" /> ejik: August 2005 Archives

« July 2005 | Main | September 2005 »

August 22, 2005

Meškiukas Rudnosiukas

Tiems, kam krykštaujanti vaikystė atmintyje greta žodžio "Rudnosiukas" medaus raidėm išdalbilino asociaciją "Vytė Nemunėlis" ir nieko daugiau, paaugus reikėtų nors vieną akį užmest ir į Vytautą V. Landsbergį:

Aš gyvenu labai juokingai — kiekvieną dieną verkiu, o vakarais pusryčius valgau. Praeitą savaitę buvau išėjęs iš proto ir kokias tris dienas prote nenakvojau. Grįžau vakar į protą, atsirakinau tyliai duris... Manau sau — atsigulsiu tyliai, protas nesupras, kad buvau išėjęs. Ale kur tau, pabudo ir kad ėmė rėkti:

— Kur tu, beproti, vaikščioji be proto?

Daugiau apie Rudnosiuką:
  [1] Trumpas Rudnosiuko laiškas Ežiui, kuriame informuojama apie Rudnosiuko sveikatos būklę
  [2] Nuotaikos ir mirtys
  [3] Rudnosiukas aiškina Ežiui logikos pagrindus

Lietuviškas SPAM ir įstatymai

LIETUVOS RESPUBLIKOS REKLAMOS ĮSTATYMAS


TREČIASIS SKIRSNIS: REIKALAVIMAI REKLAMAI, SKLEIDŽIAMAI ATSKIROMIS REKLAMOS PERTEIKIMO PRIEMONĖMIS

13 straipsnis. Reikalavimai reklamai, skleidžiamai kitomis reklamos perteikimo priemonėmis

1. Reklama telefonu, telefaksu, teleksu, elektroniniu paštu gali būti teikiama tik reklamos vartotojo sutikimu ar jo prašymu.
2. Draudžiama tiesiogiai teikti reklamą konkrečiam asmeniui, jeigu yra aiškiai išreikštas šio asmens nesutikimas.

PENKTASIS SKIRSNIS: REKLAMOS KONTROLĖ

17 straipsnis. Reklamos kontrolės institucijos ir įstaigos

1. Šio įstatymo nustatytų reklamos naudojimo draudimų ir reikalavimų įgyvendinimą kontroliuoja Nacionalinė vartotojų teisių apsaugos taryba bei jos įgaliotos valstybės įstaigos, Lietuvos Respublikos konkurencijos taryba (toliau - Konkurencijos taryba), vietos savivaldos vykdomosios institucijos ir valstybės įstaiga, atsakinga už kultūros vertybių apsaugą, bei saugomos teritorijos steigėjo įgaliota įstaiga.

Tai va mielieji lietuvos SPAM siuntėjai, kai tik gausiu ką nors - stukalinsiu. Jau nervina.

Susijusios nuorordos:

  [1] visas Lietuvos Respublikos reklamos įstatymas
  [2] Nacionalinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba

Upd: Už straipsnio pažeidimus numatyta bauda nuo 1000 iki 10000 litų.

Nuorodos:

  [3] Straipsnis apie spamą wikipedijoje
  [4] Delfi: Kaip išmokyti tautą mažiau siųsti "šiukšlių" į elektroninio pašto dėžutes

August 20, 2005

Software usability tips

Dirbant įvairius darbus su kompu, prireikia visokiausių įrankų, kuriais maloniai mane aprūpina internetas. Žinoma, dažniausiai naudojuos freeware. Kartais akys kliūna už labai parastų dalykėlių. Rodos gi visai nedaug reikia, kad jūsų mielieji viso pasaulio programuotojai, programėlės būtų dar patogesnės.
  • Instaliacija. Labai mėgstu gerus įrankius saugoti CD, kad viskas būtų po ranka. Na negi taip sunku, instaliacijas vadint ne setup.exe, o pvz.: ToolXyzSetup.exe. Kiekvieną kartą ką nors parsisiuntęs, turiu pervadinti ir tik paskui kepti CD. Trupų failų vardų laikai baigėsi beveik prieš dešimt metų.

  • Interfeisas. Labai būtų džiugu jeigu būtų naudojami sisteminiai šriftai. Jeigu kam nors ir gražu koks nors Arial Narow, Bold - tai tikrai ne man. Man gražu tai, kas įprasta.

  • Interfeisas 2. Pagalvokit, kad kartais aš galiu neturėt pelytės. Tarkim baigėsi baterijos. Nėra taip sunku pridėt kelis keyboard shortcut'us (kai kas tą reiškinį dar vadina "greitaisais mygtukais").

  • Interfeisas 3. Neįsijauskit ir negalvokit, kad jūsų programa pati svarbiausia mano kompiuteryje. Ačiū. Ir dar plius išimkit visus pranešimus kurie lipa kaip sisteminiai. Žiauriai nervina, kai dirbant su kokia kita užduotim išoka sisteminis pranešimas, kad programa AAA, kažką padarė arba ne. Man užtenka ir mirksinčios antraštės taskbar'e.

  • Pranešimai apie klaidas. Pamėginkit padaryt juos informatyvius. Man, kaip vartotojui nieko nesako: "klaida modulyje: aaabbb". Tipo po tokio pranešimo aš turiu rankom tikrintis ar duomenys įrašyti korektiškai arba meilas išsiųstas? Tikrai daug geriau būtų tarkim: "įvyko klaida: aaabbb; nepavyko įrašyti į CD".

  • Supportas. Įdėkit kur nors langelį su programos versija ir su nuoroda kur galima ieškot naujos versijos. Autoupdate neprašau ir nereikia.

Baigiant, rekomenduoju užmest akį į:
  [1] Joel Spolsky: "User interface design for programmers"
  [2] Microsoft Usability Research

August 19, 2005

Postfix mail backup

Kai žiauriai norisi alaus, dieną nutariau užbaigt post'u apie mail backup'us (kokius aš juos darau oBSD + Postfix);

1. main.cf pridedam eilutę:

allways_bcc=bmail@myhost.lan

2. newsyslog.conf pridedam:

/var/mail/bmail bmail:wheel 600 999 * 1 Z

Aišku reikia turėti userį bmail. Viso to pasekoj /var/mail direktorijoj gaunam dafiga bmail.*.tgz, kur ir tūno visų žmonių paštai. Kai kam nors ko nors prireikia, griebiam į rankas perl'ą ir pavarom (Jeigu kas parašys konfigūruojamą super duper tool'są archyvų parsinimui ir reikiamų laiškų išrinkimui - pasigirkit nepasikuklinkit). Po to belieka tik viską sukišt kam nors į mailbox'ą.

Blogas.lt: censored

Skaitau aš Selidžerio "Nuostabi diena bananžuvėms gaudyti" ir negaliu susilaikyti nenusižvengęs iš Blogas.lt cenzūros:


Blogas.lt: censored

August 14, 2005

Nothing unusual: Damien Rice

Damien Rice

Paskutiniu metu, muzikinį foną keičiu dažnai ir labai radikaliai. Bet visgi ateina toks metas, kai po savaitgalio pasižūriu į sukrautus balkone tuščius alaus butelius, papurtau tuščią galvą ir garsiai pasileidžiu folk'ą. Nėra taip baisu, kaip daugelis mano pažystamų pagalvotų. Yzy muzikėlė. Gal netgi visai gerai. Vienoj dainoj (cheers darling) daužo stikliukus (???) tipo geria.

Kas neklausė ir smalsauja - nežinau kaip apibūdint. Gal Verv'ai???

Upd: kuo toliau, tuo labiau "eskimo" veža. Visą albumą rekomenduočiau visiems www.blogas.lt lankytojams, kurie stradalina nuo nelaimingos meilės (gal net ir tiems, kurie parina, kokie jie nesuprasti) ir rašo šizofreniškus postus. Prie nuotaikos tiks.

August 12, 2005

OpenBSD vs Linux

Šiandieną galiu paminėt kaip žiauriai linksmą vien dėl to, kad pirmą kartą gyvenime pamačiau linux'us kaip adminas. Negalėjau atsistebėt kainekurių žmonių, kurie sugalvojo /etc/rc*, minčių vingiais; Kartu akis užkliuvo už vieno openbsd.ru maillinglist'o laiško, cituoju:

ну в общем-то и не линукс, чтобы помойку устраивать...

:)

August 11, 2005

Kvesšn

FHM temos, paminėtos anksčiau vystymui. Klausimas: kuriame paveikslėlyjė Violeta Riaubiškytė?

FHM FHM

August 9, 2005

Schizophrenia

Darbo tikslais tenka krapšyt instant messaging sistemėlę, tai šiandien susirašinėju pats su savim. Kadngi dialogas tipo:

- {A1} aaa
- {A2} bbb
- {A1} ...
- {A2} ggg

žiauriai neinformatyvus, gimsta dialogai tipo:

- {A1} Labas, kaip sekasi
- {A2} Labas, nieko; Kaip darbai?
- {A1} po truputį judam į priekį; o kaip tu?

August 7, 2005

Darbinį sekmadienį baigiant

Fu, sėdėt visą sekmadienį pre kompo nėra pats smagiausias dalykas. Bet svarbiausia, kad darbus jau baigiau. Pabaigai: atsikemšu šalto alaus ir paskutinė komanda:

#wget -r -l1 http://www.fhm.lt/images/graphics/

Mano miestas

Rankiodamas šiukšlytes, atradau kažkada žiemą darytas miesto foto:

Važiuojam

Važiuojam

Važiuojam

Važiuojam

Valgiai savaitgalį

Nors niekada ir nesižavėjau M$ (aka Maxima arba VPM) produkcija, dabar ypatingai pasišlykštėjau: sudžiūvęs suši su žuvies kaulais. Esu pirkęs maximoj suši ir kažkada anksčiau, bet tokios šlykštynės dar gaut. Šit. Sėdžiu be pietų ir taip žiauriai tingiu apsisukt ant kulno ir vėl lėkt kur nors apsiprekint arba paėst.

Upd: Vienas žmogutis mėgino mane "guost"; maždaug ko norėt kai kaina yra mažesnė kokius 5-6 kartus negu kokiam Kabuki ar Miyako; Aišku stebuklo ir nesitikėjau, bet pardavinėt visišką šūdą, kurio neįmanoma valgyt...

August 4, 2005

Kaip žmonės atranda GoogleEarth

Click

Šaukštas deguto medaus statinę pagadina

Bendravau su viena kompanija ir atrodė viskas kaip ir tvarkoj, iki vakar dienos. Dabar galiu pasakyt tik šaraškino kontora. Baisu. Tokio neprofesionalumo dar nemačiau. Kągi nutraukiam visus ryšius su jais ir ieškomės kitų.

P.S. vakar įrašiau bjauresnį postą, tačiau šiandien kažkaip išmečiau keiksmažodžius ir firmos pavadinimą. Dabar postas praranda patariamąją vertę kitiems ir lieka tik šeip istorinis įrašas. Manau, kad gal taip ir geriau. Patys oficialiai pareiškėm jiems pasipiktinimą, gal susitvarkys.