« Шmatrix | Main | Beginėju apie "Strekaza, ble" »

Darbo stalo ekologija

Pieštukai:
Ar nekada ne stebejotės kiek medžio sunaudojama vienam "oldschool" pieštukui? Man gaila tų medžių ir mūsų planetos - mažiau O2, papideja šiltnamio efektas, jei medis buvo nukirstas ne sibire, ar kanadoje, tad agituoju už pieštukus su keičiamomis šerdimis, ne ~2-3 kartinius palsmasinius (kurie teršia ir skatina plasmasės pramonę), bet gerus - metalinius. Beje, tokie naudoja mažiau grifelio, nei senieji mediniai, ir juos nereikia aštrint, o viskas jais parašyta yra geriau įskaitoma.
Rašikliai, šratinukai:
Vienkartini rašikliai (nesvarbu šratinukai, ar geliniai) yra didelis blogis - kiek palsmasės išmetama su kiekvienu... Juose keisti šerdį nepatogu, bei jie susidievi-sulūžta labai greitai. Storos plastmasės brangesni rašikliai yra geriau - juose galite pakeisti šerdį, tačiau jie nepraktiški, nes šerdžių standartai įvairūs, o retam yra laiko po pardotuvės lekioti šerdes beieškant. Praktiškesni yra rašaliniai "Parkeriai", nes juose naudojami vieno standarto kapsulės, kurios parduodamas beveik visur (kapsulės plastmasinės - teršia, bet kapsuliu svoris yra mažesnis už šratinuko). Dar parduodami perdirbami rašikliai, tačiau Lietuvoje juos, man atrodo, niekas neperdirbinėja.
Popierius:
Kuo daugiau popieriaus Jūs naudojate, tuo daugiau medžiu yra kertoma, tad prašau, prieš išmesdami lapą (ar atiduodami perdirbimui, kas būtų labai gerai), pilnai išnaudoti abi jo puses.

Jei kas žino numeri organizacijos renkančios mukulatūra, būčiau labai dėkingai, jei man jį pasakytute.

Comments

skamba graziai.
pas mus kaime rusiavo siuksles i biologines ir ne, i skirtingus konteinerius krove, pinigus uz isvezima papildomus eme. bet paskui pasirode, kad nezino, ka su tom biologinem daryti ir nuveze suvercia i ta pat vieta. ir baigesi siuksliu rusiavimas...

ekologiskiausia rasyti su plunksna rasalu, pagamintu is sutrintu angliu:)

O Tu nepagalvojai, kad tiems geriesiems pieštukams gaminti taip pat iš kažkur imama energija? Siūlau pasitikrinti savo stereotipus.

Tomas: Man atrodo, nei plasmasei, nei metalui gaminti medžio degimo temperatūros neužtenks - reikia anglies, ar dujų, ar naftos šie produktai yra gamtiniai ištekliai ir jų naudojimo kaina paskaičiojama nuo išgavimo iki panaudojimo. Medeną pigiau išgauti ir, niekas jos gamyba neužiėma (kaip ir mineralų - gamta pasirupina:)).
Gaila kad į produkto vertę neįskaičiuojama utilizavimo, bei augimo/susidarymo energijos kaina - manyčiau, tada kainos būtų teisingesnės ir aiškesnės - neperdirbiamos plastmasės kainotų daugiau, kaip ir mediena.

kitas dalykas, kad mes nezinom, kas/is ko/kaip gamina tuos ekologiskus produktus, todel visai gali buti, kad pacius pacius storiausius tusinukus ir piestukus su keiciamom serdim gaminanti korporacija visas atliekas pila nx i ezera, o darbininkams neduoda valgyt:)
makulaturos rinkimas, atlieku perdirbinimas graziai skamba, bet is esmes yra toks truputi saves apgaudinejimas, imho.

(tomas is mazosios t)

na, bet turbut pries spausdinant ka nors verta pagalvoti, ar reikia. o tai paskui nukloji namie visus pavirsius straipsniais visokiais labai idomiais ir naudingais ir nieko neskaitai ;-)

aš tai už kuo didesnį naftos naudojimą. kuo greičiau išnaudosim, tuo grečiau prasivalys oras. gal pronūkiams jau nebeliks naftos ir turės švarų, gerą orą. na o medžių nebijok, atsiras. protingai gyvybei atsirast tereikia kelių milijonų metų, gal po mūsų būsiančios gyvybės formos geriau mokės algtis su gamtiniais ištekliais.

o kas dėl taršos, tai niekas iš niekur neatsiranda, iš žemės nafta buvo išsiurbta, į ją ir pateks.

Tomai (tas kuris 'tomas':), atsiprašau sugaišinęs, tačiau man jis atrodo vertas spausdinimo. Čia tokios taisyklės, kurių stengsiuos laikytis ir tiesiog man būtų labai malonu, jei kas jas irgi priimtų. čia tikriausia mano kompleksas, bet kur matau blogą paskmę, nenoriu veiksmo. noriu alternatyvos. O ekologija galios tik jei žmonės galvos apie savo šiukšles, vartojamus produktus.
Beto čia yra Pasekmė ir Priežrastis, prie kurių visada verta sugaišti, IMHO.
opit, tu anksčiau komentavai, bet tema susijus...
Jei žmonės galvos apie ekologija, korporacijos bus priverstos su mūmis taikstytis, beto kuo daugiau tu perki ekologiškų prekių, dėl tų šiukšlių išpilimo tikimybės (IMHO ~0,1), gamtai bus daroma mažiau žalos (net jei ,99).

карандашики, знаит, металлические? ими же очень лево рисовать.
бумажечки поменьше использовать? а на чем я рисовать буду? я и так обе половинки использую..о! идея! давайте будем экономить на туалетной бумаге!
адская утопия какая-то... ;-)

to: Максим
sorry, man matyt reiktu atsargiau rasineti - spausdinti as turejau omenyje kuo maziau spausdinti ant popieriaus - kol kas vienintele "ekologine" taisykle, kurios stengiuosi laikytis ;-)

o ekologinems idejoms as pritariu, bet daznai man jos atrodo labai spekuliacines, su labai pavirsutinisku ivertinimu, arba remiantis kokiais nors mistiniais olandu (whatever) mokslininkais

čia laikinas evoliucionavimo dalykas, išpradžių braižai su pieštuku, po to jį pakeičia mechaninis, po to taau jau jo išvis neprireikia, va pas mane jis jau keli metai be darbo guli, ir miškai žaliuoja :D

Loading: "Jei žmonės galvos apie ekologija, korporacijos bus priverstos su mūmis taikstytis, beto kuo daugiau tu perki ekologiškų prekių, dėl tų šiukšlių išpilimo tikimybės (IMHO ~0,1), gamtai bus daroma mažiau žalos (net jei ,99)."

niekas su tavim nesitaikstys. o juolab - korporacijos. pasalines generalini direktoriu, korporacijos nesunaikinsi, ateis kitas.
o jeigu manai, kad "ekologiskos prekes" saugo gamta - siulau pasidometi, kiek kainuoja to "ekologiskumo" sertifikatas.
per gerai galvoji apie zmones :)

kalbėjau ne apie save, o apie žmones. ekologiška prekė - ne prekė su ekologiškumo sertifikatų IMHO.

matai, "ekologiska preke" yra dabar labai gerai parduodamas brandas. jos gi brangesnes :)