitaip galima...

yra yra būdų, bet dar galima pasakyti kad neretai nebandome nieko gero sugalvoti vietoj nuėjimo išgerti/pasedėti.

Labai patiko prieš kažkiek savaičių išgista frazė: "Žalioji arbata yra vaistas. Be saiko vartojamas vaistas kenkia". Čia tikriausiai tas dalykas, apie kurį rašydamas užmiršau - dar yra ir šių medžiagų poveikis mūsų organizmui. Ir galima nekalbėti apie dažnai tiriamus alų, kavą ir rūkalus, bet arbatų poveikis? Gal reikia sugalvoti kitokių užsiėmimų vietoj tų pasisedėjimų - pagaliau pasivaiščiuoti kur nors, ar kur nors nuėiti-kažka-nuveikti variantas daug geresnis IMHO nei nueiti-išgerti.

pertrauka dirbant labai gerai:) atrodo, ne tik dirbančiajam bet ir pačiai organizacijai:) tik kiek žinau neišvystyta tai, nes vien tik prisiminus žaidimą HOSPITAL (ten poilsių kambaryje galima buvo visko, visko pristatyti tavo darbuotojams) korporacijuose kitokie požiūriai.

reiketu ismokti bendrauti su zmonemis be jokio kito veiksmo. tiesiog bendrauti. be jokio fono, uznugario, jokiu uzglaistymu. kad girdetum tik abipusi zodziu ar kuno kalbos dialoga...

o kava, arbata tikrai dazniausiai tik is poreikio atsikvepti. kava su gritinele ar pienu - noras padaryti sau maza svente.

noriu darbe relaksacijos kambario... :)
ar bent stalo teniso.
:)

rmtx: butent, man kažkaip pirmos asociacijos šokis

xz. įdomu ar yra kitų variantų, nes neviską darant galima bendrauti - pvz. su draugais niekada ir niekur taip nebendraujame kaip tai gaunasi važiojant mašina ar dviračiais ar šiaip eidami, bet su tais pačiais draugais darbas jokio bendravimo nekuria.

:]]]]]]]] uh kažkaip keistai pasijaučiau :]]

:)))
rod nieko asmeniško - tos mintys kil0 anksčiau, o, žinok, kava mėgstu labai labai. Ir šiaip su nepažįstamaisiais tikriausiai tokios ceremonijos labai tinka - galėjome susipažinti:) Beto tas pats ar eitume pasivaikščioti ar į valgyklą, jei tai nebuvo refleksiškai ir tu norėjai valgyti, o aš norėjau kavos.
Tikiuosi kad tesingai tavo juoką supratau.

Negi čia reikia taip ilgai rasyti?